Page 32 - Food Service τ. 115

να αποδεικνυόμαστε ανεπαρκείς. Καλώς ή
κακώς, όλα πρέπει να γίνονται με μία σει-
ρά. Μπήκα σε μία διαδικασία να πρέπει να
αποδείξω τι είμαι.
Για ποιο λόγο δεν έχω καταλάβει. Φταίω
που νίκησα στο Master Chef; Το να είσαι
καλός και να σε βγάζουν μέτριο είναι ΟΚ,
το να είσαι καλός και να σε βγάζουν κακό
δεν είναι σωστό. Έχω χρόνο όμως να αλ-
λάξω την εικόνα μου».
oisintagesmou.gr
Με μεγάλη υπερηφάνεια μιλάει ο Άκης
Πετρετζίκης για την προσωπική του ιστο-
σελίδα με συνταγές,
gesmou.gr: «Έχω στο σπίτι δύο βοηθούς,
οι οποίοι δοκιμάζουν τις συνταγές μου.
Αφορμή για μένα ήταν το ότι στην αρχή
πολλοί δυσκολεύονταν να κάνουν τις συ-
νταγές μου. Κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να
τις κάνω εγώ, αλλά άλλοι για να δω πού
μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Τους
δίνω τις συνταγές που σκέφτομαι όλη μέ-
ρα, το βράδυ τις γράφω, αφήνω ένα χαρτί
πάνω στο ψυγείο και τα παιδιά τα ετοιμά-
ζουν την επόμενη μέρα. Το βράδυ τα δοκι-
μάζω και κάνω τις ανάλογες προσαρμογές
όπου χρειάζεται. Κάθε Κυριακή που έχω
ρεπό από την τηλεόραση και το εστιατό-
ριο, οι δοκιμές στο σπίτι μου διαρκούν όλη
μέρα. Τις συνταγές που δίνω θέλω να τις
πετυχαίνουν όλοι, γιατί σέβομαι τα χρήμα-
τα που μπορεί να δώσει κάποιος για να
αγοράσει τα υλικά». Σε ερώτηση του πε-
ριοδικού για το αν φοβάται μήπως κάποιος
αντιγράψει τα πιάτα του, απαντά: «Αν έχεις
γνώσεις, δεν φοβάσαι. Και να μου πάρουν
το πιάτο, ξέρω πολύ καλά ότι είμαι σε θέση
αύριο να βγάλω μία άλλη συνταγή στη θέ-
ση της».
Η επιτυχία
Για το τι θεωρεί ο Άκης Πετρετζίκης επι-
τυχία, δηλώνει: «Για μένα δεν υπάρχει τί-
ποτα καλύτερο από το να διακριθούν αύ-
ριο οι μάγειρές μου και ύστερα να πουν ότι
αυτός ήταν ο μάγειρας του Άκη. Δεν νομί-
ζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη χαρά. Όταν οι
ίδιοι σου οι μάγειρες διακριθούν, νομίζω
πως παίρνεις μεγαλύτερη διάκριση απ’ ό,τι
αν διακριθείς εσύ ο ίδιος».
H ελληνική κουζίνα και το
Gourmet
Για την ελληνική κουζίνα ο chef υποστη-
ρίζει: «Δεν πιστεύω σε αυτό που ορισμένοι
χαρακτηρίζουν ελληνική δημιουργική κου-
ζίνα. Δεν μπορούν να παίρνουν την κλασι-
κή χωριάτικη και να την αλλάζουν. Δεν έχει
νόημα. Κάποια πράγματα πρέπει να μέ-
νουν ως έχουν. Δεν καταλαβαίνω το χαρα-
κτηρισμό Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα.
Δηλαδή οι άλλες κουζίνες δεν είναι δημι-
ουργικές; Επειδή κάνουν σφαιροποίηση
της μελιτζάνας σημαίνει ότι κάνουν δημι-
ουργική κουζίνα και οι άλλοι δεν είναι δημι-
ουργικοί; Κάποια πράγματα μεταξύ τους
δεν ταιριάζουν. Είναι τόσο απλό. Αυτή η
μόδα εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Η ελ-
ληνική κουζίνα είναι μία και δεν υπάρχει
καλύτερο από τον ωραίο γαύρο μαρινάτο
ή το ψητό το χταποδάκι. Γιατί να το αλλά-
ξεις, αν είναι ωραίο ως έχει; Πιστεύω πολύ
στις κλασικές τεχνικές, δεν πιστεύω στις
κλασικές γαρνιτούρες. Είναι ωραίο να βά-
ζεις δικό σου χαρακτήρα. Όλοι προσπα-
θούν να πάνε από το ένα στο δέκα, ενώ
πρώτα θα έπρεπε να πάνε στο δύο».
Όσο για το gourmet ο Άκης Πετρετζίκης
δίνει το δικό του ορισμό: «Gourmet δεν εί-
ναι το χρώμα ούτε η μοριακή. Είναι οι κα-
θαρές γεύσεις, η συνοχή στα πιάτα και στη
γεύση. Μεγάλο ρόλο παίζουν οι βάσεις, οι
σάλτσες. Δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία
γεύση το φαγητό που παρασκευάζεται
εκείνη τη στιγμή». Με αφορμή τα παραπά-
νω, ο chef κάνει μία αναφορά στον Alain
Ducasse: «Έχω μελετήσει τον Ducasse βή-
μα-βήμα. Είναι ο πιο ποιοτικός chef όλων
των ετών. Έκανε τη μαγειρική τέχνη. Κανέ-
νας δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του. Όλα
τα χρήματά μου στο εξωτερικό τα ξόδευα
σε σεμινάρια και σε βιβλία. Αυτή η κουζίνα
μου αρέσει, η κουζίνα παλιάς κοπής, τύ-
που Ducasse. Για μένα η γαλλική κουζίνα
είναι μακράν η καλύτερη».
<
FOOD
Service
32
Νέοι & Γαστρονομία
Το Avenue Bistro & Bar λειτουργεί μεσημέ-
ρι και βράδυ, συνδυάζοντας τις κλασικές
γαλλικές γεύσεις παρασκευασμένες με
φρέσκα υλικά της ελληνικής φύσης στην
ανοικτή κουζίνα με την παραδοσιακή
rôtisserie, με την καλαίσθητη και ζεστή
ατμόσφαιρα ενός γαλλικού bistro.