Food Service τ. 137
57 FUTURE LOOK και να χρησιμοποιούν πιο φροντισμένες και ποι- οτικές πρώτες ύλες, ώστε να είναι σε θέση να κερδίζουν μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς και δη αυτής που συνήθως δαπανά περισσότερα, πραγματοποιεί επισκέψεις συχνότερα, έχει έντονα αναπτυγμένο το στοιχείο του loyalty και, φυσικά, δίνει έμφαση στο well being των μελών της! Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ποιότητα… κυβερνά! Μην διστάζετε, επίσης, να πρωτοτυπείτε ή ακό- μη και να επιχειρείτε να πετυχαίνετε το… WoW factor για λογαριασμό των πελατών σας! Να είστε σίγουροι πως θα το κεφαλαιοποιήσετε πολ- λάκις και σύντομα. Το «παρεξηγημένο» μεσημεριανό Παλαιότερα, σε μια άλλη πραγματικότητα, στη χώρα μας το πρωινό αποτελούσε το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Έκτοτε, όμως, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι κι οι συνθήκες της σύγχρονης καθημερινότητας το έχουν ωθήσει εν πολλοίς στο περιθώριο. Άρα, απαιτούνται πιάτα χορταστικά μεν, όχι βαριά δε, που να ικανοποιούν τη γεύση και να καταπολεμούν το αίσθημα της αναπόφευ- κτης πείνας, αλλά που να μην οδηγούν τον πε- λάτη στο να μην μπορεί να σηκωθεί καλά–καλά από το τραπέζι, εφόσον οφείλει να συνεχίσει να εργάζεται. Επιπροσθέτως, το γεύμα θα πρέπει να διατίθεται σε τέτοια τιμολογιακή πολιτική, ώστε να μην θεωρείται απαγορευτική η διαρκής του επαναληψιμότητα. Σε αυτό, μπορεί να σας φανεί πολύτιμος οδηγός η στρατηγική του volume. Φτάνει να έχουν υπολογιστεί σωστά τα δεδομένα και δη αυτά που σχετίζονται με το πλήθος των πελατών και τον όγκο των παραγγελιών! Χρήσιμο θα ήταν να θυμάστε πως κατά το με- σημεριανό οι πελάτες, εργαζόμενοι σε επιχειρή- σεις κι εν γένει οργανισμούς, δεν έχουν ιδιαίτερα πολύ χρόνο στη διάθεσή τους. Το πολύ να φτά- νει στα 60 λεπτά! Υπό αυτό το πρίσμα, απαιτείται το εστιατόριό σας να λειτουργεί στην πράξη ως μια καλο–κουρδισμένη μηχανή! Το δε συνολικό- τερο παρεχόμενο σέρβις (από την κουζίνα μέχρι και τη σάλα) οφείλει να κινείται σε εξαιρετικά υψηλά όσο κι αποτελεσματικά επίπεδα. Καταρτίστε, λοιπόν, επειγόντως, ένα αναλυτικό όσο και «σφικτό» πρόγραμμα λειτουργίας της κουζίνας σας, στην οποία εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει η οργάνωση, ιδίως στον τομέα της προετοιμασίας. Όσο πιο προετοιμασμένοι είστε στα πόστα της κουζίνας σας, τόσο πιο εύκολα και δίχως προβλήματα ή καθυστερήσεις θα κα- ταφέρνετε να εξυπηρετείτε τους πελάτες σας. Η διαδικασία προετοιμασίας οφείλει να ξεκινά μέχρι και 24 ώρες νωρίτερα από την έναρξη της προ- σφοράς του μεσημεριανού γεύματος σε ημερήσια βάση! Από την κοπή, την αρχική επεξεργασία ή ακόμη και το μαγείρεμα των βάσεων ή των κύρι- ων μερών μιας συνταγής, μέχρι τη διαδικασία της προετοιμασίας σος κι ορετικών, λαχανικών και φρούτων. Δώστε ξεχωριστή προσοχή και στον τρόπο της αποθήκευσής τους, ώστε να μην υπάρ- χει η παραμικρή πιθανότητα έλλειψης φρεσκάδας ή νοστιμιάς και να διασφαλίζεται η ευκολία της χρήσης τους σε δεύτερο χρόνο και η τροφική τους ασφάλεια. Προς αυτή την κατεύθυνση καί- ριο ρόλο δύναται να παίξει και η σύνταξη ενός μενού από το οποίο δεν θα αφαιρούνται δημι- ουργικά στοιχεία και γευστικές προτάσεις, αλλά και δεν θα απαιτείται πολύς χρόνος, προκειμένου να εκτελεστούν οι εν λόγω συνταγές. Κάτι σαν win–win λογική! Εκτός, όμως, από τα προαναφερθέντα, το ση- μείο κλειδί στην επιτυχημένη δραστηριοποίησή σας με το μεσημεριανό γεύμα, ενδεχομένως, βρί- σκεται στη συνέπεια και τη σταθερότητα. Αναμ- φίβολα, οι πελάτες αναζητούν γεύσεις που τους ‘ ‘ Nα θυμάστε πως κατά το μεσημεριανό οι πελάτες, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, δεν έχουν ιδιαίτερα πολύ χρόνο στη διάθεσή τους.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=