Food Service τ. 139
26 Γεννημένος στο Περιστέρι, με καταγωγή από την Κεφαλονιά (από την πλευρά της μητέρας του) και τη Λαμία (από τον πατέρα του), εδώ και μια δεκαετία δηλώνει και είναι κάτοι- κος Αγγλίας. Λονδίνου, για την ακρίβεια. Ο σεφ Ασημάκης Χανιώτης προσομοιάζει έναν «ήρωα» video game που περνά πειστικά τη μια πίστα μετά την άλλη, δίχως να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες ή δεύτερες σκέ- ψεις. Και αυτό, με ταχύτητα και σε μικρή ηλικία. Μπορεί χρονικά η μετανάστευσή του να συμπί- πτει με τη διολίσθηση της χώρας μας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, εντούτοις η πραγ- ματικότητα είναι ελαφρώς διαφορετική στη δική του περίπτωση. Κι αυτό, αφού αποτέλεσε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης ενός επιθυ- μητού επαγγελματικού πλάνου, με ορατά σημεία ανέλιξης, εμπιστοσύνη στη θέληση, απόλυτο βαθμό συγκέντρωσης, λελογισμένο ρίσκο και σιγουριά πως όσο κάποιος παραμένει προσγειωμένος και θέτει στόχους, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δι- απρέψει. Ενδεχομένως να φωλιάσει στο μυαλό σας η -πε- ρίπου δεδομένη- αμφισβήτηση πως στα λόγια τα πάντα είναι δυνατά. «Κάθε άλλο», θα σας απαντήσει ο Ασημάκης Χανιώτης, ο οποίος έχει να επιδείξει απτές… αποδείξεις, καθώς πέρυσι βραβεύτηκε με αστέρι Michelin, επιτυγχάνοντας μια σειρά από πρωτιές: είναι ο πρώτος Έλληνας που του έχει απονεμηθεί αστέρι Michelin έξω από τα σύνορα της χώρας μας, ενώ παράλληλα είναι κι ο νεότερος που το έχει ποτέ κερδίσει σε μια εστιατορική σκηνή του μεγέθους, της ποιότητας, της ποικιλίας και της ωρι- μότητας, όπως είναι αυτή του Λονδίνου! Και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 28 ετών… Σήμερα, στο Λονδίνο, είναι executive chef σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, το Pied a Terre, που επί τρεις -σχεδόν- δεκαετίες έχει καταφέ- ρει να διατηρεί τα δικά του αστέρια Μichelin! Ασχολήσου με κάτι στο οποίο θα είσαι αποφασισμένος να πετύχεις! Ορισμένοι ενδεχομένως να… καβαλούσαν καλάμι και να φέρονταν υπερφίαλα όσο και με μια αίσθηση υπεροψίας, θεωρώντας πως δεν έχουν κάτι άλλο να αποδείξουν! «Δηλαδή, μου προτείνετε να… συνταξιο- δοτηθώ, μαγειρικά πριν προλάβω να εισέλθω στην τρί- τη δεκαετία της ζωής μου;», ανέφερε αστειευόμενος και συνέχισε: «Εάν μου επιτρέπετε, προγραμματίζω να εξακολουθήσω να δραστηριοποιούμαι δημιουργικά στις μεγαλύτερες και πλέον αναγνωρισμένες μαγειρικές σκηνές του κόσμου! Εξάλλου, πάντοτε προσπαθώ να θέτω στόχους και να κοιτάζω όσο πιο ψηλά γίνεται. Ξέρετε, ενδεχομένως να ακουστεί αφοριστικό, ωστόσο αποτελεί οδηγό ζωής για εμένα, καθώς θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να επιλέξεις ένα επάγγελμα, εάν δεν είσαι αποφασισμένος να πετύχεις σε αυτό. Ποια η χαρά κι η ικανοποίηση να ασχοληθείς με κάτι, μόνο και μόνο προκειμένου να έχεις μια απασχόληση; Απλώς, για να περνά η ώρα; Οφείλουμε να διαπνεόμαστε από εξελικτική λογική και να θέτουμε διαρκώς στόχους, να επεξεργαζόμαστε ένα game plan σχετικά με το πώς θα καταφέρουμε να τους υλοποιήσουμε, να είμαστε «ανοικτοί» και δεκτικοί απέναντι σε νέες προκλήσεις, να έχουμε οπλιστεί με την απαιτούμενη περιέργεια και να είμαστε … πεινασμένοι! Δημιουργικά εννοώ. Για παρά- δειγμα, σε προσωπικό επίπεδο, ο άμεσος στόχος μου είναι να εξελίξω περαιτέρω δημιουργικά την κουζίνα μου, καταφέρνοντας να κερδίσω το 2ο αστέρι Michelin. Αυτό, φυσικά, δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη, ούτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Απαιτεί σχεδιασμό, Το «γεμάτο» δημιουργικό ταξίδι προς τη διεθνή αναγνώριση του Παναγιώτη Μαρκέτου Ασημάκης Χανιώτης London dream
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=