Food Service τ. 134

18 που απευθύνεται στις επιχειρήσεις του επισιτιστικού κλάδου έχει πα- ραμείνει σταθερός και αμετάβλητος με το πέρασμα του χρόνου και δη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Βλέπετε, η ένταση της λει- τουργίας, οι «εκρηκτικοί» ρυθμοί, η πρωτόγνωρη πίεση, η εξειδίκευ- ση, η προσθήκη νέων γεύσεων και τάσεων, η εμφάνιση ολοένα και περισσότερων διεθνών κουζινών κ.ο.κ. συμβάλλουν στην ανάδυ- ση καινούργιων απαιτήσεων εκ μέ- ρους των επαγγελματιών, προκει- μένου κι αυτοί με τη σειρά τους να ανταποκριθούν με επιτυχία, πληρό- τητα και ταχύτητα απέναντί τους. Γι’ αυτό και υπάρχει έντονη διείσδυση και χρήση πληθώρας ηλεκτρονι- κών στον εξοπλισμό, προκειμένου αφενός να απλοποιείται η χρήση και αφετέρου να ικανοποιείται η αναγκαιότητα της διαχείρισης σύν- θετων απαιτήσεων και χώρων λει- τουργίας. Παράλληλα, δυναμική κρίνεται και η προσθήκη επαγγελ- ματικού εξοπλισμού που στηρίζεται στη χρήση φυσικού αερίου έναντι του ηλεκτρισμού. Αρχικά, μπορεί να απαιτείται μια πρώτη επένδυ- ση για τη διαμόρφωση των κατάλ- ληλων συνθηκών προκειμένου να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο, σε βάθος χρόνου ωστόσο το εν λόγω κόστος καλύπτεται ελέω του σα- φώς πιο φτηνού κόστους της χρή- σης του φυσικού αερίου έναντι του ρεύματος. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια σειρά από θεωρίες σχετικά με το πιο νόστιμο γευστικό αποτέλε- σμα των πιάτων που παράγονται από φούρνους, ψησταριές, πλατό και γκριλ με φυσικό αέριο. Όσο για τον υπόλοιπο εξοπλισμό, όπως πλυντήρια, καφετιέρες, ψησταριές κ.ά., επιχειρείται να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις και χα- ρακτηριστικά, στα οποία κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι άλλο από την αξιοπιστία και την εν γένει αντοχή. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία παίζουν καίριας σημασί- ας ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία μιας επισιτιστικής επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν σε ένα έντονο όσο και «εχθρικό» περι- βάλλον από απόψεως συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας. F.S.: Το γεγονός του… αφιλό- ξενου τοπίου λειτουργίας εξο- πλισμού, όπως είναι αυτό των επαγγελματικών κουζινών, κά- νει ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο σας και μεγιστοποιεί τη σημασία της ποιότητας του προ- τεινόμενου εξοπλισμού; Π.Μ.: Δίχως άλλο! Oι ελληνικές επιχειρήσεις που ανήκουν στις τά- ξεις του ΣΕΕΜΕ έχουν αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου την αξι- οπιστία τους, την πληρότητα και την ποιότητα των προϊοντικών προ- τάσεών τους, τον υψηλό βαθμό κατάρτισης και εξειδίκευσης στο όλο αντικείμενο, τη γνώση και την εμπειρία τους στο επίπεδο της εγκατάστασης και του service, κα- θώς επίσης και το γεγονός ότι οι λύσεις εξοπλισμού τους πληρούν και τα πλέον αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας, όπως εξάλλου επιβάλ- λεται από μέρους διεθνών οργανι- σμών και ξένων χωρών στις οποί- ες τα μέλη μας πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες εξαγωγές και εγκαταστάσεις. Ξέρετε, σήμε- ρα, υπάρχουν ελληνικές επιχειρή- σεις του κλάδου μας όπου το 80% και πλέον του κύκλου εργασιών προέρχεται αποκλειστικά από τις εξαγωγές! Αυτό είναι δείγμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν ολοένα και πε- ρισσότερες επιχειρήσεις επισιτισμού από χώρες του εξωτερικού, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Σιγκαπούρη κ.ο.κ. Σε συν- δυασμό πάντοτε με την κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική! F.S.: Ένα από τα ζητήματα που παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά του hospitality σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, έχει να κάνει με την επιλογή και χρήση ολοένα και μεγαλύτερου πο- σοστού μεταχειρισμένων μη- χανημάτων. Ποια η θέση σας απέναντι σε αυτό το φαινόμενο; Π.Μ.: Κοιτάξτε, αποτελεί ένα φαι- νόμενο της εποχής από το οποίο δεν είναι δυνατόν να… κρυφτούμε ούτε μπορούμε να αρνηθούμε την ύπαρξή του. Ούτε, φυσικά, δαιμο- νοποιούμε συλλήβδην τη χρήση μεταχειρισμένου εξοπλισμού. Κάθε άλλο! Εξάλλου, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει πως συνήθως πρό- κειται για μηχανήματα τα οποία είτε έχουμε κατασκευάσει οι ίδιοι εί- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Το ζήτημα με την επιλογή μεταχειρισμένου εξοπλισμού έχει να κάνει με την πρότερη χρήση του εν λόγω εξοπλισμού και φυσικά τη φροντίδα και το service του. Εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχούς ή μη επιλογής από μέρους των ίδιων των επαγγελματιών. ‘ ‘

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=