Page 72 - HOTEL

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
72
A
ναμφισβήτητα, τα
κρασιά της Αυστρα-
λίας αξίζουν να
έχουν παρουσία σε
όλες τις ενημερωμέ-
νες λίστες των εστιατορίων και
των σημείων λιανικής πώλη-
σης. Μέχρι τη δεκαετία του
1960, η χώρα παρήγαγε κρα-
σιά στο στυλ των Port και των
Sherry. Όμως, κατά τις δεκαε-
τίες του 1970 και 1980 το σκη-
νικό δείχνει να αλλάζει λόγω
των επενδύσεων που πραγμα-
τοποιούν ντόπιοι και ξένοι σε
τοπικούς αμπελώνες και οινο-
ποιεία.
Επίσης, μεγάλη στροφή ση-
μειώνεται προς την παραγωγή
κυρίως ξηρών κρασιών με οινο-
λόγους που ταξιδεύουν σε όλο
τον κόσμο, τους λεγόμενους
Ιπτάμενους Οινολόγους, φέρ-
νοντας την τεχνογνωσία και
επιρροές από όλες τις οινοπα-
ραγωγικές περιοχές του πλα-
νήτη.
Με 14,7 εκατομμύρια εκατό-
λιτρα ετήσια παραγωγή, η Αυ-
στραλία κατέχει την πέμπτη θέ-
ση στην παγκόσμια κατάταξη
παραγωγής κρασιού. Αν και η
χώρα διαθέτει περίπου 2.000
οινοποιεία, τα οποία είναι κατά
κύριο λόγο μικρού όγκου πα-
ραγωγής, περισσότερο από το
90% της παραγωγής πραγμα-
τοποιείται από πέντε μεγάλες
οινοποιητικές εταιρείες, μεταξύ
των οποίων είναι οι Foster’s,
Constallation και Pernot Ricard.
Το 1984 το ποσοστό της συνο-
λικής παραγωγής που εξαγό-
ταν έφθανε μόλις το 4%. Με
δεδομένο ότι η εγχώρια αγορά
είναι πολύ μικρή σε σχέση με
την ετήσια παραγωγή, οι Αυ-
στραλοί βρήκαν διέξοδο στις
διεθνείς αγορές, δημιουργώ-
ντας ένα ισχυρό brand name
για τα αυστραλιανά κρασιά. Το
Μία χώρα που μπορεί να παράγει κρασιά σε όλες τις κατηγορίες τιμών και σε
όλες τις κατηγορίες ποιότητας έχει κάνει έντονη την παρουσία των κρασιών
της στις διεθνείς αγορές.
Αυστραλία
το
κρασί
στο
εστιατόριο
Μέχρι τη δεκαετία
του 1960, η χώρα
παρήγαγε κρασιά
στο στυλ των Port
και των Sherry.
Όμως, κατά τις
δεκαετίες του 1970
και 1980, το σκηνικό
δείχνει να αλλάζει,
λόγω των
επενδύσεων που
πραγματοποιούνται.
της Mαριάννας
Μακρύγιαννη AIWS
Οινολόγος και κάτοχος
Diploma από το WSET
Η χώρα των
«Ιπτάμενων Οινολόγων»!
PHOTO SOURCE:WINE AUSTRALIA