Επιλογή Ζωής 2

56 ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2 Γνωστός παλαιότερα και ως «διαβήτης των ενη- λίκων», αυτός ο τύπος διαβήτη αποτελεί μια χρό- νια διαταραχή του μεταβολισμού που αφορά όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής, αλλά πρωτί- στως τους υδατάνθρακες (σάκχαρα). Συγκεκριμέ- να, χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Λέμε ότι ο ασθενής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 όταν οι τιμές του σακχάρου στο αίμα του σε κατάσταση νηστείας ξεπερνούν τα 120mg/ dl ή όταν το μεταγευματικό σάκχαρο ξεπερνά τα 150mg/dl. Με άλλα λόγια, αυτός ο τύπος διαβήτη εμφανίζει «αντίσταση» στην ινσουλίνη, δηλαδή το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη που δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του οργανι- σμού. Ως αποτέλεσμα, η γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα σε υψηλά επίπεδα και αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει στα διάφορα κύτταρα του οργανισμού να μεταβολίσουν («κάψουν») τη γλυκόζη που εί- ναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την κάλυψη των λειτουργιών τους. Οι συνθήκες μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης μπορεί να επι- δεινωθούν μέχρι και σε βαθμό μηδενικής παρα- γωγής μετά από χρόνια. Αιτίες και προϋποθέσεις Το γεγονός ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αυξάνεται παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι εκτός από την κληρονομικότητα, η οποία δημιουργεί μια προ- διάθεση, οφείλεται κυρίως σε άλλα επίκτητα χαρα- κτηριστικά που ξεπερνούν ένα αμιγώς γονιδιακό υπόβαθρο. Όταν συγκεντρωθούν πολλά «κακά» γονίδια, τότε αυτό που μπορεί να κληρονομηθεί σε ποσοστό 40% είναι η προδιάθεση για διαβήτη και όχι η ίδια η ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, στα επίκτητα χαρακτηριστικά συγκαταλέγονται η κα- θιστική ζωή και η κακή διατροφή, που αποτελούν υψηλούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του συγκεκριμένου τύπου διαβήτη. Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλής πρωτεϊνικής αξίας,

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=