Page 20 - Food Service τ. 113

FOOD
Service
20
O
ι Ολυμπιακοί Α-
γώνες Γαστρονο-
μίας θεωρούνται
ως ένα από τα
μεγαλύτερα και
σπουδαιότερα γεγονότα διε-
θνώς, με τους συμμετέχοντες
να ξεπερνούν τους 1.500 επαγ-
γελματίες chef και ζαχαροπλά-
στες από 45 και πλέον χώρες.
Η διεθνής έκθεση γαστρονο-
μίας, την οποία πολλοί χαρα-
κτηρίζουν και ως Μέκκα της
μαγειρικής, πραγματοποιήθηκε
για πρώτη φορά στην περιοχή
του Μάιν, στη Γερμανία, ενώ
εμπνευστής της θεωρείται ο
Carl Matthaus Banzer, πρώην
διευθυντής της Γερμανικής
Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Η
πρώτη σύλληψη της ιδέας φαί-
νεται να έγινε το 1894 από μία
ομάδα Γερμανών επιχειρημα-
τιών οι οποίοι είχαν ως όραμα
αυτή η διοργάνωση να αποτε-
λέσει εργαλείο προώθησης της
γερμανικής κουζίνας. Η ίδια
ομάδα επιχειρηματιών εξέφρα-
σε την επιθυμία κατά τη διάρ-
κεια αυτής της διοργάνωσης
να προσκαλούνται διεθνείς
chef, οι οποίοι θα μοιράζονται
τα μυστικά τους με τους εγχώ-
ριους επαγγελματίες. Φέτος, η
διοργάνωση διεξήχθη στις 5-10
Οκτωβρίου, στην Ερφούρτη,
με 54 συνολικά ομάδες απ’ όλο
τον κόσμο, οι οποίες διαγωνί-
στηκαν για τέσσερις ημέρες (6-
10
Οκτωβρίου) σε διάφορες
κατηγορίες. Στους διαγωνι-
σμούς έλαβαν μέρος 36 εθνι-
κές ομάδες, 28 εθνικές ομάδες
νέων, 8 εθνικές στρατιωτικές
ομάδες και 14 κοινοτικές ομά-
δες catering. Μεταξύ των δοκι-
μασιών τις οποίες οι εθνικές
ομάδες κλήθηκαν να φέρουν
σε πέρας, ήταν η δημιουργία
και η υλοποίηση ενός μενού
τριών πιάτων για 110 άτομα.
Την εν λόγω δοκιμασία οι εθνι-
κές ομάδες έπρεπε να ολοκλη-
ρώσουν σε λιγότερο από πέντε
ώρες. Άλλες δοκιμασίες αφο-
ρούσαν στην προετοιμασία
ενός πλήρους γεύματος, το
οποίο αξιολογήθηκε από ειδική
επιτροπή για την παρουσίασή
του, καθώς και οι παρασκευές
γλυκών και επιδορπίων. Μία
νέα προσθήκη στους γαστρο-
νομικούς αγώνες της Ερφούρ-
της ήταν ένας νέος διαγωνι-
σμός σκαλίσματος λαχανικών
σε πραγματικό χρόνο. Οι συμ-
μετέχοντες κλήθηκαν να δημι-
ουργήσουν σε διάστημα δύο
ωρών μία κολοκύθα (υποχρεω-
τικό υλικό του διαγωνισμού)
και άλλα τρία λαχανικά της επι-
λογής τους. Παράλληλα με το
διαγωνιστικό μέρος της διορ-
γάνωσης, πραγματοποιείται και
εμπορική έκθεση στην οποία
φέτος έλαβαν μέρος περισσό-
τεροι από 300 εκθέτες.
Η «χρυσή» Σουηδία
Η Σκανδιναβία φαίνεται πως
είχε την τιμητική της στους
Ολυμπιακούς της γαστρονο-
μίας, με τη Σουηδία και τη Νορ-
βηγία να καταλαμβάνουν τις
πρώτες θέσεις του διαγωνι-
σμού. Οι έξι Σουηδοί chef επέ-
στρεψαν από τη διοργάνωση
της Ερφούρτης με το χρυσό με-
Ερφούρτη 2012
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Γαστρονομίας
Κάθε τέσσερα χρόνια, οι καλύτεροι της διεθνούς γαστρονομίας συναντιούνται
και διαγωνίζονται με στόχο τη συνεχή διάδοση και εξέλιξη της μαγειρικής τέ-
χνης. Το 2012, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Γαστρονομίας, γνωστοί και ως IKA-
Culinary Olympics, πραγματοποιήθηκαν στην Ερφούρτη της Γερμανίας, με τη
Σουηδία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
θέμα