Page 63 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
63
αφιέρωμα
αποτελεί κορυφαίο σύστημα
που συνδέει το χωράφι του
αγρότη με το πιάτο του γευσι-
γνώστη… Μέσα από το Διαδί-
κτυο ο επισκέπτης μπορεί να
παραγγείλει τα κορυφαία κερά-
σια Έδεσσας-Βοδενών και να τα
έχει στο σπίτι του σε 24 ώρες
απευθείας από τον αγρότη.
Ο επισκέπτης παράλληλα
ενημερώνεται για τη γεύση και
τη διατροφική αξία του κερασι-
ού, την περιοχή, τα αξιοθέατα
και τις δραστηριότητές της,
προκειμένου να ενθαρρυνθεί να
συμμετάσχει σε κάποιες από τις
αγροτουριστικές εκδηλώσεις
του κερασιού, συνδυάζοντας
μία επίσκεψη στην Έδεσσα και
στην Ορεινή Πέλλα. Υπάρχουν
πολλές μονάδες που παίρνουν
απευθείας προϊόντα είτε μέσω
των προμηθευτών τους είτε μέ-
σω του cherriesonline.gr σε μι-
κρές κυρίως ποσότητες. Ωστό-
σο, στον τομέα της γαστρονο-
μίας υφίστανται μονάδες που
διακινούν κατεψυγμένα και απο-
ξηραμένα κεράσια όλο το χρόνο
(
Bio-Edessa, Lambridis, Agri-
freda).
Θρεπτικά συστατικά
Με τα κεράσια η γεύση συνα-
ντά τη διατροφική αξία. Τα κε-
ράσια είναι πλούσια σε βιταμί-
νες B, C και σε κάλιο. Είναι φτω-
χά σε θερμίδες με μόλις 4 θερ-
μίδες ανά κεράσι.
Το κόκκινο χρώμα τους οφεί-
λεται στις αντιοξειδωτικές ανθο-
κυανίνες που προστατεύουν τον
οργανισμό από τον καρκίνο, ιδι-
αίτερα αυτόν του παχέος εντέ-
ρου. Θεωρούνται ιδανικά για τις
εξετάσεις των μαθητών και
όσων είναι σε δουλειά γραφεί-
ου, καθώς μειώνουν την πνευ-
ματική κόπωση και προσφέρουν
θετική ενέργεια. Βελτιώνουν τη
δράση της ινσουλίνης, βοηθώ-
ντας στην πρόληψη του διαβήτη
και της παχυσαρκίας.
Περιέχουν φυτικές στερόλες
που μειώνουν την κακή χολη-
στερίνη. Προλαμβάνουν την ου-
ρική αρθρίτιδα, έχουν αντιφλεγ-
μονώδη δράση και ανακουφί-
ζουν από ρευματικούς πόνους
(20
κεράσια=1 ασπιρίνη).
Προλαμβάνουν την τερηδόνα,
καθώς αποτελούν ασπίδα στις
οδοντοστοιχίες, ενώ δρουν θετι-
κά απέναντι στη δυσκοιλιότητα.
To τσάι από το κεράσι βοηθά τα
νεφρά και το ουροποιητικό σύ-
στημα.
Επίσης, περιέχουν μελατονίνη
που βοηθά στον ύπνο, κάτι που
υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότη-
τα στα βύσσινα που θεωρούνται
τα ξαδέλφια των κερασιών
(
Drogoudi, 2010).
Προωθητικές
ενέργειες
Στην Έδεσσα διοργανώνεται
κάθε τέσσερα χρόνια το Ελληνι-
κό Φεστιβάλ Κερασιού παρου-
σία αρκετών περιοχών της χώ-
ρας, ενώ στο μεσοδιάστημα ορ-
γανώνονται ημερίδες ενημέρω-
σης. Ωστόσο, η απουσία κεντρι-
κής πολιτικής προσανατολισμού
και οργάνωσης της προσφοράς
έχει αρνητικές επιπτώσεις στην
προώθηση των προϊόντων και τη
μεταφορά ωφελειών στις τοπι-
κές κοινωνίες από ένα ευρύ φά-
σμα εργασιών και διαδικασιών
που εκτείνεται όχι μόνο στον
πρωτογενή και δευτερογενή το-
μέα της οικονομίας, αλλά και
στον τριτογενή (υπηρεσίες υγεί-
ας, τουρισμός).
Στο θέμα της προώθησης
έχουν γίνει συνεργασίες με το
Πανεπιστήμιο του Oregon, ιταλι-
κά ερευνητικά κέντρα, πολλές εκ-
πομπές σε ελληνικά και ευρωπαϊ-
κά ΜΜΕ, παρουσιάσεις σε συνέ-
δρια με κορυφαία την παρουσία
στο συνέδριο TEDx Athens, κα-
θώς και cherry party με συνταγές
κουζίνας και γευσιγνωσίες στην
Ελλάδα (Αθήνα/ Θεσσαλονίκη)
και το Εξωτερικό (Ταϊβάν, Ισπα-
νία, Αγγλία) στο πλαίσιο τουριστι-
κών εκθέσεων.
Επίσης, κάθε χρόνο οργανώνε-
ται ο δρόμος του κερασιού (Se -
mimarathon, MTB, Ανθοποδηλα-
τοδρομίες) με πολλές συμμετο-
χές, ενώ από το 2013 ξεκινά έκ-
θεση γαστρονομίας με θέμα τα
κεράσια, με 24 ζωγράφους να
έχουν εμπνευστεί τα έργα τους
από τους δρόμους του κερασιού.
<
'
Στην Έδεσσα
διοργανώνεται
κάθε τέσσερα
χρόνια το
Ελληνικό
Φεστιβάλ
Κερασιού
παρουσία
αρκετών
περιοχών
της χώρας,
ενώ στο
μεσοδιάστημα
οργανώνονται
ημερίδες
ενημέρωσης.