Page 70 - FS108_free

SEO Version

το
κρασί
στο
εστιατόριο
FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
70
από αυτά τα κρασιά προορίζο-
νται για παλαίωση. Πίνονται ευ-
χάριστα ως απεριτίφ και συνο-
δεύουν άριστα τοπικά αλλαντι-
κά, όπως το ισπανικό ζαμπόν,
γνωστό ως jamon, καθώς και
τον καπνιστό σολομό. Οι Frei-
xenet και Codorniu είναι μεγά-
λοι παραγωγοί κρασιών Cava.
Το Costel de Serge (DO) βρί-
σκεται νοτιοδυτικά του Pene-
des. Εδώ το ένα τρίτο της πα-
ραγωγής εκμεταλλεύεται ο
Raimat, που έχει συνδέσει το
όνομά του με την περιοχή στην
οποία έχει κάνει πολλές επεν-
δύσεις, ιδιαίτερα στην αμπελο-
καλλιέργεια. Εκτός από τις το-
πικές ερυθρές ποικιλίες
Garnacha και Trepat και τις
λευκές Macabeo και Parellada,
στην περιοχή σημαντικό ρόλο
διαδραματίζουν και οι ερυθρές
Cabernet Sauvignon, Tempra-
nillo, Pinot Noir και Merlot, κα-
θώς και η λευκή Chardonnay.
Τα κρασιά από το Pr iorat
(DOCa), που βρίσκεται βορειο-
δυτικά της πόλης Ταραγόνα,
είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο
στην Ισπανία όσο και σε ολό-
κληρο τον κόσμο. Πρόκειται
για μία περιοχή με μεγάλη δυ-
ναμική που δίνει εξαιρετικά
ερυθρά κρασιά. Παραδοσιακά
τα κρασιά φτιάχνονταν από
Garnacha και Carinena και εί-
χαν υψηλό αλκοολικό βαθμό.
Παράλληλα, τα κρασιά παλαίω-
ναν για μεγάλο χρονικό διάστη-
μα σε βαρέλια, αποκτώντας
αρώματα γης και δέρματος.
Στα μοντέρνα κρασιά που ανέ-
βασαν το ποιοτικό προφίλ της
περιοχής, συμμετέχουν και
ποικιλίες, όπως το Cabernet
Sauvignon, το Syrah και το
Pinot Noir και χρησιμοποιείται
νέα δρυς για την ωρίμανσή
τους, που διαρκεί λιγότερο.
Έτσι, τα κρασιά εμφανίζουν
έντονα αρώματα φρούτων,
όπως το βατόμουρο, και έχουν
πλούσιες ταννίνες και μεγάλη
δυνατότητα παλαίωσης. Οι
Alvaro Palacios, Costers del
Siurana, Mas Martinet και οι
Ferret Bobet και Salmos, που
εισάγονται στην Ελλάδα, είναι
εξαιρετικοί παραγωγοί.
n
Duero Valley:
Η περιοχή του
Toro (DO) βρίσκεται στα σύνο-
ρα με την Πορτογαλία. Πρόκει-
ται για μία ιδιαίτερα αναπτυσ-
σόμενη περιοχή, όπου κυριαρ-
χεί το Tempranillo, το οποίο
στην Duero Valley είναι γνωστό
με την ονομασία Tinta de Τoro.
Τα κρασιά έχουν βαθύ χρώμα,
υψηλό αλκοόλ, υψηλό επίπεδο
ταννινών, με πιο γεμάτο και
πλούσιο σώμα από τη Rioja,
και με μεγάλη δυνατότητα πα-
λαίωσης.
Πολλοί παραγωγοί, όχι μόνο
από την Ισπανία, αλλά και από
άλλες περιοχές, όπως το
Μπορντό, αναγνωρίζοντας τη
δυναμική του Toro, εγκατέστη-
σαν οινοποιεία, παράγοντας
εξαιρετικά κρασιά. Παραδείγ-
ματα τέτοιων οινοποιείων είναι
το Pintia του ιστορικού Vega
Sicilia και το Pago la Jara του
Telmo Rodriguez που εισάγο-
νται στην Ελλάδα, καθώς και
τα Campo Eliseo του Michel
Rolland και το El Albar του Jac-
ques Lurton.
Στη Ribera del Duero (DO) πα-
ράγονται κάποια από τα πιο
γοητευτικά ερυθρά κρασιά της
Ισπανίας.
Στους αμπελώνες που βρίσκο-
νται γύρω από τις όχθες του
ποταμού Duero, καλλιεργείται
κυρίως το Temprani l lo, το
οποίο δίνει κρασιά με βαθύτε-
ρο χρώμα και υψηλότερη οξύ-
τητα από τα κρασιά της Rioja,
με έντονο άρωμα μαύρων
φρούτων, όπως το βατόμουρο
και το δαμάσκηνο.
Τα καλύτερα κρασιά επωφε-
λούνται από τη μακρόχρονη
παλαίωση κυρίως σε γαλλική
δρυ. Εκτός από το Tempranillo
καλλιεργούνται μικρές ποσότη-
τες από Garnacha, ενώ επιτρέ-
πονται και οι ποικιλίες του
Μπορντό και συγκεκριμένα οι
Cabernet Sauvignon, Merlot και
Malbec. Τα καλύτερα κρασιά
είναι αυτά από 100% Tem-
pranillo, με εξαίρεση τα κρασιά
που παράγει το οινοποιείο
–θρύλος της περιοχής, το
Vega Sici l ia, το οποίο στις
τρεις ετικέτες που παράγει,
Valbuana, Unico και Reserva
Especial, χρησιμοποιεί και τις
γαλλικές ποικιλίες.
Για πολλά χρόνια, αυτά τα τρία
κρασιά θεωρούνταν από τους
ειδικούς ως τα καλύτερα και
ακριβότερα κρασιά της Ισπα-
νίας. Τα τελευταία χρόνια εξαί-
ρετοι παραγωγοί , όπως οι
Pingus, Aalto, Telmo Rodriguez
και οι Pesquera και Alion, που
εισάγονται στην Ελλάδα, παρά-
γουν κρασιά εφάμιλλης ποιό-
τητας. Η Rueda DO που βρί-
σκεται νότια του Βαγιαδολίδ,
είναι από τις ελάχιστες ζώνες
τις Ισπανίας όπου παράγονται
σχεδόν μόνο λευκά κρασιά. Το
1972, ο Marques de Riscal
εγκατέστησε στην περιοχή ένα
οινοποιείο με σκοπό την παρα-
γωγή ελαφρών λευκών ξηρών
κρασιών, χρησιμοποιώντας μο-
Τα ερυθρά κρασιά είναι αυτά που κυριαρχούν και έβαλαν την Ισπανία στον παγκόσμιο χάρτη των ξηρών κρασιών.