Page 6 - Food Service τ. 114

Η έκθεση HO.RE.CA. ολοκληρώθηκε με αδιαμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας μία θετική και αι-
σιόδοξη αίσθηση για την έκβαση της χρονιάς στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο. Μόλις λίγα εικοσι-
τετράωρα αργότερα, ένα γεγονός ήρθε να ταράξει έστω και για λίγο τα νερά της ελληνικής γαστρονομικής
κοινότητας. Η ακύρωση της δεύτερης παρουσίασης της καταξιωμένης γερμανικής ομάδας Pure Berlin
ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει το περιβάλλον της μαγειρικής κοινωνίας. Όπως υποστήριξαν σε σχετική
ανακοίνωση, οι Pure Berlin αναγκάστηκαν να αναβάλουν τη δεύτερη παρουσίασή τους στο πλαίσιο της έκ-
θεσης λόγω τεχνικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος δεν είχε με-
ριμνήσει να υπάρχει στους χώρους της επίδειξης ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός. Μετά την ολοκλή-
ρωση της έκθεσης, η εταιρεία Gastronomy Essentials, η οποία είχε προσκαλέσει και συνδιοργάνωνε με τη
Λέσχη Αρχιμαγείρων την εν λόγω εκδήλωση, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητούσε συγγνώμη γι’ αυτήν
την εξέλιξη. Η συνέχεια επιφύλαξε πλήθος αλληλοκατηγοριών μεταξύ μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων, νέ-
ων και παλαιότερων, αλλά και chef που δεν ανήκουν στη Λέσχη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας δυσά-
ρεστης κατάστασης για όλη τη μαγειρική κοινωνία και όχι μόνο. Βραβευμένοι με αστέρια Michelin, Χρυ-
σούς Σκούφους, μετάλλια ή απλά με μία ξεχωριστή πορεία στην ελληνική γαστρονομική σκηνή τοποθετή-
θηκαν επί του θέματος, άλλοι αξιοπρεπώς και άλλοι λιγότερο κόσμια. Σε κάθε περίπτωση, μία χώρα η
οποία διακρίνεται ή μπορεί να διακριθεί μέσα από τη μαγειρική κουλτούρα της, καλό είναι να μη διογκώνει
καταστάσεις που δεν την τιμούν και ειδικά με συμπεριφορές που σίγουρα δεν την κολακεύουν. Θεωρείται
περισσότερο από βέβαιο πως η αναβολή εμφάνισης μίας προσκεκλημένης ομάδας γαστρονομίας, για πολ-
λούς επιτυχημένης και για άλλους τόσους όχι και τόσο ξεχωριστής, δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός.
Όμως το πλέον δυσάρεστο είναι επαγγελματίες της γαστρονομίας να μετατρέπονται σε πανελίστες. Καλό
είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε και σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα να
μπορούμε να αξιοποιούμε τα θετικά μας.
Ας κάνουμε όλη την αυτοκριτική μας σε ρεαλιστική βάση και ίσως να διαπιστώσουμε ότι και εμείς συμβά-
λουμε, άλλες φορές θετικά και άλλες τόσες φορές αρνητικά, στην πορεία του κλάδου. Χωρίς καμία διάθε-
ση για αόριστες και γενικόλογες τοποθετήσεις, ίσως θα ήταν καλό να δούμε πώς όλοι μπορούμε να συνει-
σφέρουμε θετικά στην προσπάθεια για αναβάθμιση του γαστρονομικού προϊόντος μας, χωρίς να εστιάζου-
με στην προσωπική προβολή μας. Όπως πολλοί chef υποστηρίζουν, το έργο τους είναι ή πρέπει να είναι τα
πιάτα τους και όλοι μαζί και καθένας προσωπικά να λειτουργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ορισμένες ημέρες αργότερα, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και η
Gastronomy Essentials εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση, στην οποία αποκαθιστούν το ζήτημα και εκφρά-
ζουν τη συγγνώμη τους τόσο στους επαγγελματίες του κλάδου όσο και στη γερμανική ομάδα.
Το παρόν τεύχος του Food Service είναι αφιερωμένο στη Νέα Ελληνική Κουζίνα και στα πρόσωπα που
συντελούν, καθένας με τον τρόπο του, στην αναβάθμισή της.
Καλή ανάγνωση
ed
orial
Ο πόλεμος των άστρων!
eat
Μάγδα Πειστικού