Επιλογή Ζωής 3

58 πτώσεις, δυστυχώς, η πρώτη και τελευταία εκδή- λωση του οξέος εμφράγματος είναι ο αιφνίδιος θάνατος. Αρκετές φορές μπορεί να υπάρξουν προει- δοποιητικά φαινόμενα με παροδικές εισβολές και αντιστοίχως υποχωρήσεις του θωρακικού άλγους (ή γενικά ενοχλήματος). Αυτό συμβαίνει επειδή ο αποφράσσων θρόμβος υφίσταται αυξο- μειώσεις, αλλά και η στεφανιαία αρτηρία παρου- σιάζει αντανακλαστικά περιοδικές συσπάσεις (σπασμούς). Στις περιπτώσεις αυτές η αρτηρία «ανοιγοκλείνει». Ο τρόπος αυτός της εισβολής, εκτός του ότι είναι προειδοποιητικός, είναι και εξαιρετικά ευεργετικός για τη λειτουργία του μυοκαρδίου. Αν τα φαινόμενα του θωρακικού άλγους παρα- τείνονται πέραν του ημιώρου, τότε η πιθανότη- τα να αντιστοιχούν σε έμφραγμα του μυοκαρδί- ου είναι μεγίστη. Στα αρχικά συμπτώματα είναι δυνατόν να προστεθούν και άλλα, όπως εφίδρω- ση, έμετος ή λιποθυμική τάση.   ΑΦΙΕΡΩΜΑ Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου με την ταυτόχρονη συχνή αερόβια άσκηση, καθώς και τη διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να μει- ώσουν σημαντικά τις πιθανότητες παρουσίασης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Οι ασθενείς ή όσοι απλά θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους ώστε να αποφύγουν τον κίνδυ- νο ενός εμφράγματος, θα πρέπει να βάλουν στο διαιτολόγιό τους πολλά φρούτα, ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αντιθέτως, θα πρέπει να περιορίσουν δραστικά τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα τηγα- νητά, ορισμένα γαλακτοκομικά, καθώς και επεξερ- γασμένες τροφές, ενώ θα πρέπει να μην κάνουν κατάχρηση του αλκοόλ. Ας δούμε έναν συνοπτικό διατροφικό οδηγό. Λέμε ναι • Ψάρια πλούσια σε ω-3: Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι σε περιοχές με διατροφική βάση τα ψάρια, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας από τη στεφανιαία νόσο. Ο κύριος λόγος είναι τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια, στα οποία αποδίδονται αντιαθηρωμα- τικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Μια διατρο- φή πλούσια σε ω-3 λιπαρά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και να αυξήσει τα επίπεδα της «κα- λής» (HDL) χοληστερόλης. Στις τροφές πλούσιες σε ω-3 περιλαμβάνονται ψάρια όπως ο σολομός, ο γαύρος, η σαρδέλα, η ρέγκα, το σκουμπρί, η πέ- στροφα κ.ά. Επειδή τα ω-3 λιπαρά δεν παράγονται από τον οργανισμό, πρέπει να τα λαμβάνουμε με την τροφή. Απαιτείται διαιτολόγιο με ψάρι 3 φορές την εβδομάδα, για να εξασφαλίζεται η σχετικά ικα- νοποιητική πρόσληψή τους. • Φρούτα και λαχανικά: Οι καρδιολόγοι και οι διατροφολόγοι συνιστούν σε όσους βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου να καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Δεν πρέπει να αμελούμε την κατανάλωση λαχανικών όπως κρεμμύδια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, χόρτα, γλυκοπατάτες, πιπεριές, σπανάκι, καρότα, Σύμμαχος της καρδιάς η σωστή διατροφή

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=