FOOD
Service
28
H
συνεισφορά του Charlie
Trotter στη μαγειρική τέχνη
δεν αμφισβητείται από κανέ-
ναν επαγγελματία του επισιτι-
σμού και πολλοί είναι αυτοί
που κάνουν λόγο για την επιρροή του chef
στον κλάδο.
«
Ο chef Trotter επηρέασε σημαντικά τό-
σο την προσωπική μου ζωή όσο και την
επαγγελματική μου πορεία» δηλώνει ο
David Myers του εστιατορίου Hinoki & The
Bird’s. Και προσθέτει: «Δεν ήταν μόνο ένας
chef για μένα. Υπήρξε μέντορας και φίλος.
Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τη συνερ-
γασία μου στην κουζίνα μαζί του. Ήταν
ένας σπουδαίος άνδρας, ο οποίος επηρέα-
σε πολλούς σημαντικούς chef ανά την
υφήλιο».
Η πορεία προς την κορυφή
Ο Charlie Trotter θεωρείται ένας από
τους καλύτερους chef της εποχής, αλλά
και αυτός που κατάφερε να εντάξει την πό-
λη του Σικάγο στο διεθνή γαστρονομικό
χάρτη. Το εστιατόριό του, με την ονομασία
Charlie Trotter's, για είκοσι πέντε χρόνια
διέγραψε ξεχωριστή πορεία στο χώρο. Με
γνώμονα την πρόοδο και την καινοτομία
στην αγορά της εστίασης, θεωρείται από
πολλούς ότι έθεσε νέα πρότυπα για την
υψηλή γαστρονομία διεθνώς.
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, το
εστιατόριο έλαβε πλήθος βραβεύσεων και
διακρίσεων. Ο Trotter είχε επίσης ασχολη-
θεί εκτενώς με τη συγγραφή βιβλίων μα-
γειρικής, αλλά και διοίκησης επιχειρήσεων,
ενώ παρουσίαζε και τη βραβευμένη εκπο-
μπή του δικτύου PBS, The Kitchen
Sessions.
Ο chef έλαβε τέλος βραβεία για την προ-
σφορά του ίδιου και του ιδρύματός του
από το Λευκό Οίκο και αναδείχθηκε από το
ίδρυμα του Colin Powell, Americas
Promise, ως ένας από τους πέντε ήρωες
που τιμήθηκαν με την εν λόγω διάκριση.
Έντονη ανθρωπιστική
δράση
Ο Trotter δεν χαρακτηριζόταν μόνο για
την επαγγελματική του δραστηριότητα, αλ-
λά και την ανθρωπιστική του δράση. Για το
λόγο αυτόν, μόλις το 2012 διακρίθηκε με
το βραβείο «Ανθρωπιστής της χρονιάς
2012».
Μεταξύ των πολλών του δράσεων
εντάσσεται το ίδρυμα του ίδιου για την ενί-
σχυση της μαγειρικής εκπαίδευσης Charlie
Trotter Culinary Education Foundation, μέ-
σω του οποίου από το 1999 που ξεκίνησε
έχει συγκεντρώσει περισσότερα από
1.000.000
δολάρια τα οποία απένειμε σε
ιδιώτες που αναζητούσαν μία ευκαιρία για
καριέρα στη μαγειρική τέχνη.
2013:
Οι πρώτες δυσκολίες
Ο τελευταίος χρόνος δεν ήταν ιδιαίτερα
ευνοϊκός για τον πολυπράγμονα chef. Τον
Αύγουστο, ο Trotter δέχθηκε σφοδρή κριτι-
κή για την επίθεσή του σε ομάδα μαθητών
καλλιτεχνικού λυκείου, οι οποίοι χρησιμο-
ποιούσαν χώρο του εστιατορίου του για
την έκθεση έργων τέχνης τους. Επίσης,
τον Δεκέμβριο ο chef διέκοψε τη δημοπρα-
σία αντικειμένων του εστιατορίου, καθώς,
σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλειοδοσίες δεν
τον ικανοποιούσαν. Αργότερα τον Ιούνιο, ο
Trotter δέχθηκε μήνυση από ομάδα συλλε-
κτών κρασιού οι οποίοι κατέβαλαν περισ-
σότερα από 46.000 δολάρια για ένα μπου-
κάλι κρασιού από το κελάρι του, που, σύμ-
φωνα με τους ισχυρισμούς τους, αποδεί-
χθηκε απομίμηση του γνήσιου. Παρ’ όλη
τη μεγάλη του επιτυχία στη μαγειρική, ο
Trotter δεν σημείωσε την ίδια πορεία και
στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Το κατάστημα delicatessen Trotter-to-Go,
το οποίο διατηρούσε, διέκοψε τη λειτουρ-
γία του, όπως και το Restaurant Charlie
στο Λας Βέγκας. Τελικά στις 4 Νοεμβρίου,
διαπιστώθηκε ο θάνατος του chef, που
σύμφωνα με δημοσιεύματα αποδίδεται σε
έμφραγμα το οποίο προκλήθηκε λόγω της
υψηλής αρτηριακής του πίεσης που τον
ταλάνιζε για χρόνια.
<
Charlie Trotter
Aπώλεια για τη
γαστρονομία
Σε ηλικία 54 ετών, ο διεθνώς αναγνωρισμένος chef και ανθρωπιστής Charlie
Trotter απεβίωσε αφήνοντας το σύνολο της μαγειρικής κοινωνίας να συνεχίσει
το έργο του…
θέμα