Food Service τ. 140

80 HEALTH SAFETY 4 Υγιεινή προσωπικού Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο όσο και δε- δομένο, όμως οφείλετε να επιμένετε και να εξηγείτε διαρκώς στο προσωπικό σας πότε, πού και με ποιο τρόπο να σαπουνίζουν και να πλέ- νουν τα χέρια τους. Ενδεχομένως, η διαδικασία να ακούγεται μέχρι και μειωτική, εντούτοις ένα σημαντικό ποσοστό των προβλημάτων που εμφα- νίζονται στο επίπεδο της υγιεινής στα καταστή- ματα εστίασης οφείλεται σε αυτό τον παράγοντα! Θα πρέπει οι υπάλληλοί σας να δίνουν ξεχωριστή έμφαση και σημασία στο να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή, να ελέγχουν τα άκρα τους για τυχόν κοψίματα, πάντοτε να φορούν καθαρά ρούχα, να έχουν μαζεμένα τα μαλλιά τους, να φορούν καπέλο, όταν εργάζονται να αφαιρούν κοσμήματα κ.ά. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται πως τα όποια «σκασίματα» στα χέρια και τα νύχια τους μπο- ρούν να αποτελέσουν ιδανικούς φορείς μικροβίων και βακτηριδίων! Εξίσου σημαντική κρίνεται η διαρκής υπενθύμιση να πλένουν συστηματικά και σε βάθος τα χέρια τους. 3 Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας Η διαδικασία της εκπαίδευσης του προσωπικού του εστιατορίου σας θα πρέπει πρωτίστως να εστιάζει στις βασικές αρχές της υγιεινής, της μικροβιολογίας του φαγητού, καθώς επίσης και του ρόλου που παίζουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι στη διαφύλαξη της ασφάλειας των τροφίμων. Προσπαθήστε να καταρτίσετε ένα μίνι-πρό- γραμμα εκπαίδευσης. Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσουν οι προμηθευτές σας στα βασικά προϊόντα, όπως κρέας, λαχανικά, ζυμαρικά, σάλτσες κ.ο.κ. Σε αυτά τα προγράμ- ματα, θα πρέπει να καλύπτετε μια σειρά από θέματα που θα εκτείνονται από την προσωπική υγιεινή των υπαλλήλων, τον εξοπλισμό προ- στασίας και τη χρηστή διαχείριση των χημικών καθαρισμού κι υγιεινής, μέχρι την εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών καθαρισμού. Επιπροσθέτως, φροντίστε να κινείστε με βάση τους υφιστάμενους υγειονομικούς κανονισμούς. 6 Επιλέξτε χημικά καθαριστικά με γνώση και σύνεση Σήμερα, με την αδιαμφισβήτητη τεχνολογική εξέλιξη, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη δια- δικασία της επιλογής των κατάλληλών χημικών καθαριστικών για την επιχείρησή σας. Σε αυτούς τους παράγοντες συμπεριλαμβάνονται λ.χ. η σκληρότητα ή μαλακότητα του νερού, οι τύποι μετάλλου που υπάρχουν στους χώρους εστίασης, τα έλαια και τα λίπη που χρησιμοποιούνται κ.ά. Ένας επαγγελματίας κατασκευαστής/προμηθευτής χημικών καθα- ριστικών είναι σε θέση να σας προτείνει τα πλέον αποτελεσματικά όσο και μη-κοστοβόρα προϊόντα για κάθε χρήση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ελέγχου αραίωσης καθαριστικών και χημικών. Από την πλευρά σας, καθώς η προσφορά είναι δεδομένη, καλό θα ήταν να αξιολογήσετε επιμέρους κομμάτια της συνεργασίας, λ.χ. εάν ο προμη- θευτής/κατασκευαστής των χημικών καθαριστικών παρέχει πρόγραμμα εκπαίδευσης, τι είδους ασφαλιστικές δικλείδες εφαρμόζει σε περίπτωση εμφάνισης κινδύνου ή πρόκλησης ατυχήματος κ.ο.κ. Οφείλετε, λοιπόν, να κάνετε μια σε βάθος αναζήτηση, που θα κυμαίνεται πέραν της τιμής. 5 Δώστε βαρύτητα στον εξοπλισμό προσωπικής προστασίας Οι υπάλληλοι ενός χώρου εστίασης οφείλουν να είναι εφοδιασμένοι με τον απαιτούμενο εξει- δικευμένο εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, όπως καπέλο, γάντια, αντιολισθητικά παπούτσια κουζίνας, ακόμη και προστατευτικά γυαλιά κατά τη διαδικασία κοπής και προετοιμασίας κρέατος. Στον συγκεκριμένο τομέα δεν θα πρέπει να είστε εφησυχασμένοι, καθώς κρύβεται μια σειρά από παγίδες, τόσο για την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων σας, όσο και για την υγιεινή των πελατών σας. Βλέπετε, πολλές φορές, οι υπάλ- ληλοι δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία και, έχοντας κατά νου την πρακτική που ακολουθούν στο σπίτι τους, επιχειρούν να την προσαρμόσουν ελαφρώς ή ακόμη κι εφαρμόσουν αυτούσια σε ένα εστιατόριο. Επιπροσθέτως, η άγνοια των κινδύνων που συνεπάγεται η μη ορθή χρήση ενός χημικού καθαριστικού μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επι- ζήμια για όλους τους εμπλεκόμενους. “Κινηθείτε με βάση τους υφιστάμενους υγειονομικούς κανονισμούς”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=