Page 6 - Food Service τ. 120

Ένα από τα κύρια θέματα της επικαιρότητας την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι η απάντηση στην ερώτη-
ση «Μετά το λύκειο, τι;». Πολλοί νέοι κάθε χρόνο, την ίδια χρονική περίοδο, καλούνται μαζί με τις οικογένειές
τους να απαντήσουν σε ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα για τη μετέπειτα πορεία τους. Το μόνο δεδομένο
σήμερα είναι πως η απάντηση πρέπει να οδηγεί σε σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
Μέχρι εδώ η διαδρομή είναι λίγο πολύ γνώριμη σε γονείς και νέους. Αυτό που διαφοροποιείται ανά εποχή
δεν είναι η ερώτηση αλλά η απάντηση… Πιο συγκεκριμένα, το πού γέρνει κάθε φορά η ζυγαριά στο δίλημμα
«
θεωρία ή πράξη;». Aνάλογα με τις τάσεις της εποχής, η ζυγαριά γέρνει άλλοτε προς τη μία μεριά και άλλοτε
προς την άλλη. Ο γιατρός και ο δικηγόρος δίνουν τη θέση τους στον καθηγητή και εκείνος με τη σειρά του
την παραχωρεί στον κομμωτή ή στον αισθητικό, ενώ ακολουθεί ο οικονομολόγος. Η ζήτηση των επαγγελμά-
των θα μπορούσε να πει κανείς ότι διαγράφει την ίδια πορεία με τη μόδα. Τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα έρ-
χονται και… παρέρχονται.
Όταν όμως γίνεται λόγος για το επάγγελμα της μαγειρικής, τότε μιλάμε για εξαίρεση στον κανόνα. Η τέχνη
έγινε επάγγελμα, ο μάγειρας, ο chef και η μαγειρική, γαστρονομία. Πολλές οι αλλαγές στη θεωρία και στην
πράξη. Παραδοσιακά το επάγγελμα της μαγειρικής συγκέντρωνε σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τις προτιμήσεις
των σπουδαστών, χωρίς όμως να φθάνει στα σημερινά επίπεδα. Την τελευταία τριετία παρατηρείται μία ανο-
δική τάση στις εγγραφές στην ειδικότητα της μαγειρικής τέχνης, με τους νέους κυριολεκτικά να συρρέουν
στις σχολές. «Σημείο των καιρών» λένε πολλοί, καθώς η τηλεοπτική πραγματικότητα αλλά και η οικονομική
κρίση οδήγησαν τους νέους και τους γονείς τους σε επιλογές πιο πρακτικές και άμεσες. Από την εποχή του
«
μάθε, παιδί μου, γράμματα» στην εποχή του «μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε». Αυτό που ίσως ορισμένοι δεν έχουν
αντιληφθεί είναι ότι όποια επιλογή και αν κάνουν θα πρέπει να είναι οι καλύτεροι. Και ο καλύτερος δεν φτάνει
μόνο να ξέρει την τέχνη, αλλά θα πρέπει να διαθέτει και πολλά άλλα στοιχεία. Υπομονή, πειθαρχία, όραμα,
υπευθυνότητα, φαντασία… είναι ορισμένα μόνο στοιχεία της λίστας.
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως το επάγγελμα του μάγειρα δεν είναι εύκολο. Το επάγγελμα
του μάγειρα δεν μπορούν να το κάνουν όλοι όσοι φορούν ή θα φορέσουν την μπλούζα της στολής. Με το
επάγγελμα του μάγειρα δεν θα πλουτίσουν όλοι και δεν θα γίνουν γνωστοί όλοι. Απαιτεί χρόνο, κόπο, θυσίες,
δουλειά. Και πολλά άλλα που οι επαγγελματίες τα γνωρίζουν καλύτερα. Για αυτό καλό είναι οι νέοι που απο-
φάσισαν να το επιλέξουν ως επάγγελμα να είναι σίγουροι για την απόφασή τους και να μη θεωρούν ότι ο μά-
γειρας είναι όπως χαρακτηριστικά λένε «όπως στην τηλεόραση». Πριν την τηλεόραση έχει πολλά κρεμμύδια
και πατάτες για καθάρισμα, πολύ διάβασμα και πάρα πολλή δουλειά. Ας τα αναλογιστούν όλα αυτά όσοι επι-
θυμούν να ασχοληθούν με το επάγγελμα, πριν προχωρήσουν σε μία επιλογή που αντί για επαγγελματίες μά-
γειρες θα τους μετατρέψει σε επαγγελματίες-ερασιτέχνες. Κάθε τέχνη (όπως και η μαγειρική) πρέπει να αντι-
μετωπίζεται με σοβαρότητα και όχι ως μία λύση ανάγκης, καθώς δεν είναι ένα επάγγελμα που μπορούν όλοι
να ακολουθήσουν. Όπως έλεγε άλλωστε και ο Γιώργος Σεφέρης: «Η τέχνη είναι για όλους τους ανθρώπους,
όχι για τις μάζες».
Στο παρόν τεύχος το θέμα εξωφύλλου είναι αφιερωμένο στο καλλιτεχνικό σκάλισμα που αποτελεί ένα άρι-
στο παράδειγμα συνδυασμού επαγγελματία και καλλιτέχνη…
ed
orial
Περί γραμμάτων και τεχνών…
eat
Μάγδα Πειστικού