FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
26
Να συμπεριφέρονται στους ανθρώ-
πους με σεβασμό και να τους βοηθούν
να κάνουν τις ζωές τους καλύτερες και
όχι χειρότερες. Επίσης, θα πρέπει να
μεταχειρίζονται το περιβάλλον και τα
ζώα με σεβασμό, κάνοντας τον κόσμο
καλύτερο για όλους. Τι προϋποθέτει αυ-
τό; Να μη βάζουμε το επιχειρηματικό
κέρδος πάνω από τους ανθρώπους.
Ας μην προσπαθούμε να εξοικονομού-
με χρήματα μειώνοντας την ποιότητα
των συστατικών μας. Επίσης, οι επιχει-
ρηματίες δε θα πρέπει να επιλέγουν
προμηθευτές που εκμεταλλεύονται τους
εργαζομένους τους. Και οι ίδιοι οι επι-
χειρηματίες δεν θα πρέπει να εκμεταλ-
λεύονται τους υπαλλήλους τους.
Δε θα πρέπει να εξαπατούμε ή να πα-
ραπλανούμε τους πελάτες μας.
Αντίθετα, θα πρέπει να τους συμπερι-
φερόμαστε δίκαια και να προσπαθούμε
να τους προσφέρουμε μία πλούσια γευ-
στική εμπειρία.
Άλλωστε, όπως λέει και ο Πλάτωνας,
η δικαιοσύνη είναι η ίδια η ανταμοιβή.
Επίσης, προσοχή στα ζώα.
Δε θα πρέπει να υποστηρίζουμε πα-
ραγωγούς οι οποίοι κακομεταχειρίζονται
τα ζώα. Η βία στα ζώα δε θα πρέπει να
βρίσκει υποστηρικτές. Το ίδιο ισχύει και
για το περιβάλλον.
Δε συνεργαζόμαστε με παραγωγούς
και προμηθευτές οι οποίοι ακολουθούν
διαδικασίες παραγωγής μη φιλικές προς
το περιβάλλον. Οι εστιάτορες έχουν τις
ίδιες ηθικές υποχρεώσεις με τους κατα-
ναλωτές, αλλά και μία επιπλέον: οι επι-
χειρηματικές πρακτικές τους να είναι
όμοια ηθικές. Πρέπει όλοι μας να κάνου-
με το καλύτερο δυνατό και, στο μέτρο
του δυνατού, ηθικό.
Τι γνωρίζετε για τα ελληνικά
εστιατόρια και την ελληνική κου-
ζίνα; Ποια είναι η κοινή γνώμη
του Τέξας, αλλά και των ΗΠΑ για
την ελληνική εστίαση;
Στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσα για πολ-
λά χρόνια, η ελληνική κουζίνα ήταν ιδιαί-
τερα δημοφιλής. Η περιοχή της Αστόρια
στο Queens είναι το κέντρο της ελληνι-
κής ζωής, με μεγάλο αριθμό ελληνικών
εστιατορίων.
Οι Νεοϋορκέζοι θεωρούν ότι, αν θέ-
λεις να γευματίσεις ποιοτικά και αυθε-
ντικά, το καλύτερο μέρος για να επισκε-
φθείς είναι τα ελληνικά εστιατόρια.
Όποτε επισκέπτομαι τους φίλους μου
στην πόλη, πάντα παίρνω μαζί μου
ελιές, φέτα, μπακλαβά και φοινίκια, ενώ,
αν έχουμε κάποια ιδιαίτερη περίσταση,
επιλέγω μεζέδες (σημ.: ο ίδιος αναφέρει
στη συνέντευξη «fancy meze!»).
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του
Food Project;
Να εστιάσουμε στην έρευνα και την
επεξεργασία πληροφοριών σε σχέση με
τις επιχειρήσεις εστίασης.
<
Το πανεπιστήμιο του Β. Τέξας όπου διδάσκεται η φιλοσοφία του φαγητού.
'
'
Οι εστιάτορες έχουν τις ίδιες ηθικές υποχρεώσεις
με τους καταναλωτές, αλλά και μία επιπλέον:
οι επιχειρηματικές πρακτικές τους να είναι όμοια ηθικές.