Page 22 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

O πολυπράγμων Γιώργος Πίττας μιλά
στο «Food Service» για το Eλληνικό Πρω-
ινό, μία πρωτοβουλία την οποία ο ίδιος
χαρακτηρίζει ως «επανάσταση του προ-
φανούς». Πρόκειται ουσιαστικά για μία
προσπάθεια από πλευράς του Ξενοδο-
χειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία
αποσκοπεί στο να προσθέσει ελληνικό
χρώμα στην τουριστική εμπειρία των ξέ-
νων επισκεπτών στη χώρα, ενισχύοντας
ταυτόχρονα τους τοπικούς παραγωγούς.
Τι είναι το Ελληνικό Πρωινό;
Το Ελληνικό Πρωινό είναι μία προσπά-
θεια του ΞΕΕ που αποσκοπεί στο να
εντάξει στις υπηρεσίες των ξενοδοχείων
την ελληνική γαστρονομία. Το σκεπτικό
μας είναι να εμπλουτίσουμε το ξενοδο-
χειακό πρωινό με προϊόντα κάθε τόπου.
Θέλουμε η πρωινή εμπειρία του ξένου
επισκέπτη να έχει σχέση με την Ελλάδα.
Μιλάμε για νούμερα αφίξεων, διανυκτε-
ρεύσεων, εσόδων. Πρέπει κάποια στιγ-
μή να αναρωτηθούμε και για το πόση...
Ελλάδα παίρνουν μαζί τους οι άνθρωποι
που έρχονται για διακοπές στον τόπο
μας.
Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος
στο Ελληνικό Πρωινό;
Έχω την τιμή να συμμετέχω στο σχε-
διασμό του προγράμματος και τη χαρά
να αναλάβω τη διαχείρισή του: τη συ-
γκρότηση των τοπικών γαστρονομικών
χαρτοφυλακίων κάθε περιοχής, τη δημι-
ουργία των τοπικών συμφώνων, την πα-
ρουσίαση των σχετικών προτύπων των
τοπικών πρωινών και την ένταξη των ξε-
νοδοχείων στο πρόγραμμα.
Εκτός από τις δράσεις σας ως
μέλους του Δ.Σ. του Ξενοδοχεια-
κού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το
βιογραφικό σας απαριθμεί πλή-
θος άλλων ιδιοτήτων, όπως αυτή
του συγγραφέα, του σχεδιαστή
και του ξενοδόχου. Ξεχωρίζετε
κάποια ιδιότητα εξ αυτών ή παρα-
μένετε στην άποψή σας ότι ο
εαυτός σας εμφανίζεται κάθε
φορά à la carte;
Κάθε φορά αφοσιώνομαι στο έργο
που διαχειρίζομαι και θα έλεγα ότι το
γεγονός αυτό (των περισσότερων ιδιο-
τήτων) με βοηθά πολύ στο να βλέπω τα
πράγματα και τις καταστάσεις από πε-
ρισσότερες από μία οπτικές γωνίες.
Αδιαμφισβήτητο είναι το σημαντι-
κό συγγραφικό έργο σας. Ποια
είναι τα βιβλία που εσείς ξεχωρί-
ζετε και για ποιο λόγο;
Το καθένα από αυτά ήταν μία περιπέ-
τεια και ένα ταξίδι γνώσης αλλά και αυ-
τογνωσίας. «Τα πανηγύρια στο Αιγαίο»
νομίζω ότι ήταν το σημαντικότερο, γιατί
έπρεπε να γνωρίσω τόπους, ανθρώ-
πους, τα ήθη και τα έθιμα, τη γαστρονο-
μία, τις μουσικές και τα τραγούδια τριά-
ντα νησιών. Ο κόσμος των πανηγυριών
είναι ο κόσμος της ελπίδας. Γιατί η χαρά
της ζωής και η ανάγκη για την υπέρβα-
ση των ορίων της πραγματικότητας μέ-
σα απο συλλογικές συμπεριφορές είναι
πιο δυνατές από οποιαδήποτε αντιξοό-
FOOD
Service
22
``
``
Το Ελληνικό Πρωινό: H επανάσταση
του προφανούς στην ελληνική ξενοδοχία
έρευνα
Γιώργος
Πίττας
Ρεπορτάζ-Επιμέλεια
:
Μάγδα Πειστικού
'
'
Πρέπει κάποια στιγμή
να αναρωτηθούμε και για το
πόση... Ελλάδα παίρνουν
μαζί τους οι άνθρωποι που
έρχονται για διακοπές
στον τόπο μας.