Page 44 - Food Service τ. 113

FOOD
Service
44
σημεία όπου μπορεί να στεγάζεται η επιχείρηση τροφίμων και πο-
τών (οίκημα), τους χώρους και την κατασκευή των επιφανειών, δα-
πέδων, τοίχων, οροφών, θυρών και παραθύρων.
Προδιαγραφές επιφανειών
Στη νέα διάταξη σε σχέση με τις επιφάνειες των δαπέδων, τοί-
χων, οροφών, θυρών και παραθύρων αναφέρονται τα ακόλουθα:
«
Οι επιφάνειες των δαπέδων, των τοίχων, των οροφών, των θυρών
και των παραθύρων πρέπει να είναι καλής κατασκευής, να διατη-
ρούνται σε καλή κατάσταση, να μπορούν να καθαρίζονται και,
όταν είναι αναγκαίο, να απολυμαίνονται εύκολα. Όταν από τη δρα-
στηριότητα απαιτείται υγρός καθαρισμός και απολύμανση επιφα-
νειών τοίχων αυτές να είναι στεγανές, μη απορροφητικές και από
μη τοξικά υλικά, ώστε να μπορούν να καθαρίζονται επαρκώς. Οι
οροφές (ή, εάν δεν υπάρχουν οροφές, η εσωτερική επιφάνεια της
στέγης) και ό,τι είναι στερεωμένο σ' αυτές πρέπει να είναι σχεδια-
σμένες και κατασκευασμένες έτσι, ώστε να μη συσσωρεύονται ρύ-
ποι και να περιορίζεται η συμπύκνωση υδρατμών, η ανάπτυξη ανε-
πιθύμητης μούχλας και η πτώση σωματιδίων. Τα παράθυρα και τα
άλλα ανοίγματα πρέπει να κατασκευάζονται κατά τρόπο που να
αποφεύγεται η συσσώρευση ρύπων. Εκείνα τα οποία μπορούν να
ανοίγουν προς το ύπαιθρο, όταν είναι αναγκαίο, να είναι εφοδια-
σμένα με κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα για προστασία από τα
έντομα, τα οποία να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα για να καθα-
ριστούν. Όταν το άνοιγμα των παραθύρων μπορεί να προκαλέσει
μόλυνση, τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά και σφρα-
γισμένα κατά τη διάρκεια της παραγωγής.»
Κατηγορίες επιχειρήσεων
Στο άρθρο 10 γίνεται εκτενής αναφορά στην κατηγοριοποίηση
των επιχειρήσεων ανάλογα με το είδος της δραστηριότητάς τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγοριοποίηση και οι επιμέρους κατη-
γορίες επιχειρήσεων είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές. Έτσι,
οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών κατατάσσονται, ανάλογα με
το είδος της δραστηριότητάς τους, στις παρακάτω κατηγορίες:
Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς
,
Πα-
ραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαρο-
πλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκό-
των, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγω-
γής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών
Αποθήκευση – Διανομείς & Μεταφορείς
Επιχειρήσεις Λιανικού & Χονδρικού Εμπορίου
Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών
Επιχειρήσεις Αρτοποιητικής Νομοθεσίας
Οι παραπάνω κατηγορίες δεν είναι εξαντλητικές και επιτρέπεται
η διεύρυνση αυτών εφόσον υπάρξουν νέες ή τροποποιημένες πα-
ραγωγικές διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η τήρηση των Ευρωπαϊκών Κα-
νονισμών και η τεκμηρίωση εκ μέρους της επιχείρησης ότι δια-
σφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των παραγομένων ή προσφερό-
μενων τροφίμων σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής αλυσίδας
(
από την παραγωγή έως και την κατανάλωση).
Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών μπορούν να λειτουργούν
παράλληλα με άλλες δραστηριότητες εμπορικές ή μη, σε χώρο
σαφώς ή νοητά διαχωρισμένο ή ανάλογα με την επικινδυνότητα
της δραστηριότητας και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η
υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων και αποφεύγεται η διασταυ-
ρούμενη επιμόλυνση.
Στα επόμενα άρθρα της διάταξης (Άρθρα 11, 12 και 13) αναφέ-
ρονται οι ειδικοί υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας
των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών ανά κατηγορία.
Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
Ειδικά στην κατηγορία επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και χώ-
ρων αναψυχής αναφέρεται το άρθρο 14. Όπως ορίζεται στα άρ-
θρα 3 και 12 της νέας διάταξης, στην κατηγορία αυτή περιλαμβά-
νονται όλοι οι τύποι επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και χώροι ανα-
ψυχής. Η κατηγορία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και χώ-
ρων αναψυχής ταξινομείται ως ακολούθως:
Α. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ταξινομούνται, ανάλογα με τη
δραστηριότητά τους σε:
Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης
πρόχειρου γεύματος:
Από τις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας
διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται
κατ’ οίκον ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώ-
δη ποτά, γλυκίσματα και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζί-
νας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το
διάγραμμα ροής της επιχείρησης, με την προϋπόθεση ότι διαθέ-
τουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους, ώστε να διασφαλίζονται
η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων.
Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφο-
ράς πλήρους γεύματος:
Στις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας
παρασκευάζονται και διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς
πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, πλήρη γεύματα (ζεστής ή κρύας
κουζίνας), τα οποία περιλαμβάνουν κάθε είδος τροφίμου, γλυκί-
σματος, ροφήματος, αναψυκτικού ή αλκοολούχου ποτού, σύμφω-
να με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης και με την προϋπόθεση
ότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώ-
ρους, ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφί-
μων.
Αίθουσα πελατών:
Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και χώρων
αναψυχής που διαθέτουν αίθουσα πελατών ή και υπαίθριο χώρο
για εξυπηρέτηση καθήμενων ή όρθιων πελατών. Η δυναμικότητά
τους σε εξυπηρετούμενα άτομα προκύπτει από τη διαίρεση του
εμβαδού του καθαρού χώρου διά του 1,20τ.μ. Ο συνολικός αριθ-
cover
story