Food Service τ. 142

22 η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ BRUNCH Αν το 2019 ήταν η χρονιά που μπή- καν δυναμικά στο προσκήνιο τα plant based πιάτα σε όλες τις κατη- γορίες εστίασης, το 2020 αναμένεται να αποτελέσει τη χρονιά του… ολο- ήμερου πρωινού. Ο συνδυασμός πρω- ινού και μεσημεριανού, που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα με τον αγγλικό όρο brunch, έχει ήδη καταλά- βει τον δικό του χώρο του στις διατροφι- κές μας συνήθειες. Ο όρος προέκυψε από τον συνδυασμό των λέξεων breakfast και lunch κι έχει μακρόχρονη ιστορία άνω των 100 ετών. Οι ρίζες του βρίσκονται στη Βρετανία του 19ου αιώνα, ωστόσο ως φαινόμενο «αντρώθηκε» στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’30. Ο Κωνσταντίνος Τζού- μας, στο βιβλίο του «Complete Unknown», όπου περιγράφει τα όσα –απίστευτα- έζη- σε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’70, αναφέρει συχνά τον όρο brunch, πράγμα που δείχνει πόσο συνηθισμένη διαδικα- σία ήταν το συγκεκριμένο γεύμα στη μη- τρόπολη του κόσμου ήδη από εκείνη την περίοδο. Τώρα μας έρχεται, ξανά από τις ΗΠΑ, κι ο όρος brinner που -καλά φαντάζεστε- πρόκειται για τη μείξη του breakfast με το dinner, με τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ημερήσιων γευμάτων και τι υποτίθεται πως πρέπει να τρώμε και πότε να έχουν θολώσει για τα καλά. Οι μεγα- λύτερες αλυσίδες εστίασης στην Αμερι- κή ανανεώνουν φέτος τα brunch μενού τους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα προσφέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εξ ου και το νέο trend που μας προέκυψε. Προτού, πάντως, φτάσουμε να τρώμε πρωινό τη νύχτα, θα πρέπει να παραδεχτούμε το γεγονός ότι το brunch εδραιώθηκε στην ελληνική αγορά εστία- σης και πλέον προσφέρεται από ουκ ολίγα εστιατόρια και ξενοδοχεία της χώρας. Κι αυτό, σε καθημερινή βάση! «BREAKFAST ALL DAY LONG» ΤΟ ζητουμενο Το 2020 του Γιάννη Αποστολόπουλου Tο brunch εδραιώθηκε στην ελληνική αγορά εστίασης και πλέον προσφέρεται από ουκ ολίγα εστιατόρια και ξενοδοχεία της χώρας. Ποιες κινήσεις χρειάζονται, για να ξεχωρίσει κανείς στον ανταγωνισμό;

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=