FOOD
Service
40
cover
story
την ανανέωση της μαγιάς και την παραγωγή της επόμενης παρτί-
δας. Οι μοναχοί αυτό τον αφρό τον oνομάζουν «τα καλά του Θε-
ού», γιατί πίσω από τη ζύμωση υπάρχει πάντα ένα μυστήριο. Πα-
ράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο και θεωρούνται πιο ποιοτικές
μπίρες.
•
Μπίρες με βυθοζύμη:
H ζύμωση γίνεται υπό ψύξη στον πάτο
του καζανιού: Lager (κοινές Lager, Pils, Dortmund), Wiener,
Muenchner (Munich), Bock, Maerzen. Είναι η μέθοδος βιομηχανι-
κής παραγωγής της κοινής μπίρας.
•
Mπίρες αυτόματης ζύμωσης:
Mε ζυμομύκητες που μεταφέρο-
νται από τον αέρα και προκαλούν μία λίγο άγρια ζύμωση: Lambic,
Gueuze, Faro. Έχουν ιδιαίτερη γεύση και παράγονται μόνο σε ορι-
σμένες περιοχές όπου μπορεί ο αέρας να μεταφέρει τους κατάλ-
ληλους μύκητες.
Πιο ειδικά, θα αναλύαμε τις μπίρες στις ακόλουθες κατηγορίες
(
Πηγή: Επίσημη Ιστοσελίδα Αθηναϊκής Ζυθοποιίας:
•
Lager:
Ξανθιά μπίρα χαμηλής ζύμωσης, είδος που αντιπροσω-
πεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπίρας. Κατά βάση το
χρώμα τους είναι ξανθό, αλλά συναντάμε και σκούρες (dark),
όπως και κόκκινες (red).
•
Pilsener:
Υποκατηγορία των Lager. Ξανθιά μπίρα με εντονότερη
γεύση λυκίσκου.
•
Ale:
Μπίρες ταχείας ζύμωσης που έχουν φρουτώδες άρωμα και
γεύση καραμέλας, μπαχαρικών, κακάο και καφέ (Αγγλία, Βέλγιο,
Ιρλανδία και ΗΠΑ).
•
Weiss:
Σταρένιες (40%-70%) μπίρες με θολό χρώμα και υψηλή
περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.
•
Stout:
Μαύρες μπίρες από έντονα καβουρντισμένη βύνη (Ιρλαν-
δία, Τσεχία).
•
Τrappiste:
Μοναστηριακές μπίρες των οποίων η ζύμωση συνεχί-
ζεται στο μπουκάλι. Tον όρο Trappiste μόνο έξι μοναστήρια στον
κόσμο έχουν δικαίωμα να τον χρησιμοποιούν.
•
Abbey:
Δεν παράγονται σε μοναστήρι αλλά ζυθοποιούνται όπως
οι trappiste από κάποια συνταγή μοναστηριού, που όμως έχει πά-
ψει να παράγει μπίρα.
•
Biere de Garde:
Γαλλικής καταγωγής μπίρες, κατά βάση δυνα-
τές και ξανθοκίτρινες.
Το χρώμα της μπίρας έχει να κάνει με το είδος του δημητριακού
για τη βύνη (κριθάρι, σιτάρι κ.ά.), με τον τρόπο της φρύξης (κα-
βούρντισμα) και με το τελικό φιλτράρισμα του γλεύκους. Από τους
ίδιους παράγοντες εξαρτάται κυρίως και ο αφρός, εάν είναι πολύς
ή λίγος, σταθερός ή ασταθής.
Η μπίρα είναι ιδιαίτερα θρεπτική γιατί πέρα από άμεσα διαθέσι-
μη ενέργεια από το αλκοόλ και το άμυλο του γλεύκους, παρέχει βι-
ταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές ουσίες
από το λυκίσκο.
Λόγω του χαμηλού pH προκαλεί συχνή διούρηση και απώλεια
ηλεκτρολυτών, η οποία μας κάνει να διψάμε περισσότερο και να
ζητάμε περισσότερη μπίρα. Με δύο μπουκάλια των 330 κυβ. εκατ.
ή δύο κουτάκια κοινή μπίρα μάς πιάνει το αλκοτέστ. Εάν είναι δυ-
νατή μπίρα, τότε αρκεί και ένα ποτήρι των 250 κυβ. εκατ. Καλό εί-
ναι να προειδοποιούμε τους πελάτες μας.