Page 74 - HOTEL

Basic HTML Version

Riesling. Κλασικές περιοχές εί-
ναι η Eden και η Clare Valley.
Τα κρασιά χαρακτηρίζονται
από αρώματα εσπεριδοειδών,
όπως λεμόνι, λάιμ και γκρέιπ-
φρουτ όσο είναι νεαρά, που
εξελίσσονται σε αρώματα πε-
τρόλ, μελιού και ψημένου ψω-
μιού όσο ωριμάζουν.
Οινοπαραγωγικές
Περιοχές
Η Αυστραλία χωρίζεται σε
πέντε οινοπαραγωγικές περιο-
χές ως εξής: New South Wales,
Victoria, South (νότια) Australia,
Western (δυτική) Australia και
την Τασμανία.
Πολλές φορές, οι τρεις πρώ-
τες περιοχές αναφέρονται συ-
νολικά ως South Eastern
Australia (νοτιοανατολική), μία
ζώνη από την οποία προέρχε-
ται το 95% όλης της παραγω-
γής της χώρας.
South Australia
Η νότια Αυστραλία, που βρί-
σκεται στο κέντρο της ηπεί-
ρου, δίνει το 43% της συνολι-
κής παραγωγής και περιλαμβά-
νει 16 υποπεριοχές που δίνουν
εξαιρετικά κρασιά πολλών δια-
φορετικών στυλ. Εδώ υπάρ-
χουν κάποια από τα παλαιότε-
ρα κλήματα στον κόσμο, που
λόγω της απομόνωσής τους
επέζησαν της φυλλοξήρας.
n
Barossa Valley:
Η κοιλάδα
της Barossa αποτελεί την καρ-
διά της βιομηχανίας οίνου και
την πιο ξακουστή περιοχή της
χώρας. Οι μεγαλύτερες οινο-
ποιητικές εταιρείες δραστηριο-
ποιούνται στην περιοχή. Η πα-
ρουσία της Penfolds και η δη-
μιουργία ενός αριστουργηματι-
κού κρασιού, του Grange, πα-
σίγνωστου σε όλον τον κόσμο,
βοήθησε σημαντικά στην κα-
θιέρωση και καταξίωση αυτής
της περιοχής. Παρ’ όλο που
καλλιεργούνται σημαντικές
εκτάσεις λευκών ποικιλιών, η
φήμη της έχει δημιουργηθεί
από τα ερυθρά κρασιά – κυ-
ρίως από τις ποικιλίες Shiraz,
Grenache και Mourvedre. Τα
κλασικά Barossa Shiraz είναι
κρασιά με γεμάτο σώμα, μαλα-
κά, με αρώματα μαύρων φρού-
των, γης, ευκαλύπτου, σοκολά-
τας και μπαχαρικών, που εμφα-
νίζουν αρώματα δέρματος όσο
παλαιώνουν. Οι τρεις παραπά-
νω ποικιλίες συχνά αναμει -
γνύονται, όπως και στο Νότιο
Ροδανό, παράγοντας τα λεγό-
μενα GSM (ονομασία που προ-
κύπτει από τα αρχικά των ποι-
κιλιών), που είναι πολύ ευχάρι-
στα κρασιά με μέτριο σώμα,
σχετικά υψηλό αλκοόλ και
αρώματα μαύρων και κόκκινων
φρούτων, φυτικότητας και
μπαχαριών, που πρέπει να πί-
νονται σχετικά φρέσκα. Σημα-
ντικές είναι και οι εκτάσεις με
Cabernet Sauvignon, ενώ οι συ-
νηθέστερες λευκές ποικιλίες εί-
ναι οι Riesling, Semillon και
Chardonnay. Άλλοι εξαιρετικοί
παραγωγοί της περιοχής είναι οι
Peter Lehmann, Yalumba και
Henschke, κρασιά των οποίων
εισάγονται στην ελληνική αγο-
ρά.
