Food Service τ. 140

73 αναμονής, σχετικά με το πόσο πρωτότυπο θα είναι το τελικό σερβίρισμα. Επιπροσθέτως, τυχαίνει να δημιουργεί- τε και να σερβίρετε ποτά αναμειγμένα με λεμονάδα ή παγωμένο τσάι; Σκεφτείτε πό- σο πιο αισθαντικό θα είναι το αποτέλεσμα, στην περίπτωση κατά την οποία το σερβί- ρετε σε ένα δοχείο της λογικής ενός βά- ζου. Κρυσταλλικού, διάφανου, μέσω του οποίου θα ξεχειλίζουν τα όμορφα χρώμα- τα και θα δίνουν την αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας. Αντίστοιχη λογική ισχύει και στην περίπτωση της βαρελίσιας μπίρας, όταν λαμβάνει χώρα η χρήση ενός παγω- μένου μπιροπότηρου σερβιρίσματος. Από την άλλη πλευρά, εάν δημιουρ- γείτε ένα tropical mixed ποτό, μην το περιχύνετε και σερβίρετε απλώς σε ένα «κλασικό» ποτήρι, αλλά σκεφτείτε κάτι πιο δημιουργικό. Για παράδειγμα, χρη- σιμοποιήστε μια ευμεγέθη καρύδα, το περιεχόμενο της οποίας έχετε αφαιρέσει με προσοχή, προσθέτοντας πολύχρωμα διακοσμητικά. Προκειμένου να αντιληφθείτε τη δίχως όρια δημιουργικότητα, ένα μπαρ στη Βο- στόνη άρχισε πρόσφατα να σερβίρει ένα ποτό, στα συστατικά του οποίου περιλαμ- βάνονται κόκκοι καφέ και γευστικές απο- χρώσεις ντόνατς, συνοδεία μιας μικρού μήκους βέργας που περιλαμβάνει donuts κι η άκρη της «ποντίζεται» μέσα στο ίδιο το ποτήρι! Διαδικασίες που δεν απαιτούν κόπο ή κόστος, ενώ εκτιμώνται δεόντως από τους ίδιους τους τελικούς πελάτες. Μην ξεχνάτε πως στην περίπτωση κα- τά την οποία σας σερβίρουν κάποιο πο- τό σε ένα μέσο ή με έναν τρόπο που πάει κόντρα στην… πεπατημένη, τότε αυτο- μάτως έχετε πετύχει, έστω κι ασυναίσθη- τα, οι πελάτες να σας ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Αποτέλεσμα; Πολλαπλά ευνοϊκό και σε μια σειρά από πτυχές για την ίδια σας την επιχείρηση. Από την ευελιξία της πρόσθετης χρέωσης σε ορισμένα ποτά μέχρι την αξιοποίησή του ως βάση προβολής και προσωποποι- ημένης διαφήμισης. Οι δε πελάτες σας θα απολαμβάνουν την εξυπηρέτηση, την πρωτοτυπία και τη διαφορετικότητα που συνοδεύουν τη λειτουργία του μπαρ σας. Ορισμένες φορές, η αναφορά απλών, λογικών, όσο και καθημερινών συμβου- λών που αφορούν θέματα, όπως η καθα- ριότητα, η τακτοποίηση κι η εν γένει οργά- νωση του χώρου εργασίας, εκλαμβάνεται ως περιττή. Μάλιστα, συνήθως, συνοδεύ- εται από ένα απλοϊκό όσο και κατανοητό: «Μα είναι απόλυτα λογικό». Μπορεί, αλλά όχι για όλους! Για την ακρίβεια, ούτε καν για την πλειοψηφία των εργαζομένων σε ένα μπαρ, και δη πίσω από τον πάγκο. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εργασίας, και δη της έντασης των στιγμών, το φαι- νόμενο να υπάρχουν χυμένα ποτά, χυμοί, κομμάτια από πάγο, καλαμάκια, σπασμένα ποτήρια, άπλυτα εργαλεία μέτρησης που βρίσκονται εκτός του νεροχύτη και κάθε λογής άλλα αντικείμενα στους πάγκους ερ- γασίας, αλλά και γύρω ή κάτω από τα πό- δια των μπάρμαν, κάθε άλλο παρά άγνω- στο ή πρωτόγνωρο ακούγεται και είναι! Η έμφαση που πρέπει να δίνεται δεν αφορά τον βαθμό καθαριότητας, καθώς πολλοί δύναται να ισχυριστούν πως στην ένταση της δουλειάς αυτό είναι λογικό και ως ένα σημείο αναμενόμενο. Αντιθέτως, πρωτίστως, έχει να κάνει με την αναγκαία οργάνωση που πρέπει να υπάρχει στον χώρο εργασίας, καθώς με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται, επιταχύνεται κι απλοποιεί- ται η καθημερινότητα των επαγγελματιών και φυσικά… εκτοξεύεται η ποιότητα της εξυπηρέτησης των ίδιων των πελατών. Δευτερευόντως, ακολουθεί η έννοια της καθαριότητας, καθώς κι εσείς ως πελάτες δεν θα επιθυμούσατε να απολαμβάνετε το ποτό σας σε ένα μπαρ γεμάτο υγρά, ψί- χουλα και κάθε λογής απομεινάρια. Οπότε, οφείλετε να είστε συνειδητοποιημένοι για το εν λόγω ζήτημα και σε κάθε ευκαιρία ή χρονικό κενό που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της βάρδιάς σας, καλό θα ήταν να καθαρίζετε, να δίνετε προσοχή στις λεπτομέρειες, να στεγνώνετε τυχόν υγρές απορροές σε πάγκους και στον χώ- ρο σας, αλλά και να τακτοποιείτε και τα ποικίλα εργαλεία της δουλειάς σας. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι να απο- τρέψετε τη δημιουργία πρόσθετου χάους, ακαταστασίας, αλλά και απορριμμάτων, προσπαθώντας να τακτοποιήσετε, να ορ- γανώσετε, να μαζέψετε και να έχετε έναν χώρο εργασίας ο οποίος θα είναι λειτουρ- γικός και χρηστικός ώστε να φτιάχνετε τα ποτά σας. Εξυπακούεται πως η καθαριό- τητα θα πρέπει να χαρακτηρίζει τόσο τα σκεύη όσο και τα εργαλεία μέτρησης που αξιοποιούνται σε ένα μπαρ. Γνωρίζετε, λογικά, τη ρήση περί της συζύγου του Καίσαρα… Την ίδια στιγμή, χρήσιμο είναι να έχετε υπό τον απόλυτο έλεγχό σας τυχόν διαρροές κι εν γένει χυμένες πο- σότητες οινοπνευματωδών, χυμών κ.ο.κ. Πάντοτε θα πρέπει να μετράτε με -κατά το δυνατόν- μεγαλύτερο βαθμό ακρίβειας τη χρήση των συστατικών που αναμει- γνύετε, δίνοντας ξεχωριστή προσοχή στη χρήση τόσο του πάγου, όσο και των υγρών συστατικών. Α, και φροντίστε να… τιθασεύσετε την αλά Τομ Κρουζ σπιρτάδα bartending! Όχι τίποτε άλλο, αλλά δύ- σκολα θα τύχει να είστε και ζογκλέρ… < #3+1 Καθαρίστε, τακτοποιήστε, οργανωθείτε! “ H καθαριότητα είναι απαραίτητη στα σκεύη και τα εργαλεία μέτρησης που αξιοποιούνται σε ένα μπαρ ”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=