το
κρασί
στο
εστιατόριο
FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
76
οξύτητα. Λόγω του ψυχρού
κλίματος, η περιοχή ενδείκνυ-
ται για την παραγωγή αφρω-
δών οίνων από Pinot Noir και
Chardonnay. Όπως σε όλες τις
περιοχές, έτσι και εδώ συνα-
ντώνται σημαντικές ποσότητες
Cabernet Sauvignon, που συ-
χνά αναμειγνύονται με Merlot,
το οποίο οινοποιείται και μόνο
του, και με Shiraz, που συχνά
παντρεύεται με τη λευκή ποικι-
λία Viogner. Από τις λευκές
ποικιλίες, εκτός από το Sauvi-
gnon Blanc και το Chardonnay,
σημαντικό ρόλο έχουν το Rie-
sling, το Semillon και το Pinot
Gris. Οι Shaw & Smith, Petalu-
ma και Henschke είναι μερικοί
από τους πολλούς αξιόλογους
παραγωγούς της περιοχής.
n
Mc Laren Vale:
Η Mc Laren
Vale είναι μία από τις πιο «πρά-
σινες» οινοπαραγωγικές περιο-
χές της Αυστραλίας. Βρίσκεται
πολύ κοντά στις ακτές και επω-
φελείται από την επίδραση του
ωκεανού. Η ποικιλία που χαρα-
κτηρίζει αυτήν την περιοχή εί-
ναι το Cabernet Sauvignon,
από την οποία παράγονται
πλούσια, γεμάτα κρασιά, με
αρώματα φραγκοστάφυλου και
σοκολάτας, υψηλό επίπεδο τα-
νινών πολύ όμορφα δομημέ-
νων, και μεγάλη δυνατότητα
παλαίωσης. Εκτός από το
Shiraz, καλλιεργείται επίσης
και Merlot, ενώ η ερυθρή ποικι-
λία που τα τελευταία χρόνια
κερδίζει έδαφος είναι το
Grenache, που δίνει πλούσια,
αλλά μαλακά κρασιά με γλυκά
αρώματα μπαχαρικών και
φρούτων, τα οποία πολλές φο-
ρές παντρεύονται με το Shiraz.
Οι λευκές ποικιλίες που κυ-
ριαρχούν στην περιοχή είναι το
Chardonnay και το Sauvignon
Blanc. Το πρώτο δίνει μεγάλη
γκάμα κρασιών από κομψά με
αρώματα εσπεριδοειδών, μέχρι
πλούσια, πληθωρικά κρασιά με
αρώματα ροδάκινου, τροπικών
φρούτων και βουτύρου. Το
Sauvignon Blanc καλλιεργείται
στα ψυχρότερα μέρη της πε-
ριοχής, εμφανίζοντας αρώματα
τροπικών φρούτων και γρασιδι-
ού με δροσερή οξύτητα, ενώ
συχνά αναμιγνύεται με
Semillon, όπως γίνεται και στο
Bordeaux.
n
Coonawarra:
Άλλη μία πε-
ριοχή όπου η σημαντικότερη
ποικιλία, και αυτή που την έκα-
νε ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλες
τις αγορές του κόσμου, είναι
το Cabernet Sauvignon. Βρί-
σκεται νοτιοανατολικά της Αδε-
λαΐδας σε απόσταση 400χλμ.,
με την επίδραση της Αδριατι-
κής να την καθιστά μία ψυχρή
περιοχή. Το κόκκινο έδαφος
(Terra Rossa, όπως ονομάζεται
το έδαφος της Coonawara), σε
συνδυασμό με το ψυχρό κλίμα,
δημιουργεί τις ευνοϊκές συνθή-
κες για την καλλιέργεια του
Cabernet, δίνοντας εξαιρετικά
κρασιά διεθνούς αναγνώρισης.
Πρόκειται για γεμάτα, τανικά,
πολύπλοκα κρασιά με αρώμα-
τα φραγκοστάφυλου, κόκκινων
κερασιών, φρέσκων και αποξη-
ραμένων δαμάσκηνων, φυτικό-
τητα και πολύ καλά ενσωματω-
μένη δρυ. Εκτός από το
Cabernet, και εδώ η παρουσία
του Shiraz είναι σημαντική, ενώ
το Riesling και το Chardonnay
είναι οι κυριότερες λευκές ποι-
κιλίες. Οι Penfolds, Lindemans,
Petaluma, Wynns, Yalumba και
Jim Barry είναι πολύ καλοί πα-
ραγωγοί που δραστηριοποιού-
νται στην περιοχή.
New South Wales
Η περιοχή αυτή τώρα βρί-
σκεται στη δεύτερη θέση στην
κατάταξη της συνολικής παρα-
γωγής, με ποσοστό 34%. Από
το 1996 μέχρι το 2006 η παρα-
γωγή έχει τριπλασιαστεί, ενώ η
αξία των εξαγωγών έχει αυξη-
θεί κατά 700% την τελευταία
δεκαετία.
n
Hunter Val ley:
Η Hunter
Valley, που βρίσκεται 160 χιλιό-
μετρα βόρεια του Sydney, είναι
η πιο σημαντική περιοχή της
Νέας Νότιας Ουαλίας. Πρόκει-
ται για την αρχαιότερη αμπε-
λουργική ζώνη όλης της Αυ-
στραλίας. Τα πρώτα αμπέλια
φυτεύτηκαν στις αρχές του
1820, με μοσχεύματα που έφε-
ρε ο James Busby, ο για πολ-
λούς «πατέρας» των αυστρα-
λιανών κρασιών. Τα πιο ανα-
γνωρισμένα κρασιά της περιο-
χής γίνονται από Semi l lon.
Όταν είναι νεαρά, τα κρασιά
έχουν υψηλή οξύτητα, χαμηλό
αλκοόλ με αρώματα εσπεριδο-
ειδών, ενώ εξελίσσονται σε πο-
λύπλοκα και πλούσια κρασιά
με αρώματα ψημένου ψωμιού,
ξηρών καρπών, βανίλιας και
μελιού καθώς ωριμάζουν στην
φιάλη. Η περιοχή είναι επίσης
γνωστή για την παραγωγή
εξαιρετικών Shiraz, ενώ γίνο-
νται και πειραματισμοί με ποικι-
λίες όπως το Tempranillo. Οι
Rosemount και Tyrrell’s είναι
παραδείγματα πολύ καλών και
μεγάλων παραγωγών. Άλλες
σημαντικές περιοχές είναι οι
Mudgee, Orange και Cowra,
όπου συναντώνται κάποια πολύ
καλά Chardonnay και Cabernet
Sauvignon στις ζεστότερες πε-
ριοχές, ενώ στα πιο κρύα ση-
μεία παράγονται και κρασιά
από Sauvignon Blanc, Riesling
και Pinot Noi r. Οι περιοχές
Murray–Darling και Riverina εί-
ναι περιοχές μαζικής παραγω-
γής κρασιών από αμπελώνες
που αρδεύονται από τα ποτά-
μια. Στη Riverina, γύρω από
την πόλη Griffith, παράγονται
γλυκά κρασιά από Semi l lon
προσβεβλημένα από βοτρύτη.
Η ποιότητα αυτών των κρασιών
μπορεί να είναι εξαιρετική με
πολύ καλή σχέση τιμής και ποι-
ότητας.
Victoria
Η Victoria καλύπτει τη νοτιοα-
νατολική πλευρά της Αυστρα-
Ο «λόφος των ελπιδοφόρων αμπελώνων», στη Νοτιοανατολική Ουαλία.
PHOTO SOURCE:WINE AUSTRALIA