Page 23 - Food Service τ. 118

FOOD
Service
23
επικαιρότητα
Tη συμμετοχή 450 ξενοδοχεί-
ων στο πρόγραμμα Ελληνικό
Πρωινό μέχρι το τέλος του
2014
έχει θέσει ως στόχο του
το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Ελλάδας. Ήδη προσφέρουν
Ελληνικό Πρωινό 252 ξενοδο-
χεία και σε ορίζοντα τριετίας
υπάρχει η πρόβλεψη το πρό-
γραμμα του Ξ.Ε.Ε. να προσφέ-
ρεται σε 1.000 ξενοδοχεία. Επι-
σημαίνεται ότι μέχρι στιγμής
έχουν παρουσιαστεί 16 Πρότυ-
πα Ελληνικού Πρωινού σε όλη
τη χώρα. Τέσσερις τιμώμενες
περιοχές φιλοξενήθηκαν στο
χώρο του Ελληνικού Πρωινού,
η Κρήτη με 43 ξενοδοχεία ήδη
ενταγμένα στο πρόγραμμα του
Επιμελητηρίου, η Κέρκυρα, η
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
και η Δυτική Μακεδονία. Οι
«
περιοχές» παρουσίασαν στο
περίπτερο του Ξ.Ε.Ε. στην 9η
HO.RE.CA. προϊόντα τοπικών
παραγωγών που περιλαμβάνο-
νται στο πρωινό της περιοχής,
καθώς και εδέσματα που προ-
σφέρονται στο πρωινό του κά-
θε προορισμού και που παρα-
σκεύασαν αρχιμάγειρες των
ξενοδοχείων. Παράλληλα, τα
συγκεκριμένα πρωινά παρου-
σιάστηκαν και στις τέσσερις
ξεχωριστές εκδηλώσεις προ-
βολής των πρωινών κάθε πε-
ριοχής, που πραγματοποιήθη-
καν στον κεντρικό χώρο του
περιπτέρου του Ξενοδοχειακού
Επιμελητηρίου Ελλάδας και
Ελληνικού Πρωινού. Υπογραμ-
μίζεται ότι τα περίπτερα των
τεσσάρων περιοχών προσέλκυ-
σαν μεγάλο πλήθος επισκε-
πτών, που δοκίμασαν τα προϊό-
ντα των παραγωγών και τις δη-
μιουργίες των αρχιμαγείρων.
Τις εντυπώσεις του κοινού
έκλεψαν η συκομαΐδα, το κουμ
κουάτ και το νούμπουλο από
την Κέρκυρα, το απάκι, τα γα-
λακτοκομικά, το χαρούπι, τα
καλτσούνια και τα μυζηθροπι-
τάκια από την Κρήτη, οι πιπε-
ριές Φλωρίνης, τα ροφήματα
από κρόκο Κοζάνης και το μέλι
της Δυτικής Μακεδονίας, τα
αλλαντικά από τη Δράμα, το
σουτζούκ λουκούμ, οι κουρα-
μπιέδες Καρβάλης και ο τρα-
χανάς σε πολλές εκδοχές από
την Ανατολική Μακεδονία και
Θράκη.
Το περίπτερο του Ελληνικού
Πρωινού επισκέφτηκε η υπουρ-
γός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλο-
γιάννη, δοκιμάζοντας τις μονα-
δικές γεύσεις που προετοίμα-
σαν οι αρχιμάγειρες των τεσ-
σάρων περιοχών, καθώς και η
ανιπεριφερειάρχης Κρήτης,
Θεανώ Βρέντζου. Αξίζει να ση-
μειωθεί ότι τα περίπτερα των
τεσσάρων περιοχών τίμησαν
με την παρουσία τους οι πρόε-
δροι των Τοπικών Ενώσεων Ξε-
νοδόχων. Όπως διαφάνηκε, οι
παραγωγοί των περιοχών που
υποστήριξαν τα περίπτερα
έμειναν απόλυτα ικανοποιημέ-
νοι από την ανταπόκριση του
κοινού και των ξενοδόχων.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι τα
πρώτα 8 Πρότυπα Ελληνικού
Πρωινού παρουσιάστηκαν πέ-
ρυσι στο πλαίσιο της 8ης
HO.RE.CA. στο περίπτερο του
Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
Ελλάδας. Πρόκειται για τη
Μεσσηνία από την Πελοπόννη-
σο, ο Βόλος-Πήλιο από τη
Θεσσαλία, η Χαλκιδική από τη
Μακεδονία, η Λέσβος από τα
νησιά του Βορείου Αιγαίου, η
Σαντορίνη και η Νάξος από τις
Κυκλάδες και η Ρόδος με την
Κω από τα Δωδεκάνησα.
Νέοι στόχοι για το Ελληνικό Πρωινό
Μετά το Σάββατο, τώρα και κά-
θε Τετάρτη στο χώρο του
Farmers Republic στον κόμβο
Αγίου Στεφάνου, θα λειτουργεί
από τις 10:00 π.μ. έως και τις
17:00
μ.μ. «λαϊκή» αγορά με
φρέσκα βιολογικά φρούτα και
λαχανικά. Μετά τη μεγάλη
ανταπόκριση του καταναλωτι-
κού κοινού στις πρώτες δύο
ημέρες λειτουργίας του
Farmers Republic, η ομάδα της
οποίας ηγείται ο Δημήτρης
Κουτσολιούτσος, λαμβάνοντας
υπόψη τα μηνύματα των επι-
σκεπτών, αποφάσισαν να προ-
χωρήσουν στο επόμενο βήμα.
Από την Τετάρτη 12 Φεβρουα-
ρίου και κάθε Τετάρτη η «λαϊ-
κή» αγορά βιολογικών ελληνι-
κών προϊόντων λειτουργεί, δί-
νοντας έτσι για μία ακόμη μέρα
της εβδομάδας τη δυνατότητα
στους παραγωγούς να συστή-
σουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους
στους πελάτες και να αναπτύ-
ξουν μαζί τους σε πιο γερές
πλέον βάσεις μία σχέση εμπι-
στοσύνης και αλληλοσεβα-
σμού. «Η λειτουργία της δεύτε-
ρης μέρας “λαϊκής” αγοράς
μπορεί να είναι κάτι που από
την πρώτη στιγμή του εγχειρή-
ματος είχαμε σκεφτεί, ωστόσο
το πόσο γρήγορα αυτό το βή-
μα υλοποιείται ξαφνιάζει και
μας τους ίδιους» σημειώνει ο κ.
Δημήτρης Κουτσολιούτσος. «Η
ανταπόκριση του κόσμου αλλά
και η παρότρυνσή τους να θε-
σπίσουμε και άλλη μία μέρα
λειτουργίας εκτός του Σαββά-
του, σε συνδυασμό με τη μεγά-
λη ανταπόκριση των παραγω-
γών που θέλουν να είναι παρό-
ντες στο χώρο μας, οδήγησαν
σε δύο μόλις εβδομάδες λει-
τουργίας στη λήψη αυτής της
απόφασης» τονίζει ο ίδιος. Το
Farmers Republic αποτελεί την
πρώτη πραγματική αγορά πα-
ραγωγών (farmers market)
στην Ελλάδα και παράλληλα
την πρώτη ιδιωτική στεγασμέ-
νη αγορά στην Αττική που δια-
θέτει παντοπωλείο, e-shop και
διανομή κατ’ οίκον!
Η «λαϊκή» αγορά λειτουργεί
κάθε Σάββατο και Τετάρτη
(10:00
π.μ-17:00 μ.μ), ενώ το
παντοπωλείο και το ηλεκτρονι-
κό κατάστημα καθημερινά.
Farmers Republic: 2η μέρα λειτουργίας
«
λαϊκής» αγοράς