Food Service τ. 141

Μακεδονία όσο και στα νησιά του Αιγαί- ου, όπου υπήρξε μειωμένη παραγωγή. Την ίδια στιγμή, στο Αιγαίο σημειώθηκε εξαιρετική πρωιμότητα, ιδιαίτερα σε Πά- ρο και Σαντορίνη. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως η τελευταία άγγιξε πρωτο- φανή χαμηλά επίπεδα στην παραγωγή σταφυλιού! Τι περιμένουμε κι από πού! Στη Μακεδονία φέτος αναμένονται φρέσκα, τραγανά κι αρωματικά λευκά και ροζέ κρασιά, ενώ τα ερυθρά θα διακρί- νονται από έντονο φρουτώδη χαρακτήρα κι εξαιρετική φαινολική ωρίμανση. Συ- γκεκριμένα, στη Δράμα προβλέπεται μια εξαιρετική χρονιά, με πλούσιο τανικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποι- κιλίες κι ωραίες οξύτητες και φρουτώδη αρώματα για τις λευκές. Στο Παγγαίο, οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και του τρυ- γητού οδήγησαν σε λευκούς οίνους ιδι- αίτερα αρωματικούς, με καλή οξύτητα και πολύ καλή δομή. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρω- ματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα κι υψηλή παρουσία φαινολικών συστα- τικών, βελούδινη αίσθηση κι εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσουν μεγάλη δυ- νατότητα παλαίωσης. Στη Χαλκιδική και δη στο Άγιο Όρος, ο τρύγος φαίνεται πως κυμάνθηκε σε υψη- λά ποιοτικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά να διακρίνονται από ποικιλιακή αρωματική ένταση κι υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά από αρωματική συμπύκνωση και καλή δομή. Στη Νάουσα, σε ό,τι αφορά τα ποιο- τικά χαρακτηριστικά, τα αποζυμωμένα κρασιά των πρώιμων ερυθρών ποικιλιών είναι υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα, κα- λό χρώμα κι εξαιρετικά αρώματα. Το Ξινό- μαυρο δεν έχει ακόμη αποζυμώσει, μοιά- ζει όμως εξαιρετικά καλό, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, εξαιρετικά αρώματα και καλό χρώμα. Πρόκειται για χρονιά που εκτιμάται πως θα δώσει εξαιρετική ένταση χρώματος κι αλκοολικούς βαθ- μούς 12-12,5%. Για το Αμύνταιο δε, οι περισσότερες ποικιλίες είχαν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την περυσινή χρονιά κατά 10- 20%. Ποιοτικά, οι λευκές ποικιλίες είναι έντονα αρωματικές με πολύ καλή οξύτη- τα, όπως κι οι πρώιμες ερυθρές, ενώ τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο τρυγή- θηκαν σε πολύ καλό επίπεδο ωριμότητας. Κατεβαίνοντας νοτιότερα, στη Θεσσα- λία, τα σταφύλια στη Ραψάνη ήταν υγιή, με φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυνα- μικό αλκοολικό τίτλο. Στα Μετέωρα, οι λευκές ποικιλίες ωρί- μασαν στην κανονική περίοδο, έχοντας έντονα αρώματα και καλή οξύτητα. Ερυ- θροί οίνοι με ιδανικό αλκοόλ, ισορρο- πημένες οξύτητες, υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανών και στρογγυλές τανίνες από υγιή σταφύλια με μέτριες προς χαμηλές αποδόσεις, ήταν το αποτέλεσμα του φε- τινού τρύγου στα Μετέωρα. Γενικότερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια εξαιρετική σοδειά για την ωρίμανση των ελληνικών ποικιλιών: για φρέσκα και τρα- γανά λευκά κρασιά και φρουτώδη και στρογγυλά ερυθρά. Στην Αττική και δη στην Κάντζα, τα στα- φύλια ήταν απολύτως υγιή και με πολύ καλή τεχνολογική ωριμότητα, ενώ οι οί- 67

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=