Food Service τ. 136

70 τα mocktails, προκειμένου να προσελκύσουν μια δύσκολη κατηγορία πελατών. Αυτούς που δεν πίνουν αλκοόλ. Το mocktail ετυμολογικά σημαίνει απομίμηση cocktail, αν και στην ουσία αυτά τα ποτά δεν έχουν τίποτα κοινό με αυτά. Η ονομασία είναι μια σύνθεση της λέξης mock (της οποία η ρίζα προέρχεται από τις λέξεις «imitate» ή «mimic» που σημαίνει μίμηση) και cocktail. Οι γεύσεις τους είναι τόσο έντονες και μοναδικές, που μπο- ρούν να σταθούν επάξια και μόνα τους και αδι- κούνται θα λέγαμε από το όνομά τους. Πρόκειται, λοιπόν, για ποτά χωρίς καθόλου αλ- κοόλ, που δημιουργούνται από χυμούς φρούτων και soft drinks (κρασί, τσάι, σόδα). Τα mocktails ή αλλιώς και «virgin cocktails» έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην εστιατο- ρική σκηνή, αφού δεν είναι λίγοι οι πελάτες που έχουν αντικαταστήσει το αλκοόλ με αυτά τα ιδι- αιτέρα δροσιστικά και μη βλαβερά για την υγεία ποτά. Είναι μια νέα μόδα ανά τον κόσμο, που έχει αρχίσει να υιοθετείται και στην Ελλάδα, έχοντας μάλιστα ιδιαίτερη επιτυχία καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Εμφιάλωση cocktail Πρόκειται για μια αρκετά δημοφιλή τάση στα cocktail bars του εξωτερικού, η οποία έρχεται σταδιακά και στη χώρα μας και αφορά την εμφι- άλωση των cocktails, προσφέροντας στον πελάτη ένα ποτό με μεγαλύτερη γευστική σταθερότητα. Η εμφιάλωση των cocktails μπορεί να ακούγε- ται σαν κάτι εξωπραγματικό, καθώς η απόλαυσή τους εξαρτάται από τη δημιουργία τους λίγα λε- πτά πριν από την κατανάλωση. Με την εμφιάλω- ση, ωστόσο, ο bartender δημιουργεί ένα κοκτέιλ με ακριβείς αναλογίες στα συστατικά και ελαχι- στοποιεί τη χρήση του πάγου. Πιο αναλυτικά, κατά την παρασκευή του cocktail, ο bartender μπορεί να υπολογίσει την ποσότητα που θα έπαιρνε το cocktail σε νερό από τη χρήση του πάγου (περίπου το 10-15% του όγκου) και αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει ένα άλλο υλικό, είτε αρωματισμένο νερό είτε κάποιο άλλο συστατικό. Multi layering Η εν λόγω τάση προϋποθέτει την επαναχρη- σιμοποίηση των προϊόντων. Για παράδειγμα, η φλούδα του πορτοκαλιού που στύφτηκε για χυμό θα χρησιμοποιηθεί και ως γαρνιτούρα ή ξύσμα, για να δώσει άρωμα σε μια άλλη συνταγή. Επίσης, από ένα σταφύλι μπορεί να φτιάξει κανείς ένα cocktail, χρησιμοποιώντας όχι μόνο τον χυμό, αλλά και τη φλούδα του, ακόμα και το κουκούτσι του. Έμφαση στα τοπικά υλικά Ιδιαίτερη έμφαση παίζει τον τελευταίο καιρό στην καθαρότητα της γεύσης ενός cocktail και η επιλογή εποχικών τοπικών προϊόντων από τους bartenders, με τον καταναλωτή, ωστόσο, να έχει τον τελικό λόγο στην επιλογή των συστατικών για το cocktail που θα δοκιμάσει. Αυτό είναι και το ιδιαίτερο αυτής της τάσης, κα- θώς με τον τρόπο αυτό ο πελάτης έχει την τελική επιλογή στη σύνθεση του cocktail του. DRINKS

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=