Food Service τ. 134

TRENDS 47 Είναι ένθερμοι υποστηρικτές του σεβασμού στον κύκλο της ζωής όλων των έμβιων πλασμά- των της γης και η στάση αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε διατροφικές επιλογές, αλλά επεκτείνεται στην ένδυση και στα προϊόντα προσωπικής περι- ποίησης. Επίσης οι vegans θεωρούν την στάση αυτή ανώτερη ηθικά, οικολογικά αναγκαία και δείγμα πολιτισμού και σεβασμού στη ζωή, ενώ απορ- ρίπτουν τις κατηγορίες περί επιλεκτικής ευαισθη- σίας, καθώς σε αντίθεση με τους καρπιστές (κα- ταναλώνουν καρπούς που μπορούν να απο- μακρυνθούν αφήνοντας το φυτό ζωντανό, π.χ. φασόλια, αμύγδαλα ή μήλα), η διατροφή τους περιέχει φυτά που επίσης είναι ζωντανοί οργανι- σμοί. Οι καχύποπτοι θα έλεγαν ότι εδώ η στάση τους είναι ελαφρώς διφορούμενη. Όπως υποστηρίζουν, ωστόσο, οι ίδιοι τα φυτά πράγματι αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντός, όμως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι νιώθουν πόνο, ειδικά εφόσον δεν διαθέτουν κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ όλοι μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ του να κόψεις ένα λουλούδι και του να κακοποιήσεις ή και να δολοφονήσεις ένα ζώο. Veganism και εστιατόρια Μπορεί ο όρος «vegan» στην Ελλάδα να μην είναι τόσο γνωστός και συχνά να συγχέεται με τον όρο «vegetarian», αυτή ωστόσο η τάση είναι πα- γκοσμίως γνωστή και αποδεκτή ενώ στο Λονδίνο, στο Βερολίνο ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη (που είναι γνωστή για τις μερακλίδικες συνταγές με κύρια βάση το κρέας) υπάρχουν εκατοντάδες εξειδικευμένα καταστήματα και vegan εστιατόρια. Γιατί όχι λοιπόν και εδώ; Η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα, με υπαίθριες αγορές γεμάτες φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μα- νιτάρια και όσπρια και η κουζίνα της είναι γεμάτη με συνταγές για λαδερά, σούπες οσπρίων, σαλά- τες και πίτες με χόρτα. Το θεμελιώδες ερώτημα, όμως, στην παρούσα ανάλυση είναι πώς τα εστιατόρια θα ανταποκρι- θούν στη νέα τάση, η οποία και στην Ελλάδα κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Πιο πρόσφατη απόδειξη αυτής της πεποίθησης είναι το Vegan Life Festival που διοργανώνεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Μάλτα και αριθμεί στο Facebook σχεδόν 8.000 μέλη, ενώ οι επισκέψεις φέτος ξεπέρασαν τα 12.000 άτομα. Όπως είναι φυσικό, οι επαγγελματίες της εστία- σης δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι σε αυτή τη σαρωτική τάση που κερδίζει ολοένα και περισσό- τερους οπαδούς. Κατά πόσο λοιπόν το εστιατόριο σας είναι σε θέση να δεχτεί ή να γίνει αποδεκτό από vegan πελάτες; Αξίζει να επενδύσετε στη δη- μιουργία ενός vegan εστιατορίου; Αυτό το ξέρατε; • Η Ινδία κατέχει παγκοσμίως τα σκήπτρα στο vegan κίνημα με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να μην καταναλώνει κρέας. • Η Ιταλία έχει την υψηλότερη αναλογία χορτοφάγων στην Ευρώπη, με αμέτρητα κλασικά φαγητά εστιατορίων χωρίς κρέας, όπως ριζότο, σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών. • O Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει πως «τίποτα δεν θα ωφελήσει περισσότερο την ανθρώπινη υγεία και δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης της ζωής στη Γη, όσο η μετάβασή μας σε μια χορτοφαγική διατροφή». • Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου και η αντίστοιχη Αυστηρής Χορτοφαγίας την 1η Νοεμβρίου. ‘ ‘ Οι vegans είναι αυστηρά χορτοφάγοι, ενώ η αποστροφή τους προς τα ζωικά προϊόντα δεν είναι απλά μια διατροφική επιλογή, αλλά μια ολοκληρωμένη στάση ζωής με ηθικές και θρησκευτικές προεκτάσεις.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=