Food Service τ. 134

46 TRENDS V egetarian ή Vegan; Α ν αναρωτιέστε γιατί υπάρχει όλη αυτή η αναστάτωση με το κίνημα του veganism μάλλον δεν έχε- τε αντιληφθεί την διαφορά μεταξύ των vegetarians και των vegans. Vegetarians θεωρούνται όλοι όσοι έχουν απο- κλείσει το κρέας/ψάρι, –ίσως και τα παράγωγά του– από τη διατροφή τους. Οι vegans, ωστόσο, είναι αυστηρά χορτοφά- γοι, ενώ η αποστροφή τους προς τα ζωικά προϊό- ντα δεν είναι απλά μια διατροφική επιλογή, αλλά μια ολοκληρωμένη στάση ζωής με ηθικές και θρησκευτικές προεκτάσεις. Οι vegans δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρια, μαλάκια, γαλακτοκομικά, αυγά καθώς και το μέλι, καθώς η κύρια πεποίθησή τους είναι ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει τη βίαιη απόσπασή τους από το ζώο. «Veganism» μια λέξη που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους απανταχού ιδιοκτήτες εστιατορίων μιας και –ειδικά στην Ελλάδα– το κρέας αποτελεί θεμελιώδη υλικό των μενού πολλών εστιατορίων, ενώ προς αποφυγή παρεξηγήσεων οι οπαδοί του συγκεκριμένου κινήματος δεν έχουν καμία σχέση με τους vegetarians. Αυτή είναι και η πρόκληση για τον επαγγελματία της εστίασης. Τι προτείνει, τι προκρίνει και πώς το υποδέχεται η πελατεία των επιχειρήσεων εστίασης; Από τη Στέλλα Αυγουστάκη Το… vegan «σαρώνει» τηN εστιατορική σκηνή

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=