Επιλογή Ζωής 2
59 τις ποσότητες και τις θερμίδες, να απομονώνουν ορισμένες «κακές» τροφές και να αυξήσουν όσες βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη. Με απλά λό- για, πρόκειται για την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, πλούσιου σε φυτικές ίνες, χαμηλού σε λιπαρά και με τις σωστές αναλογίες πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Η διαφορά που θα δουν οι ασθενείς υιοθετώντας μία σωστή διατροφή και η ευεξία που θα νιώσουν, είναι πολύ σημαντική. Δί- χως υγιεινή διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματική. Ένα από μυστικά, ανεξάρτητα από την περιεκτικό- τητα των τροφών σε πρωτεΐνες, λίπος, φυτικές ίνες ή υδατάνθρακες, είναι τα γεύματα ανά τακτά χρο- νικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα σακχάρου θα βρίσκονται ευκολότερα υπό έλεγχο. Μερικές απλές συμβουλές για έλεγχο του βάρους σας Χρειάζεται ένας συνδυασμός πέντε παραμέτρων προκειμένου να χάσετε βάρος –στις περιπτώσεις που χρειάζεται– αλλά το κυριότερο είναι να κατα- ναλώνετε καλύτερη τροφή για να αντιμετωπίσετε και να ελέγχετε αποτελεσματικότερα τον διαβήτη. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να τρώτε μικρό- τερες μερίδες, να μειώσετε τις τροφές με πολλά λιπαρά όπως και τα τηγανητά, να αντικαταστήσε- τε σνακ, όπως τα μπισκότα, με φρούτα, που σας επιτρέπει ο γιατρός και να τρώτε τακτικά γεύμα- τα. Η τελευταία συμβουλή που συστήνουν όλοι οι γιατροί δεν έχει σχέση με τη διατροφή: Βάλτε στη ζωή σας την άθληση. Τα ευεργετικά οφέλη που θα δείτε στην πάθησή σας, αλλά και στη γενικότερη διάθεσή σας θα είναι εντυπωσιακά. Παραδείγματα τροφών που μπορείτε να συμπεριλάβετε σε όλα τα γεύματα Πρωινό: Επιλέξτε, μεταξύ άλλων, δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως νιφάδες από πί- τουρο, πολύσπορο ψωμί ή ολικής άλεσης, φρού- τα, τυρί με πολύ χαμηλά λιπαρά. Δεκατιανό: Θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε τυρί με χαμηλά λιπαρά ή λαχανικά ή μακαρόνια ή πατάτες με τη φλούδα, ακόμη και άπαχο κρέας ή φασολάκια. Κυρίως γεύμα: Προτιμήστε κάποια αμυλούχα τροφή όπως ρύζι, πατάτες ή μακαρόνια, οπωσδή- ποτε μία με δύο μερίδες λαχανικών, μικρές ποσό- τητες άπαχου κρέατος ή ψαριού. Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή ή η παρακολού- θηση από διαιτολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να εξατομικεύσει τη διατροφή με τις ποσότητες και την αναλογία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπα- ρών, θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη λύση. Οι ποσό- τητες καθώς και τα ακριβή συστατικά των τροφών, άλλωστε, μπορεί να σχετίζονται τόσο με τη φαρμα- κευτική αγωγή όσο και με την αθλητική δραστηριό- τητα που μπορεί να κάνετε ή να μην κάνετε. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές πάντως, εί- ναι τα 2/5 του γεύματος να αποτελούνται από αμυλούχες τροφές, κατά προτίμηση μεγάλης περι- εκτικότητας σε φυτικές ίνες. Λαχανικά, σαλάτες ή φρούτα πρέπει να αφορούν τα άλλα 2/5, ενώ για το 1/5 προτιμήστε πηγή καλής πρωτεΐνης όπως ψάρι, άπαχο κρέας, όσπρια ή τυρί χαμηλών λιπαρών. Καταναλώστε τους σωστούς υδατάνθρακες Oι τροφές αυτές διασπώνται στο σώμα σας πα- ράγοντας γλυκόζη, η οποία σας δίνει ενέργεια. Υπάρχουν δύο είδη υδατανθράκων: οι σακχαρώ- δεις και οι αμυλούχοι. Αποφύγετε τους πρώτους και επιλέξτε τους δεύτερους.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=