Food Service τ. 139

γει τα προϊόντα διατροφής του με βάση το συγκεκριμένο υγιεινό προφίλ τους και τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωσή τους. Μέγεθος, σχεδόν δι- πλάσιο από ό,τι ίσχυε μόλις προ διετίας! Σε καθαρά business επίπεδο «ανάγνω- σης» της healthy food τάσης, η ίδια με- λέτη καταδεικνύει πως όσα εστιατόρια ή ακόμη κι αλυσίδες εστίασης υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη λογική, δημιουργώντας τον απαιτούμενο χώρο στο μενού τους για αντίστοιχες γεύσεις, «επιβραβεύτη- καν» με αύξηση των πωλήσεων και κατ’ επέκταση του συνολικού τζίρου τους κατά 8-10%, εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα! Μάλι- στα, εντύπωση προκαλεί η δημιουργική σκέψη που επέδειξαν δύο επιχειρηματί- ες στις ΗΠΑ οι οποίοι κι εισήγαγαν την έννοια του healthy food και στον τομέα του catering, καταφέρνοντας να… τινά- ξουν την μπάνκα στον αέρα! Όχι πια εναλλακτική προσέγγιση! Ξεχωριστή αναφορά στην έρευνα της Technomics γίνεται και σε μια αναδυό- μενη τάση, με σημείο εκκίνησης τις ΗΠΑ και επέκταση στην Αγγλία και τη Γαλλία, αναφορικά με αποκλειστικές αλυσίδες υγιεινού φαγητού. Αυτές οργανώνονται, ξεφεύγουν από τη… μίζερη λογική του «στησίματος» καταστημάτων ως εναλ- λακτική επιχείρηση, με παντελή έλλειψη αισθητικής και φαντασίας και πλήρη παραμέληση της έννοιας και της αξίας παροχής υπηρεσιών, και σχεδιάζονται με εντελώς νέα πνοή και σύγχρονο αέ- ρα. Όπως επισημαίνεται, το εσωτερι- κό τους δεν διαφέρει σε τίποτε από το αντίστοιχο ενός εστιατορίου υψηλής έντασης, με εξοπλισμό τελευταίας γε- νιάς, επίπλωση αντίστοιχης αισθητικής, έμφαση σε open space γωνιές κ.ά. Όλα δοσμένα με μια πιο ελεύθερη και λιγό- τερο επίσημη δομή, που να ταιριάζει με το εν γένει σκεπτικό των πελατών που επιλέγουν την υγιεινή διατροφή, οι οποίοι με τη σειρά τους επιχειρούν να ελέγχουν το επίπεδο άγχους τους κι επιθυμούν να μην νιώθουν πίεση και παράλληλα να μπορούν να χαλαρώνουν σε ένα διόλου πνιγηρό αλλά cutting edge περιβάλλον. Συν τοις άλλοις, έχει ληφθεί μέριμνα για την ύπαρξη ξεχω- ριστών booth που απευθύνονται σε οι- κογένειες με παιδιά, ορισμένα κοινά τραπέζια για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ πελατών, ξεχωριστές γωνιές για την mobile εργασία κ.ο.κ. Μια τάση, πολλά concept Μια ακόμη δυναμικά ανερχόμενη κα- τηγορία είναι αυτή του customizable bowl concept, που εκμεταλλεύεται τα στοιχεία του convenience, της ταχύτη- τας, της αμεσότητας, του σύντομου χρό- νου που έχουν στην διάθεσή τους οι πελάτες, της ανταγωνιστικής τιμής, της φρεσκάδας, της ποικιλίας και του υγιει- νού μενού. Σημαντική άνθηση στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Αγγλία δείχνουν να γνωρίζουν κι οι αλυσίδες που έχουν στην «καρδιά» της λειτουργίας τους τη μεσογειακή διατροφή, με την έννοια του παρθένου ελαιόλαδου, των λαχανικών, των φρούτων, των γαλακτοκομικών, των ξηρών καρπών, του μελιού και των μα- γειρευτών φαγητών. Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των διεθνών καταναλωτών φαί- νεται πως κατέχουν και οι πάσης φύσε- ως υπερτροφές. Συμπερασματικά, η ευζωία δείχνει να αποτελεί ένα από τα δυναμικά ανερχό- μενα topics της αγοράς εστίασης και δι- ατροφής, φιλοδοξώντας να σηματοδο- τήσει την επόμενη ημέρα. < 71 “ H ευζωία δείχνει να αποτελεί ένα από τα δυναμικά ανερχόμενα topics της αγοράς εστίασης και διατροφής. ”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=