ποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων,
τόσο στην πόλη όσο και σε το-
πικά οινοποιεία. Στόχος των εκ-
δηλώσεων ήταν η προβολή των
κρασιών που παράγονται στη
Νεμέα, η ανάδειξη της αξίας
και της φήμης που τα συνοδεύ-
ουν, και η ενίσχυση του οινο-
τουρισμού στην περιοχή. Οι
γιορτές διοργανώνονται από
το Δήμο Νεμέας, το Σύνδεσμο
Οινοποιών Νεμέας και τον
Αγροτικό Οινοποιητικό Συνε-
ταιρισμό Νεμέας.
Οι εκδηλώσεις
Σε όλη τη διάρκεια του τριη-
μέρου, οι επισκέπτες είχαν την
ευκαιρία να επισκεφθούν τους
αμπελώνες και τα οινοποιεία
της περιοχής, να δοκιμάσουν
τα κρασιά των οινοπαραγωγών
και να γνωρίσουν τον τρόπο οι-
νοποίησής τους. Ακόμα, οι επι-
σκέπτες στη Νεμέα παρακο-
λούθησαν μεγάλο αριθμό πολι-
τιστικών εκδηλώσεων οι οποίες
είχαν ως στόχο να αναδείξουν
την ιστορική και αρχαιολογική
αξία της περιοχής.
Οι Μεγάλες Μέρες της Νε-
μέας ξεκίνησαν με την ανοικτή
εκδήλωση στις 6 Σεπτεμβρίου
στο Δημαρχείο της Νεμέας,
όπου ανακοινώθηκε επίσημα η
σύσταση Αστικής Μη Κερδο-
σκοπικής Εταιρείας –από το
Δήμο Νεμέας και το Σύνδεσμο
Οινοποιών Νεμέας– για την
προβολή και την προώθηση
του κρασιού ΠΟΠ Νεμέα, την
ενίσχυση της εικόνας της πε-
ριοχής, των αμπελώνων και
των αρχαιολογικών χώρων, κα-
θώς και τη βελτίωση των προ-
σφερόμενων τουριστικών υπη-
ρεσιών. Όπως επισήμανε στην
ομιλία του ο δήμαρχος της Νε-
μέας, Βασίλης Ανδριανάκος:
«
Είναι κοινή απόφαση του Δή-
μου και του Συνδέσμου Οινο-
ποιών να προχωρήσουμε στην
προώθηση του οινοτουρισμού
στην περιοχή μας. Πρώτο και
σημαντικότερο βήμα προς αυ-
τή την κατεύθυνση είναι η δημι-
ουργία της αστικής μη κερδο-
σκοπικής εταιρείας από κοινού
με το Σύνδεσμο, με αποκλειστι-
κό στόχο την προώθηση του
οινοτουρισμού στην περιοχή.
Θέλουμε να προσελκύουμε
επισκέπτες στη Νεμέα τόσο σε
σχέση με το κρασί όσο και με
τον τόπο και τις δυνατότητες
που δίνει, και κατά δεύτερο λό-
γο, να προετοιμάσουμε τους
επαγγελματίες της περιοχής
αλλά και να βάλουμε νέους
επαγγελματίες σε αυτό το παι-
χνίδι, ώστε να δημιουργηθούν
νέες τουριστικές υποδομές».
Το τριήμερο που ακολούθη-
σε περιελάμβανε μία ευρεία
γκάμα εκδηλώσεων, με επισκέ-
ψεις στα οινοποιεία, γευσιγνω-
σίες, μαθήματα και σεμινάρια
μαγειρικής με θέμα το κρασί,
μουσικές βραδιές, εκθέσεις
ζωγραφικής, bazaar βιβλίου,
ποδηλατοδρομία και παρου-
σίαση της τοπικής ιστορίας. Οι
εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν
την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
στις 21:30 στη νέα πλατεία της
Νεμέας, όπου οι επισκέπτες εί-
χαν την ευκαιρία να δοκιμά-
σουν τοπικά εδέσματα που
προσέφεραν οι πολιτιστικοί
σύλλογοι της περιοχής.
Ενίσχυση της
ανταγωνιστικότητας
του κρασιού
Για την ανάγκη ενίσχυσης
της εξωστρέφειας των ελληνι-
κών κρασιών έκανε λόγο στην
ομιλία του στην εναρκτήρια εκ-
δήλωση ο Αναπληρωτής
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυ-
ξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος
Χαρακόπουλος, ο οποίος ανέ-
φερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε
μπροστά μας “Μεγάλες Μέ-
ρες” για μεγάλα κρασιά. Αλλά
και μεγάλες προκλήσεις στις
οποίες οφείλουμε και μπορού-
με, σε συνεργασία οι παραγω-
γοί με την Πολιτεία, να ανταπο-
κριθούμε για να ενισχύσουμε
την αμπελοκαλλιέργεια και την
οινοπαραγωγή». Και προσθέ-
τει: «Τα καθιστούμε πιο αντα-
γωνιστικά στις σημαντικότερες
αγορές τρίτων χωρών όπως οι
ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η
Κίνα και η Ελβετία, αξιοποιώ-
ντας το μέτρο για την «Προώ-
θηση οίνων σε αγορές τρίτων
χωρών», προϋπολογισμού 36,3
εκατομμυρίων ευρώ για την τε-
τραετία 2010-2013. Η στήριξη
της εξωστρέφειας των ελληνι-
κών οίνων έχει συνέπεια και
συνέχεια, καθώς στη νέα προ-
γραμματική περίοδο 2014-2018
ο προϋπολογισμός διπλασιάζε-
ται και αγγίζει τα 72 εκατομμύ-
ρια ευρώ.»
Eπίσης, ο κ. Χαρακόπουλος
υποστήριξε ότι το Υπουργείο
προχωρά στην ενίσχυση του
εκσυγχρονισμού των οινοποιη-
τικών μονάδων μέσω της αξιο-
ποίησης των μέτρων Αγροτικής
Ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση
στις επενδύσεις που προβλέ-
πουν ίδρυση οινοποιείων σε
ορεινές και νησιωτικές περιο-
χές, και ίδρυση μονάδων που
θα επεξεργάζονται βιολογικά
παραγόμενα σταφύλια.
Στη συνέχεια, ο Αναπληρω-
τής Υπουργός αναφέρθηκε
στη βούληση της κυβέρνησης
για ανάπτυξη του οινοτουρι-
σμού στην Ελλάδα, λέγοντας:
«
Θέλουμε να αναπτύξουμε τον
οινοτουρισμό στην Ελλάδα. Να
έχουμε συνδυασμένες δράσεις
με επίκεντρο το αμπέλι και το
κρασί. Να καταλήξουμε στην
πράξη ενός εθνικού δικτύου
δρόμου του κρασιού και της
αμπέλου. Γιατί ο οινοτουρι-
σμός μπορεί να συμβάλει στην
το
κρασί
στο
εστιατόριο
FOOD
Service
55