FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
8
πλάνο
Σύμφωνα με δημοσίευμα της
εφημερίδας Sunday Morning
Post, οι αρχές του Χονγκ-Κονγκ
εντόπισαν 800 δηλητηριώδεις
κόμπρες, οι οποίες εκτιμάται ότι
θα διοχετεύονταν σε εστιατόρια
της περιοχής. Η αστυνομία
εντόπισε το δηλητηριώδες πα-
κέτο μέσα σε θάμνους σε πα-
ραλία του νησιού Lantau, όπου
οι διακινητές τους φέρονται να
τα είχαν κρύψει ζωντανά μέσα
σε πλαστικά κουτιά. Η κτηνια-
τρική υπηρεσία του Χονγκ-Κον-
γκ θανάτωσε τις κόμπρες, υπο-
στηρίζοντας ότι, αν τις απελευ-
θέρωναν, θα αποτελούσαν κίν-
δυνο για την ασφάλεια των κα-
τοίκων. H κινεζική κόμπρα είναι
πολύ δημοφιλής στην ευρύτερη
περιοχή της Κίνας λόγω των
πολλών χρήσεών της τόσο στη
μαγειρική όσο και στην ιατρική.
Μάλιστα, στην κινεζική ιατρική
θεωρούν ότι το δέρμα της κό-
μπρας είναι άκρως θεραπευτικό
για τις δερματικές ασθένειες
και τις ημικρανίες. Από την άλ-
λη, η κινεζική κόμπρα είναι το
βασικό συστατικό στην παρα-
σκευή παραδοσιακής σούπας
αλλά και τοπικών κρασιών.
Όπως αναφέρουν ταξιδιωτικοί
οδηγοί για την πόλη του Χονγκ-
Κονγκ, η παραδοσιακή σούπα
είναι πολύ δημοφιλής, καθώς
βοηθά στην αύξηση της πίεσης
του αίματος. Αξίζει να σημειω-
θεί ότι η κινέζικη κουζίνα θεω-
ρείται ενδεδειγμένη για όσους
επιθυμούν να ακολουθήσουν
υγιεινή διατροφή, καθώς περι-
λαμβάνει πολλά λαχανικά ψημέ-
να στον ατμό σε συνδυασμό με
κρέας, κοτόπουλο, αλλά και θα-
λασσινά. Ωστόσο, τα τελευταία
χρόνια η θρεπτική αξία της κινέ-
ζικης κουζίνας έρχεται να κα-
ταρριφθεί, καθώς στο πλαίσιο
της εμπορευματοποίησης πολ-
λά εστιατόρια του είδους προ-
σθέτουν λίπη και σάλτσες για
να δώσουν ιδιαίτερη γεύση στα
πιάτα.
n
ΚΙΝΑ
Δηλητηριώδη ορεκτικά!
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας
Daily Mail αναφέρεται ότι ιδιο-
κτήτης πιτσαρίας στην Ατλάντα
της Τζόρτζια εισήγαγε στο
εστιατόριό του μία νέα πολιτική
σχετικά με τη συμπεριφορά των
πελατών του. Το εστιατόριο
Grand Central Pizza, στο κάτω
μέρος του εδεσματολογίου του,
πρόσθεσε μία σημείωση στην
οποία αναφέρει ότι παρακαλεί
τους γονείς να απομακρύνουν
τα παιδιά τους από το χώρο της
σάλας σε περιπτώσεις που εκεί-
να κάνουν φασαρία και διακό-
πτουν το γεύμα των υπόλοιπων
συνδαιτυμόνων. Όπως δηλώνει
ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του εστια-
τορίου, την απόφαση έλαβε με-
τά από συνεχή παράπονα επι-
σκεπτών του. Ειδικότερα, επι-
σκέπτες του εστιατορίου που
γευμάτισαν σε αυτό, ανέφεραν
στην ιστοσελίδα της επιχείρη-
σης ότι το δείπνο τους εκεί κα-
ταστράφηκε από παιδιά με
ανάρμοστη συμπεριφορά, τα
οποία βρίσκονταν εκεί.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου
Donnie Parmer επιμένει ότι η
επιχείρησή του εξακολουθεί να
είναι οικογενειακή και ότι τα
παιδιά είναι περισσότερο από
ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην ενο-
χλούν τους άλλους πελάτες.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση
–παράκληση, όπως τη χαρακτη-
ρίζει ο Parmer, αναφέρει: «Αγα-
πητοί γονείς, το GCP είναι πε-
ρήφανο για τη φήμη του ως οι-
κογενειακού εστιατορίου, έναν
τίτλο που προσπαθεί να διατη-
ρήσει. Δυστυχώς, ένας μεγάλος
αριθμός πελατών μας είχε δυ-
σάρεστες εμπειρίες στο χώρο
μας εξαιτίας παιδιών τα οποία
δεν είχαν επίβλεψη από μεγα-
λύτερους ή έκλαιγαν. Για να
διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πελά-
τες μας θα έχουν κοντά μας ένα
ευχάριστο γεύμα ή δείπνο, πα-
ρακαλούμε τους γονείς να με-
ταφέρουν έξω τα παιδιά τους
όταν αυτά κλαίνε».
n
HΠΑ
Απαγόρευση εισόδου σε ζωηρά παιδιά
Τα παιδιά είναι
ευπρόσδεκτα
υπό όρους.
Η κινεζική
κόμπρα είναι
δημοφιλές
συστατικό στην
ασιατική κουζίνα.
Κινεζική σούπα με
φιλέτο φιδιού.