Page 6 - Food Service τ. 113

Αν και ο τίτλος δημιουργεί μία μάλλον δυσάρεστη ατμόσφαιρα, το τέλος εποχής μπορεί να σηματοδοτεί
και την έναρξη μίας νέας, πιο θετικής περιόδου. Με αφορμή το τέλος του έτους που σε λίγο πλησιάζει,
ένας απολογισμός θεωρείται αναγκαίος. Άλλωστε, όταν ο απολογισμός γίνεται με ρεαλιστική διάθεση,
μπορεί να συμβάλει στη λήψη ορθότερων αποφάσεων για τον επόμενο χρόνο.
Σε μία προσπάθεια αποτύπωσης του ισοζυγίου στην εγχώρια επισιτιστική αγορά, η πρώτη εκτίμηση είναι
μάλλον αρνητική. Είναι όμως πράγματι αρνητικά τα συμπεράσματα που εξάγονται για το 2012 ή μήπως το
συνολικά δυσάρεστο κλίμα απορροφά και οτιδήποτε θετικό; Σίγουρα η διάθεση των καταναλωτών δεν μπο-
ρεί να χαρακτηριστεί ως θετική, γεγονός που απεικονίζεται και στις αντίστοιχες δαπάνες τους. Είναι περισ-
σότερο από προφανές ότι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί, αν όχι εξαλειφθεί, με
αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί και οι επισκέψεις τους στα εστιατόρια και σε κάθε είδους επισιτιστικές
επιχειρήσεις. Από την άλλη, οι επισιτιστικές επιχειρήσεις προσπαθούν να «συγκρατήσουν» τη μειωμένη ζή-
τηση με συνεχείς βελτιώσεις, σε επίπεδο τόσο τιμών όσο και προτάσεων στο εδεσματολόγιό τους. Αυτή η
εξέλιξη αποτελεί έναν μάλλον θλιβερό επίλογο, σε μία εποχή που ως κύριο χαρακτηριστικό της είχε την
προσφορά πιάτων με περίπλοκες τεχνικές, σχεδόν άγνωστα υλικά και έναν πολυδιάστατο gourmet χαρα-
κτήρα. Ο εν λόγω χαρακτηρισμός, μάλιστα, παρέπεμπε σε υψηλές τιμές και σε απρόσωπο έως αγενές
service. Αν λοιπόν γίνεται λόγος για το τέλος μίας τέτοιας εποχής, καλώς έγινε. Μπορεί να θεωρηθεί ως
μία σκληρή ή άδικη τοποθέτηση, όμως δεν αποτελεί γενίκευση. Όλοι μας κάποια στιγμή στο παρελθόν ως
επισκέπτες σε ένα εστιατόριο δυσαρεστηθήκαμε με τις υψηλές τιμές, το κακό service ή τη χαμηλή ποιότη-
τα. Και όλοι το προσπεράσαμε, λέγοντας ότι απλά δεν θα ξαναπάμε. Κάπως έτσι, τα προβλήματα παραβλέ-
πονταν, χωρίς κανείς να αναζητά λύσεις. Αντίθετα, προχωρούσαμε σε απλές και συχνά γενικόλογες διαπι-
στώσεις χωρίς ουσιαστική επιχειρηματολογία. Κάπως έτσι, η κατάσταση συνεχιζόταν και ταυτόχρονα εξε-
λισσόταν. Σήμερα, το τέλος αυτής της εποχής αναδεικνύει την αξία των απλών υλικών και γεύσεων και της
αξιοπρεπούς επαγγελματικής συμπεριφοράς, δίνοντας νέα διάσταση στο Value For Money. Ο καταναλω-
τής της σημερινής ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει με σεβασμό τις πρώτες ύλες και τον κόπο των αν-
θρώπων που εργάζονται στην εστίαση, απαιτώντας να αντιμετωπίζεται και ο ίδιος αντίστοιχα. Κανείς δεν
υποστηρίζει ότι το gourmet πρέπει να σταματήσει να υφίσταται. Αντίθετα, θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρ-
χει, γιατί συντελεί και αυτό στην αναβάθμιση του εστιατοριακού προϊόντος. Όμως καλό είναι να επανακα-
θοριστεί η σημασία του και να δικαιολογείται η ύπαρξή του. Μέσα από την αναβάθμιση του περιεχομένου
της αδιαμφισβήτητα πλούσιας και μοναδικής ελληνικής κουζίνας, η νέα εποχή θα χαρακτηρίζεται από εν-
διαφέρουσες προτάσεις μενού, τις οποίες ο καταναλωτής θα εκτιμά και θα αποδέχεται να δαπανά το ελά-
χιστο διαθέσιμο εισόδημά του. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπει ένας δεύτερος θλιβερός επίλογος στη νέα
εποχή, την οποία πολλοί θα επικαλούνται ως την περίοδο που άλλαξαν και διαφοροποιήθηκαν.
ed
orial
Το τέλος μίας εποχής
eat
Μάγδα Πειστικού