Food Service τ. 139

γεται μεταξύ των κορυφαίων γευστικών επιλογών. Μάλιστα, ολοένα και περισσό- τεροι επαγγελματίες της εστίασης επα- νασχεδιάζουν τις συνταγές τους στην πίτσα, προκειμένου να ενδυναμώσουν την υγιεινή πλευρά της. Για παράδειγμα, μια πίτσα η οποία διαθέτει ως topping φρεσκοκομμένες ντομάτες, αυτομάτως διασφαλίζει χαμηλά επίπεδα ζαχάρου και λιπαρών, ενώ όταν διαθέτει λαχανι- κά στη σύνθεσή της, αποτελεί και πηγή πρωτεΐνης. Επιπροσθέτως, ένα εστιατόριο μπορεί να διαθέτει ποικίλα μεγέθη, ώστε κάθε μέλος μιας οικογένειας να είναι σε θέση να επιλέγει τα επιθυμητά toppings, δίχως να έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα μέλη, απολαμβάνοντας το επι- θυμητό αποτέλεσμα. Ασκήσεις ισορροπίας! Όταν η συζήτηση φτάνει στο επίμαχο ζήτημα του παιδικού μενού, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δεν είναι άλλη από το να διασφαλίσει ο εστιάτορας πως το περιεχόμενό του θα εμφανίζεται ευχά- ριστο όσο και θελκτικό τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. Η εν λόγω άσκηση ισορροπίας, ενδεχο- μένως, να απαιτεί την προσθήκη περισ- σότερο θρεπτικών στοιχείων στα γεύμα- τα, ώστε να είναι χαρούμενοι κι ευχαρι- στημένοι οι γονείς, και προσφορά δελε- αστικού ή συναρπαστικού επιδορπίου, που θα κάνει τα παιδιά να αδημονούν να φτάσουν στο σημείο εκείνο να το κατανα- λώσουν, αφού πρώτα βέβαια έχουν φάει τα λαχανικά τους! Γιατί έρευνες έχουν αποδείξει πως τα παιδιά πάντοτε κατα- φέρνουν να διατηρούν τον απαιτούμενο χώρο, προκειμένου να γευτούν το προ- σφερόμενο επιδόρπιο. Μάλιστα, καθώς, συνήθως, αποτελεί το πλέον αγαπημένο μέρος του γεύματος, οι επαγγελματίες εστιάτορες οφείλουν να δίνουν αυξημένο βαθμό σημασίας, ώστε να μην απογοη- τεύουν τους μικρούς φίλους. Επιπροσθέτως, παρά το γεγονός ότι η καινοτομία παραμένει ζητούμενο, πολ- λά παιδιά επιλέγουν να καταναλώνουν τρόφιμα και πιάτα τα οποία γνωρίζουν και αγαπούν. Οπότε, κι αυτή η πτυχή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ανάλο- γου μενού. Εάν, ωστόσο, επιλέξετε να πρωτοτυπήσετε με τις προσφερόμενες γευστικές προτάσεις του παιδικού σας μενού, φροντίστε, τουλάχιστον, να φυλά- ξετε το καλύτερο για το τέλος, ώστε να καταναλωθεί με χαρά το γεύμα που θα έχει προηγηθεί! Χάσμα γενεών; Κι όμως, καλύπτεται! Πολλοί επαγγελματίες θεωρούν πως ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους δημιουργίας ενός παιδικού με- νού είναι, απλώς, επιχειρώντας μια πα- ράλλαξη του αντίστοιχου που απευθύ- νεται κι αφορά τους ενήλικους και, φυ- σικά, τους γονείς. Μάλιστα, οι εν λόγω εστιάτορες θεωρούν πως κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν τη συνέχεια, όσο και συνέπεια, τόσο του brand όσο και της γευστικής εξειδίκευσης που προσφέρουν, και δη για κάθε ηλικία πελατών. Όπως υπογραμμίζεται σε σειρά μελε- τών, τα παιδιά πολλές φορές θέλουν να αισθάνονται μεγάλοι, για αυτό κι ενδεχο- μένως να είναι αποτελεσματικό να τους προσφέρετε κάτι που προσομοιάζει με ό,τι επιλέγουν να γευτούν οι γονείς τους. Απο- φύγετε, όμως, να ακολουθήσετε ιδιαίτε- ρα… εξεζητημένα twists ή να χρησιμοποι- ήσετε εξαιρετικά προχωρημένες, υπερβο- λικά καυτερές ή παράξενες πρώτες ύλες. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν τα μενού να είναι απλοποιημένα, ισορροπημένα, όσο και προσεγμένα, σε επίπεδο θρεπτικών στοιχείων και πρώτων υλών. Εάν προσθέ- σετε και το στοιχείο της έκπληξης ή του ενθουσιασμού, τότε η επιτυχία θεωρείται δεδομένη. < 68 ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=