Food Service τ. 143

51 Ο κλάδος της οινοποιίας υποδέχτηκε με θετικά σχόλια και κλίμα αποδο- χής τόσο τις προϋποθέσεις της κλω- νικής επιλογής, όσο και τη διαδικα- σία εγγραφής και διαγραφής κλώνων ποικιλιών κι υποκειμένων αμπέλου.  Ως κλωνική επιλογή καθορίζεται η επι- λογή γονοτύπων εντός μιας συγκεκριμέ- νης ποικιλίας ή ποικιλίας υποκειμένου αμπέλου (Vitis L.) με ιδιαίτερα χαρακτη- ριστικά, όπως αυτά ορίζονται από τους στόχους της διαδικασίας επιλογής. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να αφο- ρούν διαφορετικές κατηγορίες φαινο- λογικών χαρακτηριστικών (όπως χρόνος ωρίμανσης), παραμέτρους απόδοσης και ποιότητας (όπως προφίλ αρώματος) ή ευαισθησία κι αντοχή σε βιοτικούς ή αβιοτικούς παράγοντες. Η επιλογή των κατάλληλων γονοτύπων συνδυάζεται με φυτοϋγειονομικές δοκιμές με σκοπό την απόκτηση υγιών κλώνων. Η σημασία του φυτικού υλικού στη διαδικασία της οινοποιίας Δίχως άλλο, το πλέον κομβικό σημείο αναφορικά με την παραγωγή του κρα- σιού είναι το φυτικό υλικό, το οποίο κι έχει επιλέξει ο ίδιος ο αμπελουργός, προκειμένου να προχωρήσει στη δημι- ουργία του αμπελώνα του. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διαδικασία καθορισμού του είδους της ποικιλίας, την πλέον ση- μαντική λεπτομέρεια που θα διασφα- λίσει ένα ευκολόπιοτο όσο και σωστό σε κάθε γευστική του έκφανση κρασί. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βήμα θα πρέ- πει να επιλεγεί έχοντας κατά νου πως πρόκειται για απόφαση ζωής, καθώς θα είναι αναγκασμένος να… ζήσει με αυτή για ορισμένες δεκαετίες! Άρα, αρκούντως χρηστικό θα ήταν κάθε ενδιαφερόμενος αρχικά να έχει προβεί σε μια σχετικά εκτενή διαδικασία αναζήτησης των «θέ- λω» του, των όσων δύναται να υποστη- ρίξει η γεωγραφία του τόπου που θα κά- νει τη σπορά, αλλά και των τάσεων που επικρατούν τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά κρασιού. Το «πάντρε- μα» των τριών σημείων ενδιαφέροντος θα οδηγήσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Τι διασφαλίζεται μέσω της απόφασης; Πρωτίστως, το σύνολο των ονομάτων των ελληνικών ποικιλιών! Από τώρα και στο εξής, όποιος επιθυμεί είτε από το εξωτερικό ή το εσωτερικό να εισάγει ή να διακινήσει μια εγχώρια ποικιλία, αυ- τό θα μπορεί να γίνεται, χρησιμοποιώ- ντας την κατοχυρωμένη ονομασία του. Με αυτό τον τρόπο, προστίθεται αξία στο προϊόν μιας ποικιλίας, κάνοντάς το αναγνωρίσιμο και ευκολότερα branded προς διάθεση, ενώ ταυτόχρονα οι παρα- γωγοί μπορούν να σχεδιάζουν στρατηγι- κές marketing και προώθησης του brand name του. Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία ενός ελληνικού πρωτοκόλ- λου. Τι ίσχυε μέχρι πρότινος; Όσα ελλη- νικά φυτώρια είχαν σχεδιάσει να δημι- ουργήσουν κλώνους ήταν υποχρεωμένα να στραφούν στο εξωτερικό, σε άλλα που εδρεύουν στην Ιταλία ή τη Γαλλία, ακόμη και στη Γερμανία ή την Αυστρία. Κι αυτό, προκειμένου να εγγραφούν στι βασικές ελληνικές ποικιλίες και τους αντίστοιχους κλώνους στους εκεί εθνι- κούς καταλόγους! Σωστά αντιλαμβάνε- στε: οι ελληνικοί κλώνοι εγχώριων ποικι- λιών ήταν αναγκασμένοι να… ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ώστε στη συνέχεια να ει- σάγονται εκ νέου στη χώρα μας, αυτή τη φορά ως πιστοποιημένο υλικό ελληνικής ποικιλίας. Από μια άλλη χώρα, ωστόσο, η οποία σε πλείστες περιπτώσεις ήταν κι ανταγωνιστική, άρα ενδεχομένως να γεννιόνταν δεύτερες σκέψεις... «Ασπίδα» απέναντι σε επιβλαβείς ιώσεις Ένα από τα ζητήματα που απασχο- λούν την οινοπαραγωγή έχει να κάνει με την πιθανότητα να προσβληθεί το φυτό της καλλιέργειας από μια σειρά ιώσεων ή βλαβερών οργανισμών, με συνέπεια την αρνητική επίδραση, και μάλιστα σε καταλυτικό βαθμό, στην ποιοτική από- ληξη του κρασιού, και δη σε στοιχεία, όπως τα αρώματα, τα σάκχαρα, το χρώ- μα κ.ά. Αρκεί να σημειωθεί πως οι πα- ραπάνω «προβληματικές» καταστάσεις Η κλωνική επιλογή, ουσιαστικά, δεν πρόκειται για κάτι άλλο παρά ένα «πάντρεμα» δύο μεθόδων βελτίωσης του φυτικού υλικού μιας ποικιλίας αμπέλου.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=