Μετά το εστιατόριο Alfredo’s της Θεσ-
σαλονίκης και το El Estudio της Ισπανίας,
ο chef Δημήτρης Φατίσης επέλεξε την
Ντόχα και το ξενοδοχείο Ritz Carlton για
να εμπλουτίσει το βιογραφικό του με νέ-
ες γευστικές εμπειρίες. Σε ένα διάλειμμα
από τη νέα εργασία του, ο Δημήτρης Φα-
τίσης μιλά στο Food Service για το πώς
περνάει ένας Έλληνας chef de Cuisine
στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ποιος ήταν το κίνητρό σας για να
ασχοληθείτε με τη μαγειρική τέ-
χνη;
Όταν ήμουν 13 ετών, ξεκίνησα να μα-
γειρεύω στο σπίτι μου καθημερινά εξαι-
τίας της οικογενειακής κατάστασης.
Εκείνη την περίοδο, ο πατέρας μου εξέ-
φρασε τη σκέψη να δοκιμάσω να ενα-
σχοληθώ επαγγελματικά με τη μαγειρι-
κή δεδομένων των καλών επιδόσεών
μου στην οικιακή κουζίνα. Έτσι βρέθηκα
στα 18 μου στην Σχολή Τουριστικών
Επαγγελμάτων της Κέρκυρας απ’ όπου
και αποφοίτησα. Παράλληλα με τις
σπουδές μου και στο πλαίσιο της πρα-
κτικής άσκησής μου, εργάστηκα σε ελ-
ληνικά ξενοδοχεία, κάτι που με βοήθησε
σημαντικά τόσο να εφαρμόσω τις γνώ-
σεις μου στην πράξη όσο και να εμπλου-
τίσω τις εμπειρίες μου στη μαγειρική.
Τι θα ξεχωρίζατε ως το καλύτερο
στοιχείο σας;
Η καλύτερη εμπειρία μου είναι το
εστιατόριο Alfredo’s του Regency στη
Θεσσαλονίκη, όπου θεωρώ πως έμαθα
και ενηλικιώθηκα μαγειρικά. Εκεί είχα
την τύχη να γνωρίσω αξιόλογους chef,
οι οποίοι ήταν οι μέντορές μου για την
επαγγελματική εξέλιξή μου. Στη συνέ-
χεια, νομίζω πως με βοήθησε πολύ η πα-
ραμονή μου στην Ισπανία, όπου είχα την
ευκαιρία να διευρύνω σημαντικά τους
ορίζοντές μου. Είναι αδιαμφισβήτητο το
ότι η Ισπανία είναι μία χώρα με γαστρο-
νομία υψηλών προδιαγραφών, η οποία
στηρίζεται τόσο στη μεγάλη γκάμα αυ-
θεντικών πρώτων υλών όσο και στις δια-
φορετικές τεχνικές μαγειρικής αξιοποίη-
σής τους.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασί-
σατε να αποχωρήσετε από την
Ελλάδα και να μείνετε μόνιμα
στην Ντόχα;
Σίγουρα όταν ακούς από κάποιο φιλικό
ή συγγενικό πρόσωπο ότι υπάρχει μία θέ-
ση εργασίας σε ένα ξενοδοχείο όπως το
Ritz Carlton και μάλιστα σε έναν κορυφαίο
τουριστικό προορισμό όπως η Ντόχα,
βρίσκεις την επόμενη πτήση και πηγαί-
νεις. Συνέλεξα πληροφορίες από το ευρύ-
τερο φιλικό περιβάλλον μου, οι οποίες
δεν ήταν όλες θετικές. Όμως, δεν το σκέ-
φτηκα δεύτερη φορά. Εάν το σκεφτό-
μουν ξανά, ίσως η απόφασή μου να ήταν
διαφορετική. Νομίζω πως είναι πολύ δύ-
σκολο να αφήσεις φίλους, συναδέλφους,
οικογένεια για να εργαστείς σε μία άλλη
χώρα. Ευτυχώς, οι σημερινοί συνεργάτες
μου με αγκάλιασαν και μου πρόσφεραν
ένα άρτιο εργασιακό περιβάλλον.
Ποια είναι η θέση στην οποία ερ-
γάζεστε στην Ντόχα;
Απασχολούμαι ως chef στο εστιατό-
ριο θαλασσινών Αl Dana. Πρόκειται για
ένα εστιατόριο του οποίου το μενού πε-
ριλαμβάνει αποκλειστικά θαλασσινά,
διαθέτει sea food market και sushi bar.
Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι το με-
νού μου, όπως το έχω διαμορφώσει,
έχει σαφείς επιρροές από την Ελλάδα
και την ελληνική κουζίνα.
Και πώς γίνεται η επικοινωνία
μεταξύ των μελών μίας πολυπολι-
τισμικής ομάδας;
FOOD
Service
56
``
``
H ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα
είναι «παραμελημένα»
Δημήτρης
Φατίσης
Νέοι & Γαστρονομία