Food Service τ. 137

79 γευμάτων που σήμερα μαγειρεύονται στο σπίτι θα παραγγέλλεται online και θα παραδίδεται είτε από εστιατόρια είτε κεντρικοποιημένα! Τώρα και food trends μέσω delivery! Το πλήθος των διανομών φαγητού εκ μέρους της Uber Eats, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι λειτουργεί σε πολλές χώρες ανά ήπειρο και σε ακόμη περισσότερες πόλεις, της έχει επιτρέψει να διαθέτει έναν ιδιαίτερα εκτενή γνωστικό πλούτο περί της γεύσης, των συνηθειών και των προτι- μήσεων του καταναλωτικού κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, τα στελέχη της εταιρείας συ- γκέντρωσαν κι ανέδειξαν πρόσφατα έναν κατά- λογο που περιλαμβάνει 20 κορυφαίες γεύσεις κι υλικά για το 2018. Σε αυτόν περιλαμβάνονται: Τοστ - Αβοκάντο - Goth γεύσεις - φαγητά και πρώτες ύλες που έχουν μαύρο χρώμα εξαιτίας της έκχυσής τους, λ.χ. με μελάνι σουπιάς, κάρβουνα κ.ά. - Αγγούρι - Φτερούγες κοτόπουλου - Tofu - Σούπες - Σέλερι - Τόνος - Tacos - Σολωμός - Κα- ρύδα - Καφέ ρύζι - Hummus - Kale - Φύκια θα- λάσσης - Poké - Ψιλοκομμένο ωμό ψάρι που σερ- βίρεται είτε ως ορεκτικό είτε ως κυρίως κι αποτελεί σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής κουζίνας της Χαβάης - Σούσι - Καυτερή σως Sriracha - Ακάι. Για το τρέχον έτος, κι έπειτα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων στοιχείων, τα στελέχη της Uber Eats κατέληξαν σε ορισμένα χρήσιμα συμπερά- σματα, αναφορικά με τα αναδυόμενα food trends για το 2019. Σε αυτά ξεχωρίζουν: • «Καθαρές» τροφές. Σήμερα, πλέον, οι κα- ταναλωτές δεν παραγγέλνουν με την ίδια ευκο- λία, ενδεχομένως και συχνότητα, πίτσα, σουβλά- κια ή κινέζικο, καθώς ο παράγοντας ευεξία και υγιεινή διατροφή αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητα και το ενδιαφέρον τους. Υπό αυτό το πρίσμα, αναζητούν όλο και πιο συχνά γεύσεις με λιγότερες ή καθόλου τοξίνες, «καθαρές» συνταγές που εμπεριέχουν εναλλα- κτικές προς το κρέας πρώτες ύλες, όπως tofu και seitan, και φυτικά τρόφιμα, όπως γύρη μελισσών και βρώσιμα λουλούδια. • Ζυμωμένα τρόφιμα. Από το kimchi (βασικό συστατικό της Κορεάτικης κουζίνας – παραδοσιακό πιάτο από αλατισμένα και ζυμωμένα λαχανικά, συνήθως από λάχανο Napa και κορεατικά ραπα- νάκια, με διάφορα καρυκεύματα, όπως σκόρδο, τζίντζερ κ.ά.) μέχρι το kombucha (ζυμωμένο, ελα- φρώς αλκοολικό, ελαφρώς αναβράζον, γλυκό μαύρο ή πράσινο τσάι ποτό, συνήθως ως λει- τουργικό ρόφημα για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία), ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ακολουθούν την τάση των ζυμωμένων τροφίμων. • Γάλα. Εναλλακτικές προς το «παραδοσιακό» γάλα λύσεις συνεχίζουν να κάνουν έντονη την πα- ρουσία τους, με το γάλα μπιζελιών να ξεχωρίζει. Όσο για το Top 20 των γεύσεων και προϊόντων που θεωρεί η ομάδα του Uber Eats πως θα αφή- σουν δυνατά το στίγμα τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αυτό περιλαμβάνει τα εξής: Φυτικά τρόφιμα - Smoothie bowls - Γάλα από μπιζέλια - Seitan (γλουτένη από σιτάρι) - Ταϊλαν- δέζικο παγωτό - Manaeesh (ανατολίτικη πίτα που περιλαμβάνει θυμάρι, τυρί και μοσχαρίσιο κιμά) - Τροφές πλούσιες σε σίδηρο - Keto - Πλιγούρι - Κίτρινη κολοκύθα - Farro - Κουρκούμη - Tofu - Chia - Περουβιανό ρύζι Chulpe - Μέλι - Vegan - Κινόα - Agave - Γύρη μελισσών. DISRUPTION ‘ ‘ Η Uber Eats υπολογίζει πως κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα μεταφέρει και θα παραδώσει με τη μορφή delivery γεύματα συνολικής αξίας της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=