Food Service τ. 134
26 O.B.: Όπως προανέφερα το εστια- τόριο δεν ήταν κάτι παραπάνω από μια μικρή αποθήκη στον κήπο του σπιτιού μου. Οπότε, εκ των πραγ- μάτων δεν υπήρχαν οι εγκαταστά- σεις που διαθέτουν τα σύγχρονα εστιατόρια, όπως σάλα, κουζίνα, κοινόχρηστοι χώροι, φωτισμός, ηχητικές εγκαταστάσεις, ενδιαιτή- σεις για το προσωπικό, τουαλέ- τες για το κοινό κ.ο.κ. Τίποτε δεν υπήρχε! Οπότε, αναγκαστήκαμε να… καινοτομήσουμε και να κα- ταφύγουμε στη δημιουργικότητά μας. Πώς μεταφράστηκε αυτό; Ορίσαμε ως «σάλα» μέρος του κήπου. Προμηθευτήκαμε σόμπες εξωτερικού χώρου, οι οποίες σε συνδυασμό με δύο-τρία σιδερένια κουτιά που έκαιγαν ξύλα, κάτι ως άτυπο… φορητό τζάκι, διασφά- λιζαν τις ελάχιστες ανθρώπινες συνθήκες, ενώ τοποθετήσαμε και δύο χημικές τουαλέτες. Προκειμέ- νου να ενισχύσουμε την αντισυμ- βατική διάσταση του εστιατορίου, αποφασίσαμε να αξιοποιήσου- με ένα εγκαταλελειμμένο μικρό κοτέτσι που υπήρχε στην αυλή μου, «αναγεννώντας» το καθώς τοποθετήσαμε σε αυτό 5-6 κότες! Ένας φίλος σεφ προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει στο δημιουργι- κό-γευστικό σκέλος του μενού. Ωστόσο, η έλλειψη ακόμη και των πλέον στοιχειωδών εγκαταστά- σεων επαγγελματικής κουζίνας μας ανάγκασε να υιοθετήσουμε μια… «ετοιματζίδικη» λογική. Για την ακρίβεια, αγοράσαμε σούπες σε φακελάκι και τις ανακατέψαμε δημιουργώντας μια εκδοχή σού- πας μινεστρόνε, καθώς επίσης και κατεψυγμένα γεύματα, λαζάνια λαχανικών για την ακρίβεια, τα οποία συνοδεύονταν από άνθη κήπου. Χρησιμοποιήσαμε τον συμβατικό, οικιακό μου φούρνο, καθώς επίσης και έναν φούρνο μικροκυμάτων προκειμένου να αποψύξουμε και να θερμάνουμε τα έτοιμα γεύματα. Προκειμένου να δώσουμε μια ακόμη πιο έντονα αληθοφανή νότα, τοποθετήσα- με μεταξύ των καλεσμένων, τρία ζευγάρια ηθοποιών, ενώ χρη- σιμοποιήσαμε και τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία DJ, ο οποίος είχε φέρει μαζί του και έπαιζε ως ηχητικό «χαλί», ήχους που προ- έρχονταν από σάλες εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, με τον ήχο πιάτων και πιρουνιών, ομιλίες από το background, κίνηση και πελατεία κ.ά. Σκοπός μας; Να δημιουργή- σουμε την αίσθηση ενός απόλυτα επιτυχημένου όσο και υψηλού επαγγελματισμού εστιατόριο, το οποίο απλά έχει μια αντισυμβατική εικόνα και ανάλογο στήσιμο. Αυτό θα γινόταν πραγματικότητα με σχετική ευκολία, τουλάχιστον ως αρχικό άκουσμα, καθώς οι πελάτες κατέφθαναν στους χώρους του εστιατορίου έχοντας καλυμμένα τα μάτια τους με ένα μαντίλι. Στοιχείο, που προσέθετε πόντους στην αί- σθηση του μυστηρίου, ενισχύοντας τη γοητεία του άγνωστου! F.S.: Με την ολοκλήρωση της βραδιάς, σε τι είδους διαπιστώ- σεις καταλήξατε; O.B.: Από αρνητικές έως ανησυ- χητικές! Πώς αλλιώς θα μπορούσα να νιώθω από τη στιγμή που ένας τυχάρπαστος, ένας οποιοσδήποτε δίχως να διαθέτει την παραμικρή υποδομή, ούτε καν εστιατόριο, καταφέρνει με μια μέτριου επι- πέδου προσπάθεια, χωρίς ιδιαί- τερους πόρους, χρηματικούς ή ανθρώπινους, να καταλάβει την κορυφή στις αξιολογήσεις των λονδρέζικων εστιατορίων, σε ένα μέσο με την αναγνωρισιμότητα και τον βαθμό επίδρασης που απολαμβάνει το TripAdvisor; Ξε- ΡΕΠΟΡΤΑΖ ‘ ‘ Με βάση τα αποτελέσματα μελέτης που χρονολογείται από το 2015, το 93% των χρηστών του TripAdvisor ανέφεραν πως θεωρούν τις κριτικές και τα εν γένει reviews που δημοσιεύονται σε αυτό ως απολύτως ακριβή, σε σχέση με την πραγματική εμπειρία που βιώνει ο μέσος πελάτης στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις εστίασης.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=