Food Service τ. 143

42 food, ωστόσο τώρα οι κροκέτες έχουν πραγματικά μεταμορφωθεί σε γκουρμέ λιχουδιές με ποικίλα και φρέσκα υλικά. Για παράδειγμα, έχουμε δει κροκέτες από μπρόκολο που σερβίρονται με dip μπλε τυριού, ή συχνότερα εμφανίζονται κροκέτες με μπέικον που συνοδεύονται από κόκκινες σος. Το dip αποτελεί σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό για τις κροκέτες που δεν λείπουν πια σχεδόν από κανένα μενού. Η τέχνη του τυλίγματος Τα τυλιχτά εδέσματα έχουν εξελιχθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό. Παραμένουν κυ- ρίαρχη επιλογή για τους περισσότερους, όταν θέλουν να έχουν μαζί τους κάποιο γεύμα, και σήμερα προσφέρονται ακόμα και στα αρτοποιεία. Τα κάθε είδους σά- ντουιτς βρίσκονται και στους καταλόγους των περισσότερων επιχειρήσεων εστία- σης, αφού ακόμη κι οι καφετέριες σήμερα καλούνται να προσφέρουν στους πελά- τες τους κάτι παραπάνω από ένα απλό τοστ. Η ποικιλία σήμερα είναι μεγάλη, ξεκινώντας από τη βάση του σάντουιτς, που μπορεί να είναι ψωμάκι, αραβική πί- τα, brioche, κρουασάν κλπ και γίνεται ακό- μη μεγαλύτερη όταν αναφερθούμε στο περιεχόμενο. Τα σάντουιτς με τη μορφή που προσφέρονται σήμερα έχουν φτάσει να είναι ένα πραγματικά ολοκληρωμένο γεύμα και διατίθενται σε ιδιαίτερες γεύ- σεις. Την ίδια ώρα, είναι ιδανικά για να προσφερθούν στους πελάτες σε προσιτές τιμές ως ένα πλήρες, αλλά οικονομικό γεύμα. Κεφτέδες όλων των ειδών Ο κεφτές επίσης είναι ένα είδος που έχει πάρει νέες μορφές τα τελευταία χρό- νια. Στον κλάδο του catering έχουν εντα- χθεί οι μίνι κεφτέδες που προσφέρονται με οδοντογλυφίδα. Πέρα όμως από τους κλασικούς κεφτέδες από χοιρινό και μο- σχαρίσιο κρέας, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κεφτέδες από τομάτες, ρεβίθια, κολοκύθια κ.ά. Τέτοιες συνταγές υπήρ- χαν ανέκαθεν στη χώρα μας, όμως τώρα φαίνεται πως οι προτιμήσεις για αυτά τα προϊόντα έχουν αυξηθεί. Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση, η συνοδεία με dip κρίνεται πλέον βασική για ένα ολοκληρω- μένο πιάτο. Η επέλαση της τάρτας Οι τάρτες είναι πρόσφατο σχετικά είδος που έχει αρχίσει να καθιερώνεται στη συ- νείδηση του ελληνικού κοινού και μπορεί να καταναλωθεί κι ως finger food. Πα- λαιότερα, η λέξη τάρτα στην Ελλάδα σή- μαινε αυτομάτως γλυκό και κυρίως ήταν γνωστό στη μίνι μορφή του, ως ταρτάκι. Σήμερα, πολλοί Έλληνες σεφ προτείνουν και δείχνουν διαδικτυακά συνταγές για αλμυρές τάρτες που έχουν κερδίσει τις προτιμήσεις. Οι επιλογές για τα υλικά εί- ναι πραγματικά και σε αυτή την περίπτω- ση αμέτρητες. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρασκευάζονται σε μικρό μέγεθος, είναι ιδανικές για κάθε περίσταση και μπορούν να προσφερθούν από κάθε εί- δους επιχείρηση και σε όλες τις ώρες της ημέρας, σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές τους. Μίνι επιδόρπια Φτάνοντας στο τελευταίο πιάτο, δηλα- δή στο γλυκό, μια ανερχόμενη τάση είναι τα μίνι επιδόρπια. Το μικρό μέγεθος επι- τρέπει στα καταστήματα να προσφέρουν στους πελάτες τους περισσότερες επι- λογές σε γλυκά, τα οποία δεν είναι απα- ραίτητο πάντα να σερβίρονται μόνο ως επιδόρπιο, αλλά κι αυτόνομα, εφόσον κάτι τέτοιο το επιτρέπει κι ο χαρακτήρας της επιχείρησης. Cheese cakes σε μπουκιές, brownies, cupcakes είναι μερικές από τις επιλογές, ενώ άψογη επιλογή είναι και το σερβίρισμα φρούτων με οδοντογλυφίδα. Πατάτες σε άπειρες εκδοχές Αφήνοντας τις καινοτομίες και τα νέα προϊόντα, ας πάμε σε κάτι πιο κλασικό και διαχρονικό, που είναι οι πατάτες, και κυ- ρίως οι τηγανητές πατάτες. Για ένα μεγά- λο διάστημα, πολλά εστιατόρια επέλεγαν, και πολλά συνεχίζουν να επιλέγουν, να χρησιμοποιούν κατεψυγμένες προτηγανι- σμένες πατάτες. Οι λόγοι είναι κατανοη- τοί, χαμηλό κόστος, ευκολία συντήρησης, FINGER FOOD – ΠΑΤΑΤΕΣ “Οι κροκέτες έχουν πραγματικά μεταμορφωθεί σε γκουρμέ λιχουδιές με ποικίλα και φρέσκα υλικά.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=