Food Service τ. 142
6 Π αρ’ όλα αυτά, ένας συνδυασμός αιτιών και λόγων έχει οξύνει έτι περαιτέρω το ζήτη- μα εντός των συνόρων. Ένα από τα βασικά ζητήματα που ορθώνεται ως ανυπέρβλη- το εμπόδιο, δυσκολεύοντας τη ζωή των επαγγελματιών, έγκειται στο πώς αντιλαμβά- νεται η κοινωνία μας την απασχόληση στον τομέα του επισιτισμού ή της ξενοδοχίας. Οι συ- νήθεις φράσεις - ένδειξη «απαγορευτικού» δεν είναι άλλες από: «Μα, σερβιτόροι θα γίνουμε;» ή «Γιατί να καίγομαι μέσα στις θερμοκρασίες της κουζίνας;», ενδεχομένως και «Ποιος θέλει να δουλεύει επί ώρες, δίχως να απολαμβάνει τα οφέλη του καλοκαιριού;». Κι όμως, όταν ένας πληθυσμός, που επί δέκα και πλέον έτη βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κοινωνικο-οι- κονομικής κρίσης, ακόμη θεωρεί πως υπάρχει στη γη αποκλειστικά προκειμένου να απολαμ- βάνει τα πλεονεκτήματα του… περιούσιου λαού, τότε μην αναρωτιέστε για ποιους λόγους ακόμη ταλαιπωρούμαστε με μνημόνια κι εν γένει δεσμεύσεις. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπουμε να τονί- ζουμε πως ο τουρισμός έχει αναδειχθεί ως βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια! Οπότε, δίχως να… κλαίτε πάνω από το χυμένο γάλα, η κατάσταση είναι δεδομένη, γεγονός που θα πρέπει να σας οδηγήσει στο επόμενο βήμα. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η αναγκαιότητα για εκπαίδευση, κατάρτιση, γνώση κι εξυπηρέτηση αποτελεί πρωτίστως προ- ϋπόθεση επιβίωσης και δευτερευόντως εύρυθμης λειτουργίας. Μια σύντομη περιήγηση να πραγματοποιήσετε σε δύο - τρεις χώρους μαζικής εστίασης, θα διαπιστώσετε από πρώτο χέρι -την τραγική είναι αλήθεια- κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα του απασχολούμενου προσωπικού. Ερασιτεχνισμός στο έπακρο, άγνοια ακόμη και επί των βασικών στοιχείων, ανασφάλεια, εργασία -περίπου- με το ζόρι. Βέβαια, εάν προβείτε σε μια αναλυτική όσο κι ανεπηρέαστη προσέγγιση, θα διαπιστώσετε πως τα πάντα εκκινούν κι εκπορεύονται από τους ίδιους τους επαγγελματίες. Όταν αυτοί αμελούν, δεν εκπαιδεύουν, δεν επιβλέπουν, δεν διορθώνουν, δεν νουθετούν, τόσο το φαινόμενο θα εξακολουθεί να συ- νεχίζει, λαμβάνοντας ολοένα και πιο έντονες διαστάσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει επένδυση χρόνου και γνώσης σε κάθε στάδιο της δραστη- ριοποίησης κάθε θέσης ξεχωριστά. Η δε λογική που θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι αυτή της «from A to Z» προσέγγισης. Από την αρχική επικοινωνία κι επαφή με τον πελάτη, μέχρι τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις γεύσεις, το cross-selling, τις μεθόδους και πρακτικές πώλησης, τη διαδικασία του upselling, τη διαμόρφωση μιας συνολικά μοναδικής εμπειρίας. Εξ άλλου, προ- ϊόντα, πιάτα, υπηρεσίες διαθέτουν όλοι. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Ωστόσο, δεν θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς και διαφοροποίησης. Αντιθέτως, το μυστικό «κρύβεται» στο experience. Πιστέψτε, σχεδιάστε, φροντίστε, εφαρμόστε, επενδύστε και κερδίστε! Η ένδεια στο επίπεδο της στελέχωσης επιχειρήσεων εστίασης, φιλοξενίας κι εν γένει τουρισμού δεν αποτελεί «στενά» ή αποκλειστικά ελληνικό ζήτημα, αντιθέτως παρατηρείται και καταγράφεται σε ένα σημαντικό ποσοστό του ανεπτυγμένου δυτικού (και όχι μόνο) κόσμου. Ζήτημα experience! Compupress A.E. Κεντρικά Γραφεία: 2 ο χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, 19400 Κορωπί, τηλ.: 210 9238672, fax: 210 9216847 ΚΩΔΙΚΟΣ: 015812 ΕΚΔΟΤΗΣ: Nίκος Μανούσος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Ιωάννης Πατρίκος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ MARKETING: Λουκία Ταλιαδώρου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Παναγιώτης Μαρκέτος ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Βάγια Μπιζιλιώτη ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: Δέσποινα Προβιδάκη ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: Kέλλη Αντωνάκου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ DTP: Δημήτρης Μελένιος DTP: Αδάμ Σάμιος ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Αρτεμησία Παπαδάκη ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Παυλίνα Μπεθάνη ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Iωάννης Τζίφας ΕΚΤΥΠΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Μ. ΣΠΥΡΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗ-ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΡΓΟΣ A.E.-Πρακτορείο Διανομής Τύπου ΚΩΔΙΚΟΣ ISSN: 1108-9520 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή/απόδοση του περιεχομένου του Food Service, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Compupress A.E., όπως ορίζει ο νόμος 2121/1993, η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης περί πνευματικής ιδιοκτησίας και οι κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Π. Μαρκέτος Αρχισυντάκτης
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=