Food Service τ. 141
16 Ρόλο πέρα και πάνω από αυτόν που συν- δέεται με την ιδιότητα του σεφ κι ιδιοκτή- τη ταυτόχρονα του ελληνικού εστιατορίου «Philema» στις Βρυξέλλες έχει υιοθετήσει κι εφαρμόζει ο Κρητικός σεφ, Μάνος Μακρυγιαν- νάκης. Κι αυτό, καθώς προωθεί με μια σειρά πολλαπλών δράσεων και προσεγγίσεων την ελληνική γαστρονομία, καθώς επίσης και τα αντίστοιχα προϊόντα της μητρώας γης, δια- τυμπανίζοντας τα θρεπτικά τους χαρακτηρι- στικά, την αυθεντικότητα και την εξαιρετική γεύση που προσφέρουν στις επαγγελματικές -και όχι μόνο- κουζίνες. Ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης έχει συμπληρώ- σει 11 χρόνια παρουσίας στα εστιατορικά δρώμε- να της αποκαλούμενης και ως πρωτεύουσας της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, καθώς εκεί εδρεύουν ουκ ολίγα κορυφαία κοινοτικά θεσμικά όργανα, από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι την Κομισιόν. Εκεί βρέθηκε όχι λόγω της οικονομικής κρίσης που ενέ- σκηψε στη χώρα μας, αλλά ως μετανάστης… καρ- διάς, καθώς η σύζυγός του ξεκίνησε να εργάζεται στην Κομισιόν. Ο ίδιος από νεαρή ηλικία αντιλήφθηκε την έφε- ση που είχε στη μαγειρική, την οποία είχε την ευ- καιρία να αναπτύξει και να εξελίξει σε περισσότερο επαγγελματική βάση κατά τη διάρκεια της στρατιω- τικής του θητείας. Εν συνεχεία, μαθήτευσε σε σχο- λή μαγειρικής, στοιχείο που σε συνδυασμό με την Κρητική καταγωγή του, βοήθησε, ώστε να ξεκινήσει κι επισήμως την καριέρα του στον «μαγικό» κόσμο της κουζίνας. Στην αρχή ως βοηθός σε διάφορα ξε- νοδοχεία και στη συνέχεια σε εστιατόρια, μέχρι τη στιγμή που μετοίκισε αρχικά για έναν χρόνο στην Κοπεγχάγη κι έπειτα στις Βρυξέλλες. Τίμιες όσο και αυθεντικές ελληνικές γεύσεις Από το 2015 διατηρεί το ελληνικό εστιατόριο «Philema», το οποίο και λειτουργεί με διττό σκοπό. «Αρχικά, αποτελώντας -ουσιαστικά- σημείο αναφοράς για την ελληνική γαστρονομία και τις παραγόμενες εδώ πρώτες ύλες και δευτερευόντως ως φορέας προώθη- σης, διαφήμισης και κυρίως εκπαίδευσης του πολυε- θνικού κοινού-πελατείας, σχετικά με την αυθεντικότητα των γεύσεων, τους απειράριθμους συνδυασμούς, την ποικιλία των προϊόντων και τη “μαγεία” που περικλεί- εται στα πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας του τό- που μας» , όπως επισημαίνει ο κ. Μακρυγιαννάκης και συνεχίζει: «Η λογική με την οποία λειτουργεί το " Philema " είναι να σερβίρει φαγητό που τρώει μια οι- κογένεια. Μάλιστα, σε καθημερινή βάση, προσθέτουμε στο μενού μας καινούρια πιάτα. Πέντε μερίδες από κάθε πιάτο! Αντιθέτως, δεν θα βρείτε σε εμάς τις θεω- ρούμενες και ως… τουριστικές γεύσεις-προτάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, ετοιμάζουμε γεύσεις που προέρχονται από ολόκληρη την Ελληνική κουζίνα. Ενδεχομένως, λόγω εντοπιότητας, τα Κρητικά πιάτα σε ορισμένες πε- ριπτώσεις να είναι περισσότερα, ωστόσο προσπαθώ να καλύψω κάθε γευστική γωνιά της χώρας μας. Ένα από τα… must-have πιάτα που σερβίρουμε είναι ο τραχα- νάς. Παράλληλα, δεν φοβόμαστε να έχουμε μαγειρίτσα στις γευστικές προτάσεις μας, καθώς αυτές τις διαφο- ρετικές όσο και δυσεύρετες γεύσεις αναζητά το κατανα- λωτικό κοινό. Το μέγιστο ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της αυθεντικής γεύσης της Ελλάδας! Επίσης, επιχειρούμε να μυήσουμε τους πελάτες μας στην παραδοσιακή μορφή κι υφή των πρώτων υλών της ελληνικής γαστρονομίας. Για παράδειγμα, ο ταραμάς είναι λευκός κι όχι κόκκινος ή το καλαμάρι ολόκληρο κι όχι με τη μορφή ροδέλας. Βέβαια, σημαντικό ρόλο Ο ΣΕΦ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ «PHILEMA» ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Α’ ΥΛΕΣ του Παναγιώτη Μαρκέτου ΜΑΝΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ γαστρονομικοσ κηρυκασ
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=