Food Service τ. 143
28 dip τυριών, το οποίο μπορεί και να δια φοροποιείται ανάλογα με τα τυριά που χρησιμοποιούνται. Να σημειωθεί πως τα dips και τα dressings δεν προσφέρουν μόνο γεύση, αλλά πολλές φορές έχουν κι υψηλή διατροφική αξία, πράγμα που σημαίνει πως εμπλουτίζουν ουσιαστικά ένα πιάτο και δεν είναι απλώς «ενισχυτικά γεύσης». Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να ικανοποιήσουν και τη γενικότερη τάση που υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό για επιλογές υγείας κι ευεξίας, εφόσον βέβαια χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα υλικά. Βεβαίως, αυτό δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα, καθώς πολλοί άνθρωποι επιλέ γουν να φάνε σε κάποιο εστιατόριο, επιδι ώκοντας τις γεμάτες και πλούσιες γεύσεις, χωρίς να τους απασχολεί το θερμιδικό φορτίο ή το πόσο υγιεινό είναι το πιάτο. Ωστόσο, σήμερα ένα μενού είναι καλό να προσφέρει επιλογές και για τις δύο περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να είναι ισομοιρασμένες, αλλά να υπάρ χουν. Η πελατεία είναι αυτή στην τελική που καθορίζει προς τα πού θα πρέπει να γύρει η πλάστιγγα και μάλιστα αυτή η διαδικασία είναι δυναμική. Ακόμη κι οι ίδιοι πελάτες, στην πορεία του χρό νου, αλλάζουν συνήθειες, προτιμήσεις ή αποκτούν διατροφικούς περιορισμούς για λόγους υγείας ή άλλους. Εγχώριες και διεθνείς γεύσεις Επανερχόμενοι στο θέμα των dips και των dressings, άλλο ένα «ντουέτο» που είναι καλό να υπάρχει στο μενού είναι οι εγχώριες και οι διεθνείς γεύσεις. Το τζατζίκι δεν λείπει και δεν μπορεί να λείπει από κανένα μενού. Μόνο του, όμως, οδηγεί σε ένα φτωχό μενού. Οι επιπλέον επιλογές μόνο θετικά θα λει τουργήσουν. Η ένταξη νέων γεύσεων, είτε σε σαλάτες, είτε σε κυρίως πιάτα, είτε και ως αυτόνομα πιάτα, μπορεί να γίνει σταδιακά και πιλοτικά, με την ανάλογη προβολή των νέων προϊόντων στην πελατεία. Η ανταπόκριση που θα υπάρξει θα κρίνει με τη σειρά της ποια θα καθιερωθούν στον κατάλογο. Σε αυτή την προσπάθεια, μπορεί να παίξει σημα ντικό ρόλο η υιοθέτηση γεύσεων από τη διεθνή κουζίνα. Το χούμους, για παρά δειγμα, που η ρίζα του θεωρείται πως βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, έχει κερδί σει πολλές συμπάθειες, αφού ακόμη και οι περισσότερες βιομηχανίες το έχουν εντάξει στην γκάμα τους. Πρόκειται για ένα dip – σαλάτα που είναι αρκετά εύκο λο να παρασκευαστεί στην κουζίνα και μπορεί να κάνει θαύματα ως ορεκτικό. Σε ανοδική πορεία τα plant based Με αφορμή το χούμους που έχει ως βά ση τα ρεβίθια, θα πρέπει να αναφερθού με και σε άλλη μία σημαντική τάση που υπάρχει και η οποία, μάλιστα, φαίνεται να εντάθηκε λόγω της πανδημίας. Αναφερό μαστε στην τάση για φυτικές τροφές και σε αυτήν δεν θα μπορούσαν να αποτε λούν εξαίρεση τα dips και τα dressings. Το 2019 γνώρισαν διεθνώς σημαντική άνοδο, με πολλές εταιρείες να παράγουν dips και dressings από φυτικές πρώτες ύλες. Στη διεθνή αγορά είδαμε να κάνουν την εμφάνισή τους σάλτσες για μακαρό νια, αλλά και αλείμματα από κουνουπίδι ή διάφορες παραλλαγές πέστο, με «πρω ταθλητή» το αβοκάντο. Από αυτό τον «χο ρό» δεν έλειψαν ούτε οι μεγάλες πολυε θνικές, όπως η Kraft-Heinz στις ΗΠΑ, που παρουσίασε μια νέα κέτσαπ με προσθήκη λαχανικών και μειωμένα σάκχαρα κατά 25%. Επίσης, έκαναν την εμφάνισή τους και dips από ξηρούς καρπούς - αμύγδα λα, φιστίκια και άλλα. Το βούτυρο από ξηρούς καρπούς το οποίο εύκολα μπορεί να παρασκευαστεί και στην κουζίνα, αν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, μπο ρεί να αποτελέσει και βάση για dressings που θα απογειώσουν τις σαλάτες σας. ΣΆΛΤΣΕΣ - DRESSINGS - DIPS
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=