Food Service τ. 143

55 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα εφοδιασμού της αγοράς με προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, φρούτα, λαχανικά, κρέατα κι αλιεύματα. Ο Οργανισμός συνεργάζεται εμμέσως με 30.000 παραγωγούς προϊόντων, φι- λοξενώντας στις εγκαταστάσεις του 750 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Επί- σης, έρχεται σε συναλλακτική επαφή με 25.000 επιχειρήσεις (αγοραστές - πωλη- τές), ενώ ο ετήσιος τζίρος του διαμορ- φώνεται στα επίπεδα του 1,8 δισεκατομ- μυρίου ευρώ. Στους κόλπους του ΟΚΑΑ περιλαμβάνονται 2 Κεντρικές Αγορές, της Αθήνας και της Πάτρας, και οι 11 Ιχθυό- σκαλες της χώρας. Στους σχεδιασμούς σας περι- λαμβάνονται συγκεκριμένες επενδυτικές δραστηριότητες; Βρισκόμαστε εν μέσω μιας συνολικότε- ρης επενδυτικής προσπάθειας, μέσω της οποίας ο ΟΚΑΑ θα αλλάξει επίπεδο, ανα- βαθμίζοντας αισθητά τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει προς ολό- κληρο το πλέγμα των stakeholders στους οποίους κι απευθύνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, σε πρωταρχική θέση βρίσκεται η έγκριση κι υλοποίηση ενός προγράμ- ματος εκσυγχρονισμού των υποδομών της αγοράς της Αθήνας της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ, που θα υπάγεται στο ΕΣΠΑ και θα αφορά την αύξηση των ψυκτικών χώρων, με ανέγερση ψυγείων για την αποθήκευση φρούτων και λαχα- νικών και θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα. Επίσης, υπάρ- χει μέριμνα για την ανέγερση χώρων, την αναδιοργάνωση του δικτύου κυκλοφο- ρίας και στάθμευσης και τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συ- στήματος εισόδου-εξόδου στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Την ίδια στιγμή, θα επιχειρηθεί η αναδιοργάνωση των συστημάτων ασφάλειας των εγκαταστά- σεων, η εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας υποδομής για τη διασύνδεση των επιχει- ρήσεων με τη Διοίκηση του ΟΚΑΑ, αλλά κι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών συλ- λογής απορριμμάτων κι ανακυκλώσιμων υποπροϊόντων. Μέσω του προγράμμα- τος e-ιχθυόσκαλα, θα υλοποιηθεί η ηλε- κτρονική αναβάθμιση των διαδικασιών λειτουργίας, διαχείρισης κι εποπτείας των Ιχθυόσκαλων, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Με ποιους τρόπους διασφαλίζε- τε το στοιχείο της ασφάλειας κι υγιεινής των προϊόντων, αλλά και των εργαζομένων και συ- νεργατών στις εγκαταστάσεις σας; Με τις νέες συνθήκες που έχουν δι- αμορφωθεί κι ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια των τελευταί- ων δυόμισι μηνών, το πλέον σημαντικό ζητούμενο για την αγορά τροφοδοσίας νωπών προϊόντων είναι η ασφαλής δι- αχείριση, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή των αγαθών. Κι αυτό, δίχως να διαταραχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο η ομα- λή τροφοδοσία της αγοράς. Για εμάς στον ΟΚΑΑ, από την πρώτη στιγμή, η ασφάλεια αποτέλεσε αδιαπραγμάτευ- το παράγοντα, καθώς λάβαμε κι έκτοτε εφαρμόζουμε ιδιαίτερα αυστηρά προ- στατευτικά μέτρα, αναφορικά με την πανδημία του COVID-19: από τη χρήση προστατευτικών μασκών και την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας του προσωπι- κού, μέχρι προστατευτικά γάντια, τζελ απολύμανσης κ.ο.κ. Παράλληλα, πραγ- ματοποιούμε ενδελεχείς απολυμάνσεις των εγκαταστάσεών μας σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σε καθημερινή βάση πραγ- ματοποιούνται θερμομετρήσεις στις ει- σόδους και διαρκείς ενημερώσεις του προσωπικού μας. Επίσης, προχωρήσαμε στην εφαρμογή συχνότερων προγραμ- μάτων καθαρισμού, αλλά και σε προ- ληπτικές εκφωνήσεις των μέτρων της κυβέρνησης και των οδηγιών του ΕΟΔΥ, μέσω των διαθέσιμων υποδομών της ίδιας της Κεντρικής Αγοράς. < Ο Απόστολος Αποστολάκος, διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=