Food Service τ. 141
Στις αρχές Νοεμβρίου, η Εθνική Ένωση Εστιατορίων των ΗΠΑ, σε συ- νεργασία με την American Express και τη Nestlé Professional, δημοσί- ευσε μελέτη για τις τάσεις που ανα- μένεται να επικρατήσουν στη μαζι- κή εστίαση τα επόμενα δέκα χρόνια. Η μελέτη, που έχει τίτλο «Restaurant Industry 2030: Actionable Insights for the Future», εξετάζει τους παράγοντες-κλει- διά που αναμένεται να παίξουν καταλυ- τικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας του εστιατορικού κλάδου μέχρι το 2030 κι επιχειρεί να καταγράψει τις περισσό- τερο και λιγότερο πιθανές εξελίξεις, αλλά και τα «προβληματικά» σημεία, που εν- δεχομένως προκύψουν στο μέλλον. Όσον αφορά τις οικονομικές προβλέ- ψεις, αναμένεται μεγάλη άνοδος του κύκλου εργασιών κι αύξηση του απα- σχολούμενου προσωπικού. Το πιο σημα- ντικό όμως είναι ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο άμεσο μέλλον αναμένεται να μεταβληθεί ριζικά ο ίδιος ο ορισμός του «εστιατορίου». Εδώ θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ θα «φτάσουν» στην Ελλάδα μπορεί κι έπειτα από την πάροδο ορισμένων ετών, το οποίο αποτελεί σοβαρό επιχεί- ρημα, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ακριβώς, όμως, επειδή η τεχνολογία τρέ- χει, και μία από τις συνέπειες που έχει η εξάπλωσή της είναι ότι φέρνει πιο κοντά τις εξελίξεις, ίσως, το ζήτημα να απα- σχολήσει τον κλάδο της εστίασης στη χώρα μας πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι θα πίστευε κανείς. «Επέλαση» της τεχνολογίας Την επόμενη δεκαετία, σε οποιαδήπο- τε περιοχή του ανεπτυγμένου τουλάχι- στον κόσμου, η τεχνολογία θα παίξει πο- λύ πιο σημαντικό ρόλο στα εστιατόρια και θα ωθήσει την ανάπτυξη νέων προσ- δοκιών κι απαιτήσεων από την πλευρά των πελατών. Η εστίαση θα αποκτήσει έντονα ψηφιακά χαρακτηριστικά κι ο κλάδος του delivery, είτε στην εργασία, είτε στο σπίτι, είτε όπου θελήσει ο πε- λάτης, αναμένεται να διογκωθεί σημα- ντικά. Ήδη, ο συγκεκριμένος τομέας έχει ανάπτυξη και στη χώρα μας, δεδομένο που μάλλον επιβεβαιώνει ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι πολύ μακρινές και στα καθ’ ημάς. Την επόμενη δεκαετία αναμένεται ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός γευμάτων δεν θα παρασκευάζεται πλέον στο σπίτι, οι υπηρεσίες διανομής θα διευρυνθούν, όπως επίσης τα αμιγώς ψηφιακά εστια- τόρια, αλλά και τα take away. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθ- μός των πελατών που θα χρησιμοποιούν ανεξάρτητες πλατφόρμες, για να παραγ- γείλουν φαγητό, ενώ επίδραση, μεγάλη ή μη, αναμένεται να έχει κι η αυτοματο- ποιημένη οδήγηση, που είναι προ των πυλών. Το εστιατόριο του μέλλοντος κρίνεται ότι θα είναι μικρότερο σε μέγεθος και θα χρησιμοποιεί στην κουζίνα νέου τύπου εξοπλισμό, με αυτοματοποιημένες λει- τουργίες, που θα αλλάξουν την τυπική μορφή της κουζίνας, όπως την ξέρουμε σήμερα. Σε αυτό το σημείο, να παρατηρή- σουμε ότι στην πρόσφατη Xenia υπήρχαν ουκ ολίγες παρουσιάσεις νέων υπερσύγ- χρονων φούρνων, που μαγειρεύουν με λογισμικά κι έτοιμες συνταγές, ταυτό- χρονα, πολυεπίπεδα, σε πολύ γρήγορους χρόνους, πολλά φαγητά και με πολύ μι- κρότερη κατανάλωση ενέργειας. Διατροφή κι αειφορία Οι υγιεινές, θρεπτικές και φιλικές προς το περιβάλλον πρώτες ύλες και παράλ- ληλα η συμβατή με την οικολογία λει- τουργία ενός εστιατορίου είναι οι τά- σεις που θα κυριαρχήσουν τη δεκαετία που έρχεται. Αυτή αποτελεί μια σίγου- ρη εξέλιξη, καθώς το φιλικό οικολογικά αποτύπωμα μιας επιχείρησης εστίασης 57
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=