Food Service τ. 134

44 TRENDS λευταία στη λονδρέζικη γευστική σκηνή τα ψη- μένα στον φούρνο χοιρινά παϊδάκια, που έχουν αλειφθεί με ήπια κορεατική barbecue σος, που αποτελείται από κόκκινο τσίλι και κόλιανδρο. Αποτέλεσμα; Μια εξαιρετικά πλούσια γεύση που συνοδεύει ιδανικά ψημένες γαρίδες ή κομμάτια κοτόπουλο και ασιατική σαλάτα! Στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά εστιατόρια κορεάτικης κουζίνας, όπως το Olle, το Chimaek, το Mookrata, το Bang Bang Oriental και το Mee Market, ενώ δεν προκαλεί εντύπωση ότι τα αρκούντως αυξημένα επίπεδα ζήτησης εκ μέρους του κοινού, έχουν οδηγήσει τα συγκριμέ- να εστιατόρια και σε ένα «πάντρεμα» ασιατικών γεύσεων και κουζινών. Υπό αυτό τα πρίσμα, συναντώνται κινέζικες βραστές δημιουργίες με κορεατικό barbecue, ενώ άλλα προσφέρουν διάφορα πιάτα που προέρ- χονται από κορεάτικη, ιαπωνική, κινέζικη, ινδική, βιετναμέζικη και μαλαισιανή κουζίνα. Γεύονται άρα δεν ταξιδεύουν; Σκεφτείτε ξανά! Πολλοί ισχυρίζονται πως πλέον οι Βρετανοί δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν εκτός των συνόρων προκειμένου να γευτούν ασιατικά πιάτα και κου- ζίνες. Η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους τους επαγγελματίες της εστίασης, που θεωρούν πως όσο περισσότερο ταξιδεύει το κοινό, μαθαίνει, πληροφορείται και δοκιμάζει. Με τον τρόπο αυτό εξελίσσει τη γευστική του παλέτα, αναζητώντας τις νέες γεύσεις όταν επιστρέφει στη Μεγάλη Βρε- τανία. Αποτέλεσμα; Ολοένα και περισσότερες επι- χειρήσεις εστίασης προσφέρουν αυτές τις εξωτικές γεύσεις, προσποριζόμενες τα ανάλογα κέρδη. Αρκεί να υπογραμμιστεί πως με βάση στοιχεία που προέρχονται από το Γραφείο Εθνικών Στατι- στικών της Μεγάλης Βρετανίας, κατά το χρονικό διάστημα από το 2003 μέχρι το 2013, οι Βρετα- νοί που ταξίδεψαν στην ευρύτερη Ασία και στις αντίστοιχες χώρες, ήταν κατά 53% περισσότεροι από προηγούμενες δεκαετίες. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν επίσης πως οι τουρίστες νέας γενιάς δεν περιορίζονται στην εξερεύνηση των παραλιών και των μνημεί- ων μιας χώρας. Αναζητούν επίσης να γευτούν και τις δημιουργίες της τοπικής κουζίνας, στοιχείο που συμβάλλει καταλυτικά στην επέκταση μιας νέας γευστικής τάσης. Ο «νέος» είναι ωραίος, ο «παλιός» όμως είναι σταθερός… Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έντονη δημοφι- λία των πιο spicy, περισσότερο σύνθετων όσο και τολμηρών γεύσεων δείχνει να εξοβελίζει τα περισσότερο παραδοσιακά καρυκεύματα στη Μεγάλη Βρετανία. Για παράδειγμα, η κέτσαπ σε κοτόπουλο μπορεί να έχει δώσει τη θέση της στο piri-piri*, όμως κι αυτό δείχνει να αλλάζει, καθώς στο προσκήνιο… εισβάλλει μια σειρά από περισ- σότερο διεθνοποιημένες γεύσεις. Δεν λείπουν και ορισμένοι που ισχυρίζονται πως οι σταθερές αξί- ες, όπως η κέτσαπ, η μουστάρδα, ακόμη και το ξίδι απειλούνται με… «έξωση» από τα τραπέζια των εστιατορίων, καθώς θεωρούνται πλέον ξεπε- ρασμένες γεύσεις. Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους καταναλωτές, καθώς μπορεί μεν να δείχνουν προτίμηση ή να αναζητούν νέες, εξωτι- κές γεύσεις, ωστόσο οι… παλιές αγάπες δύσκολα

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=