ατού το να μπορούν να προσφέρουν πληθώ-
ρα επιλογών στους πελάτες τους σύμφωνα
πάντα με κάθε εποχή του χρόνου.
Μεγάλη πληθώρα επιλογών
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να το-
νιστεί είναι ότι οι τοπικές πρώτες ύλες δεν
περιορίζονται μόνο στα φρούτα και στα λα-
χανικά. Ακόμα και αν η καλλιεργήσιμη περίο-
δος μίας πρώτης ύλης έχει ολοκληρωθεί,
κάποιος μπορεί πάντα να βρει διαθέσιμα
ντόπια κρέατα, πουλερικά, καθώς και προϊό-
ντα όπως το μέλι ή τα γαλακτοκομικά. Έτσι,
ο επιχειρηματίας του εστιατορίου ή ο chef
έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν καθ’
όλη τη διάρκεια του χρόνου πιάτα που
έχουν παραχθεί από αγνά, ντόπια υλικά και,
κατά συνέπεια, είναι πιο εύκολα αποδεκτά
από τους καταναλωτές. Στο σημείο αυτό ξε-
χωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει και στα
προσφερόμενα ποτά. Υπάρχουν εκατοντά-
δες οινοποιεία και μικρο-ζυθοποιίες σε όλη
τη χώρα που προσφέρουν μοναδικές γεύ-
σεις, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά. Αυτά
τα ποτά μπορούν να αποδειχθούν ένα πολύ
χρήσιμο εργαλείο μάρκετινγκ για τα μενού
των εστιατορίων.
Προστατεύοντας την
προέλευση
Σήμερα οι περισσότεροι καταναλωτές
επιθυμούν να γνωρίζουν την προέλευση
της τροφής τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει
και στο ότι η εμπιστοσύνη τους έχει κλονι-
στεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των αυ-
ξανόμενων και μεταδιδόμενων, μέσω των
τροφών, ασθενειών (γρίπη των χοίρων, γρί-
πη των πτηνών κ.ά.). Γι’ αυτόν ακριβώς τον
λόγο, οι περισσότεροι αναζητούν πλέον πιο
τακτικά τα προϊόντα Προστατευόμενης
Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σύμφωνα,
μάλιστα, με έρευνες που έχουν πραγματο-
ποιηθεί κατά καιρούς, οι καταναλωτές που
έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση και εμπειρία
με προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας
προέλευσης (ΠΟΠ) φαίνεται να έχουν υψη-
λότερα επίπεδα ικανοποίησης και πίστης
σε αυτά. Γενικότερα, θα μπορούσε να ει-
πωθεί ότι οι καταναλωτές δίνουν μεγάλη
έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων και
για το λόγο αυτό η πιστοποίηση ΠΟΠ, που
λειτουργεί και ως brand name, είναι πολλές
φορές συνυφασμένη με την ποιότητα.
Τα προβλήματα…
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εστιατό-
ρια που μπορούν να προσφέρουν πολύ ποι-
οτική και δημιουργική κουζίνα. Ορισμένα
από αυτά ανήκουν σε ξενοδοχειακές μονά-
δες, γεγονός που αποδεικνύεται και από
τον αριθμό γαστρονομικών βραβείων που
καταλήγουν σε αυτά. Δυστυχώς όμως,
παρ’ ότι στη χώρα μας υπάρχουν πραγμα-
τικά καλά εστιατόρια, τα οποία μπορούν να
ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητι-
κό πελάτη, οι τιμές στο φαγητό ή στο κρα-
σί συχνά χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητα
υψηλές. Επίσης, η έλλειψη διαφήμισης κα-
θώς και το ανειδίκευτο προσωπικό, που δεν
έχει γνώσεις σε θέματα φαγητού και πο-
τού, είναι δύο από τους παράγοντες που
επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του εγ-
χώριου γαστρονομικού προϊόντος.
Η προσφορά καλής, παραδοσιακής, το-
πικής κουζίνας προς τους επισκέπτες ενός
εστιατορίου αποτελεί, αναμφίβολα, τη βά-
ση μίας επιτυχημένης πορείας. Το να δίνε-
ται η ευκαιρία στους πελάτες να δοκιμά-
σουν πιάτα που προέρχονται από αγνές,
τοπικές πρώτες ύλες συνιστά έναν παρά-
γοντα καθοριστικής σημασίας, ο οποίος εί-
ναι ικανός, πέρα από τον εμπλουτισμό της
γαστρονομικής εμπειρίας του πελάτη, να
κτίσει μία ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με
το ίδιο το εστιατόριο.
<
FOOD
Service
29
θέμα
info
Βασίλειος Πολύζος
Ο Βασίλειος Πολύζος είναι
πτυχιούχος διοίκησης επι-
χειρήσεων, κάτοχος μετα-
πτυχιακού διπλώματος στο
διεθνές marketing και μέ-
λος της επιστημονικής ομά-
δας της Ελληνικής Τουρι-
στικής Κοινότητας σε θέματα γαστρονομι-
κού τουρισμού. Έχει να επιδείξει σπουδαίο
ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις πάνω σε
θέματα τουριστικής συμπεριφοράς και εναλ-
λακτικών μορφών τουρισμού. Επίσης, από
τον Οκτώβριο του 2011 είναι μέλος της δη-
μοσιογραφικής ομάδας του διεθνούς οργανι-
σμού γαστρονομικού τουρισμού (ICTA), που
εδρεύει στο Portland των ΗΠΑ.