Page 8 - Food Service τ. 115

FOOD
Service
8
πρώτο
πλάνο
Οι εξαγωγές ισπανικών προϊό-
ντων σημείωσαν αύξηση 11,9%
για το 2012, ενώ η αξία των συ-
ναλλαγών έφτασε τα 30 δισ.
ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με
το Εμπορικό Επιμελητήριο της
Ισπανίας, οι εξαγωγές των
ισπανικών προϊόντων αντιπρο-
σωπεύουν το 16% των συνολι-
κών εξαγωγών της χώρας.
Όπως διαπιστώνει ο Ines
Menendez de Luarca, διευθυ-
ντής Γαστρονομίας του Επιμε-
λητηρίου: «Τα εν λόγω στατι-
στικά στοιχεία αποδεικνύουν
μία σημαντική ανάπτυξη του
κλάδου».
Μία από τις κύριες αγορές για
την ισπανική κουζίνα θεωρείται
το Χονγκ Κονγκ. Τα τελευταία
χρόνια ολοένα και περισσότερα
εστιατόρια που προσφέρουν
ισπανική κουζίνα, ανοίγουν
στην περιοχή. Πλήθος Ισπανών
chef έχουν επιλέξει το Χονγκ
Κονγκ για τα νέα τους επιχειρη-
ματικά εγχειρήματα, όπως οι
Jason Atherton, Paco Roncero
και Sergi Arola. Ο chef Alain
Devahive Tolosa μέσα στο 2013
εγκαινίασε δύο νέα ισπανικά
εστιατόρια στην Ασία, με την
ομάδα του να πλαισιώνεται από
διακεκριμένους chef ανά την
υφήλιο. Όμως το Χονγκ Κονγκ
δεν είναι η μοναδική πόλη που
παρουσιάζει έντονη ζήτηση για
την ισπανική κουζίνα. Όπως
αναφέρει ο Ines Menendez de
Luarca: «Την τελευταία πενταε-
τία, από τη Βραζιλία μέχρι το
Χονγκ Κονγκ, την Πολωνία και
τη Μεγάλη Βρετανία, Ισπανοί
chef σε συνεργασία με ξένους
επενδυτές ανοίγουν εστιατόρια
της εθνικής μας κουζίνας σε
πόλεις ανά τις ηπείρους, όπως
το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η
Μελβούρνη. Ισπανοί σεφ έχουν
δημιουργήσει στο εξωτερικό
περισσότερα από 30 εστιατό-
ρια, ενώ αρκετές εταιρείες
ισπανικών συμφερόντων ξεκίνη-
σαν τη δημιουργία tapas bars».
n
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η επέλαση της ισπανικής κουζίνας
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πό-
λης Ταϊπέι κλήθηκαν να λογο-
δοτήσουν για τη δαπάνη
15.000.000
δολαρίων από τα
χρήματα των φορολογουμένων.
Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, σύμ-
φωνα με δημοσίευμα της εφη-
μερίδας «The China Post», τα
χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για
να υποστηρίξουν την υποψη-
φιότητα της πόλης για «Πόλη
της Γαστρονομίας». Ο εν λόγω
τίτλος απονέμεται, μετά από
αξιολόγηση, από το διεθνή ορ-
γανισμό της UNESCO. Πρόκει-
ται για έναν τίτλο-διάκριση για
πόλεις που διαθέτουν πλούσια
γαστρονομική ιστορία με μεγά-
λη ποικιλία παραδοσιακών προϊ-
όντων. Μέχρι σήμερα τον τίτλο
αυτό κατέχουν τέσσερις περι-
φέρειες: η Popayan στην Κο-
λομβία, η Chengdu στην Κίνα, η
Ostersund της Σουηδίας και η
Jeonju της Νότιας Κορέας.
Ο δήμαρχος της πόλης, Hau
Lung-bin, σε δημόσια δήλωσή
του υποστήριξε ότι το μεγαλύ-
τερο μέρος των χρημάτων δα-
πανήθηκε στην προβολή της
πόλης. Από την πλευρά τους, η
αντίπαλη πολιτική παράταξη
της Ταϊπέι ανέφερε ότι ήδη
από το 2011 η επιτροπή της
UNESCO είχε ενημερώσει το
δημοτικό συμβούλιο ότι η αίτη-
ση δεν είχε πολλές πιθανότη-
τες να γίνει αποδεκτή, δεδομέ-
νου ότι η Ταϊβάν δεν είναι μέ-
λος των Ηνωμένων Εθνών. Ο
δήμαρχος, απαντώντας σε αυ-
τό τον ισχυρισμό, ανέφερε ότι
υπάρχουν πιθανότητες αποδο-
χής της αίτησης εάν η πόλη θε-
ωρηθεί τμήμα της ευρύτερης
Κίνας. Επίσης, ο ίδιος πρόσθε-
σε ότι η πρωτεύουσα της Ταϊ-
βάν έχει λάβει στο παρελθόν
τιμητική διάκριση από την
UNESCO και ότι το 2003 ο να-
ός Taipei Baoan εντάχθηκε στα
προστατευόμενα μνημεία πολι-
τιστικής κληρονομιάς του ορ-
γανισμού.
n
ΤΑΪΒΑΝ
Αντιπαραθέσεις για την «Πόλη της Γαστρονομίας»
15.000.000
δολάρια
για μία αίτηση!
Τα tapas
στις
6
ηπείρους!
Ένα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα της Ταϊβάν
είναι τα νουντλς με λάδι τσαγιού.
Τα tapas bars ξεκίνησαν
από την Ισπανία και σήμερα
έχουν επεκταθεί σε εστια-
τόρια και bar διεθνώς.