n
Eden Valley:
Η Eden Valley
είναι, ουσιαστικά, μέρος της
ζώνης της Barossa. Το κλίμα
εδώ είναι ψυχρότερο και παρά-
γονται εξαιρετικά μακροβιότα-
τα ξηρά Riesling που εμφανί-
ζουν μέτριο σώμα, υψηλή οξύ-
τητα με έντονα αρώματα εσπε-
ριδοειδών και μεταλλικότητας,
που εξελίσσονται σε αρώματα
βενζίνης, μελιού και ψημένου
ψωμιού όσο παλαιώνουν. Το
Chardonnay καλλιεργήθηκε
σχετικά πρόσφατα στην περιο-
χή, δίνοντας πλούσια κρασιά
με αρώματα σύκου, πεπονιού
και κάσσιους. Η παρουσία του
Shiraz είναι και εδώ σημαντική,
δίνοντας κομψά κρασιά μέτρι-
ου σώματος, στα οποία τα
αρώματα πιπεριού είναι λιγότε-
ρο έντονα από τα άλλα αυ-
στραλέζικα Shiraz. Χαρακτηρι-
στικό τέτοιο παράδειγμα είναι
το κρασί Hill of Grace του Hen-
schke, που παράγεται ίσως
από τα παλαιότερα κλήματα
Shiraz σε όλον τον κόσμο. Τα
Cabernet Sauvignon που καλ-
λιεργούνται εδώ διακρίνονται
για την κομψότητά τους και για
τα αρώματα πράσινων φύλλων
και μαύρων φρούτων.
Άλλοι σημαντικοί παραγωγοί
είναι οι Yalumba και Heggie’s
Vineyards.
n
Clare Val ley:
Η όμορφη
Clare Valley με τα πέτρινα κτή-
ρια και οινοποιεία, βρίσκεται
νοτιοδυτικά της Barossa. Απο-
τελείται από μικρά οινοποιεία,
που όλα σχεδόν παράγουν
έστω ένα Riesling, ένα Shiraz
και ένα Cabernet Sauvignon.
Τα καλύτερα, ίσως, Riesling
της χώρας παράγονται εδώ, με
πιο ελαφρύ σώμα, εντονότερη
μεταλλικότητα και περισσότε-
ρη αυστηρότητα από τα αντί-
στοιχα της Eden Valley. Και
εδώ τα κρασιά χρειάζονται
χρόνο για να αναδείξουν τα
πολύπλοκα χαρακτηριστικά
τους. Άλλες ποικιλίες που καλ-
λιεργούνται στην περιοχή, αλ-
λά σε μικρότερες εκτάσεις, εί-
ναι το Chardonnay, το Sauvi-
gnon Blanc, το Semillon και,
από ερυθρές, το Grenache. Οι
Jim Barry και Petaluma είναι
εξαιρετικοί παραγωγοί της πε-
ριοχής.
n
Adelaide Hills:
Αρκετά δη-
μοφιλής οινοπαραγωγική πε-
ριοχή ανατολικά της ομώνυμης
πόλης. Εδώ η περιοχή φημίζε-
ται για τα κομψά και πολύπλο-
κα Chardonnay, με τα έντονα
αρώματα νεκταρινιών και λεμο-
νιού και τα αρωματικά Sauvi-
gnon Blanc με την τραγανή
FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
74
το
κρασί
στο
εστιατόριο
Η κοιλάδα Yarra στη Βικτώρια της Αυστραλίας.
Ο οργανισμός Wine Australia
Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας
που έχει για την εθνική οικονομία η
παραγωγή κρασιού στην Αυστραλία,
είναι η ίδρυση του οργανισμού Wine
Australia. Ο οργανισμός, ο οποίος
έχει τη μορφή θεσμικού φορέα, ιδρύ-
θηκε από την αυστραλιανή κυβέρνη-
ση το 1981. Κύρια αρμοδιότητα του Wine Australia είναι η παροχή κάθε
είδους βοήθειας στους οινοπαραγωγούς της χώρας. Παράλληλα, ο οργα-
νισμός ασχολείται με την εκπόνηση ερευνητικών μελετών σχετικά με τρέ-
χοντα ζητήματα που αφορούν στο κρασί, αλλά και με την προβολή και
προώθηση των αυστραλιανών κρασιών στο εξωτερικό.
http://www.wineaustralia.com/australia
PHOTO SOURCE:WINE AUSTRALIA