Food Service τ. 134

68 τρόφιμα, τότε σπάνια έως καθόλου επιστρέφει στην αγορά συμβατικών, ακόμα και αν τα τελευταία είναι πολύ πιο ακριβά. Όταν λοιπόν η μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού εμφανίζεται παθιασμένη για τα βιολογικά τρόφιμα, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη σκεφτείτε να εντάξετε ένα βιολογικό με- νού στο εστιατόριό σας. Θα είναι όμως κερδοφόρο; 2 Τα bio εστιατόρια μπορούν να είναι κερδοφόρα Ενώ η αγορά βιολογικών τροφίμων μπορεί να κοστίσει σε ένα εστιατόριο περισσότερο από την αγορά συμβατικής πρώτης ύλης, οι καταναλωτές που είναι αποφασισμένοι για bio eating είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το επιπλέον κόστος για ένα φιλικό προς τον οργανισμό τους γεύμα. Εν ανάγκη θα μειώσουν το κόστος σε κάτι άλλο προκειμένου να προσφέρουν βιολογικά τρόφιμα στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους, καθώς έχει περάσει στο υποσυνείδητό τους ότι έτσι θωρακίζονται από ασθένειες και ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους. 3 Τα βιολογικά τρόφιμα είναι φιλικά προς το περιβάλλον Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας όχι μόνο προστατεύουν τον πλανήτη, αλλά μπορούν ακόμη και να συμβάλουν στη βελτίωση των σημερινών αρνητικών περιβαλλοντικών ζητημάτων. Όταν επεν- δύετε σε βιολογικά τρόφιμα για το εστιατόριό σας, βοηθάτε και στην προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε, η βιολογική γεωργία γίνεται σε υγιές, ισχυρό έδαφος το οποίο μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά του περισσότερο σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια, που στηρίζεται στα σύνθετα φυτοφάρμακα που φυσικά αφήνουν τα ίχνη τους στο χώμα. Επίσης, η βιολογική γεωργία συμβάλλει στη διατήρηση και προστασία της υδροδότησης, ενώ βοηθάει στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώ- σεων της κλιματικής αλλαγής, ενθαρρύνει την υγιή βιοποικιλότητα και οδηγεί σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τη συμβατική γεωργία. 4 Δίνουν νοστιμιά στο… μενού Η βασική αρχή της βιολογικής καλλιέργειας είναι η εποχικότητα. Οι οργανικοί καταναλωτές δεν θα προτιμήσουν κανένα προϊόν που είναι εκτός επο- χής, καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα είναι βιολογικό. Έτσι τα βιολογικά προϊόντα είναι και πιο νόστιμα γιατί καταναλώνονται κατά την εποχή τους. Εφόσον λοιπόν το εστιατόριό σας προσφέρει ένα μενού βασισμένο σε βιολογικά τρόφιμα οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι το γεύμα τους δεν περιέχει παρασιτο- κτόνα, υπερβολικά χημικά, πρόσθετα, ορμόνες και αντιβιοτικά. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι για να θεωρείται ένα εστιατόριο «βιολογικό», θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα θεσπισμένα standards, όπως το να είναι τα τρόφιμα που σερβίρονται απαλλαγμένα από τους παράγοντες που έχουν αναφερθεί. 5 Τα βιολογικά τρόφιμα ενισχύουν την εικόνα του εστιατορίου σας Σαν έννοια, το bio eating δεν περιορίζεται μόνο στο φαγητό. Είναι μια γενικότερη κουλτούρα και στάση ζωής στην οποία θα πρέπει να προσαρμόσετε όλη την εικόνα του εστιατορίου σας. Η βιολογική νοοτροπία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της επιχείρησής σας, αφού ενσωματώνονται πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως είναι η εξοικονόμηση νερού ή ενέργειας, ο μη τοξικός καθαρισμός, ο βιώσιμος σχεδιασμός, ο οικολογικός εξοπλισμός και τα έπιπλα κ.λπ . Για παράδειγμα, αν στο εστιατόριο έχετε κεφάλια ζώων κρεμασμένα στους τοίχους, δεν θα πείσετε τον πελάτη ότι η κουζίνα σας βασίζεται στη βιολογική καλλιέργεια. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλοί ‘ ‘ H βιολογική γεωργία συμβάλλει στη διατήρηση και προστασία της υδροδότησης, ενώ βοηθάει στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενθαρρύνει την υγιή βιοποικιλότητα και οδηγεί σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τη συμβατική γεωργία. IDEAS

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=