Page 38 - Linux_7

Basic HTML Version

38
FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
story
Ένα γαστρονομικό
ταξίδι στην Ελλάδα
Παραδοσιακά προϊόντα
Γράφουν οι:
Γιάννης Ράπτης, Γεωπόνος – Επιθεωρητής Πιστοποιήσεων, και Γιώργος Παλησίδης, Οικονομολόγος –
Ερευνητής γαστρονομίας
T
α προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ταυτόσημα με την περιοχή
παραγωγής τους. Η αναγνώρισή τους γίνεται από την Ευ-
ρωπαϊκή Ένωση κατόπιν μίας εξάμηνης –συνήθως– διαδι-
κασίας. Η πιστοποίηση αποφέρει προστιθέμενη αξία στα
προϊόντα και αποδεικνύει την αξία της τοπικής καλλιέρ-
γειας, ενισχύοντας έτσι την ύπαιθρο και τη διατήρηση της παρά-
δοσης του τόπου.
Η ταυτότητα, το ID κάθε περιοχής, παρουσιάζεται και από τη
διάθεση των ντόπιων για προώθηση του τόπου διαμέσου του
εμπορίου, των τυποποιημένων και πιστοποιημένων προϊόντων της.
Ακόμη και μία μικρή παραγωγή, όπως είναι, για παράδειγμα, το
ντοματάκι Σαντορίνης, μπορεί να βοηθήσει στην τουριστική και
συνάμα ιστορική αναγνωρισιμότητα, στη διαμόρφωση της νοερής
εικόνας του τόπου. Τα αναγνωρισμένα προϊόντα βοηθούν τους πα-
ραγωγούς, τους εμπόρους και, βεβαίως, τους καταναλωτές να
διαχειριστούν τους παραγωγικούς πόρους ενός τόπου σεβόμενοι
το περιβάλλον. Ο ανταγωνισμός είναι πιο δίκαιος, ενισχύεται η
αξιοπιστία των προϊόντων και κυρίως ο καταναλωτής είναι σίγου-
ρος ότι ενισχύθηκε η τοπική παραγωγή, όπως ορίζει το fair trade.
Συνεπώς, με το παρόν άρθρο επιδιώκουμε να αυξήσουμε τη χρή-
ση τοπικών προϊόντων και, κατά συνέπεια, παραδοσιακών εδεσμά-
των από τους επαγγελματίες της εστίασης, μέσα από τη σύνταξη
ενός εδεσματολογίου που εστιάζει και αναφέρει τα προτερήματα
ή απλά τη διαφορετικότητα του προορισμού!
Ιστορικό αρχείο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε το 1992 τον κανονισμό 2081/92
για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών
προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, καθώς
και τον κανονισμό 2082/92 για τις βεβαιώσεις ιδιοτυπίας των γε-
ωργικών προϊόντων και τροφίμων. Σκοπός του κανονισμού
2081/92 είναι η προστασία των ονομασιών, ενώ ο σκοπός του κα-
νονισμού 2082/92 είναι κυρίως η προστασία των παραδοσιακών
συνταγών. Σήμερα ο κανονισμός 2081/92 έχει καταργηθεί και αντι-
κατασταθεί από τον κανονισμό 510/2006 του Συμβουλίου της 20ής
Μαρτίου 2006. Ο νέος αυτός κανονισμός καθορίζει το νέο πλαίσιο
για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών
προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Σύμφωνα με
τους κανονισμούς αυτούς, και στο πλαίσιο του επαναπροσανατο-
λισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι αγρότες έχουν
τη δυνατότητα να στραφούν σε μορφές ολοκληρωμένης ανάπτυ-
ξης της υπαίθρου, μέσω της διαφοροποίησης της γεωργικής πα-
ραγωγής.
Η αναγνώριση ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΠΕ για τα γεωργικά προϊόντα
και τρόφιμα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς (ιδίως των
μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών) να προωθούν ευκο-
λότερα προϊόντα που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστι-
κά, βελτιώνοντας το εισόδημά τους με τις καλύτερες τιμές που
επιτυγχάνουν στην αγορά, αλλά και στους καταναλωτές να αγο-
ράζουν προϊόντα ποιοτικά, με εγγυήσεις για την παραγωγή, την
επεξεργασία και τη γεωγραφική καταγωγή τους.
Προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ
Ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – ΠΟΠ (PDO – Pro-
tected Designation of Origin) νοείται το όνομα μίας περιοχής, ενός
συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μίας χώρας,
που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή