Θανάσης Τσαλόγλου, ο τελευ-
ταίος ιδιοκτήτης της Ερωφί-
λης, ένα μπαρ που λειτουργού-
σε στο σημείο τα τελευταία 20
και πλέον χρόνια.
Aπό το παρελθόν
στο μέλλον
Το concept και οι συνταγές
της κουζίνας του είναι στηριγ-
μένα στη φιλοσοφία των παρα-
δοσιακών τσιπουράδικων του
Βόλου και της Νέας Ιωνίας και
επεκτείνεται με την ίδια φιλο-
σοφία και στα υπόλοιπα ελληνι-
κά αποστάγματα.
Έτσι, λοιπόν, ο πελάτης πα-
ραγγέλνει το απόσταγμά του
(
τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνι-
σο, ούζο, τσικουδιά, αποστάγ-
ματα και παλαιωμένα τσίπου-
ρα) που συνοδεύεται με τον
κατάλληλο μεζέ. Όσο ανεβαίνει
η παραγγελία τόσο ανεβαίνει
και ο μεζές. Μενού δεν υπάρ-
χει, μόνο πιάτα ημέρας, δίνο-
ντας τη δυνατότητα στην κουζί-
να να χρησιμοποιεί ό,τι υπάρ-
χει στην αγορά.
Τα αποστάγματα προέρχο-
νται από επώνυμους παραγω-
γούς και είναι συνδυασμός εμ-
φιαλωμένων μικρομερίδων (50-
100-200
ml) και σπιτικών συντα-
γών σε μόστρα, δίνοντας τη
δυνατότητα στον πελάτη να
επιλέξει από μία πολύ μεγάλη
γκάμα, ξεκινώντας με χύμα τσί-
πουρο και φτάνοντας μέχρι πα-
λαιωμένα αποστάγματα τα
οποία συνδυάζονται με τους
αντίστοιχους μεζέδες.
Στην πορεία εμφανίζονται
περιορισμένες ποσότητες από
επιλεγμένα αποστάγματα μι-
κρών παραγωγών από όλη την
Ελλάδα. Συμπληρωματικά, έχει
ξεκινήσει ήδη η διαδικασία πει-
ραματικής παραγωγής τσίπου-
ρου στο Κατηχώρι Πηλίου, μέ-
ρος του οποίου έχει ήδη μπει
σε βαρέλια προς παλαίωση.
Ορμώμενοι από τη λογική
ότι η ποιότητα δεν γνωρίζει
κρίση, ειδικά όταν είναι value
for money, οι εμπνευστές του
Με Ζεν προχώρησαν στη δημι-
ουργία του. Έτσι, ο καθένας
έβαλε το μεράκι του και προ-
σωπική εργασία για να πάρει
το Με Ζέν το μείγμα των αν-
θρώπων που το δημιούργη-
σαν, έτσι ώστε να το αντιμετω-
πίζουν σαν δικό τους, ακόμα
και αυτοί που δουλεύουν ως
υπάλληλοι.
Όσον αφορά στο στήσιμο
της κουζίνας και της φιλοσο-
φίας της, το επίπεδο που οι
ίδιοι έθεσαν είναι να προσθέ-
σουν μικρές λεπτομέρειες πά-
νω στις συνταγές, και βοήθεια
στην ανάπτυξη.
FOOD
Service
59
Τα οφέλη για την τοπική οικονομία
έρευνα