Food Service τ. 143

77 τους υπόλοιπους θαμώνες του καταστή- ματος που είναι παρόντες εκείνη τη στιγ- μή. Παράλληλα, η υποδοχή ενημερώνει αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ενώ το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με αυτό το καθήκον ανοίγει και κλείνει την πόρτα εισόδου στους πελάτες, για να απο- φεύγεται το άγγιγμά της από πολλά άτομα κι ο συνεχής καθαρισμός της. Υπάλληλος ασφαλείας Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που δη- μοσίευσε η κυβέρνηση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον τουρισμό προβλέπουν τον ορισμό ενός υπάλληλου ως υπευθύνου για την επίβλε- ψη και τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης, και πάλι αυτή την αρμοδιότητα αναλαμ- βάνει κάποιος από το υπάρχον προσω- πικό ή προκύπτει νέα θέση εργασίας. Το θέμα αυτό δεν είναι ελάσσονος σημασίας, αλλά μεταξύ των υποχρεωτικών μέτρων που κλήθηκαν να πάρουν οι επιχειρήσεις, και η μη εφαρμογή του έρχεται με τα υψη- λότερα προβλεπόμενα πρόστιμα και με απειλή προσωρινού λουκέτου σε περίπτω- ση υποτροπής. Ο υπάλληλος ασφαλείας ή υπεύθυνος για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό, πέρα από την επίβλεψη για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων, είναι επιφορτισμένος και με την εκπαίδευση του υπόλοιπου προσωπικού στο θέμα αυτό. Υπηρεσίες καθαριότητας Φθάνουμε στο πλέον επίμαχο κομμάτι των μέτρων προφύλαξης, που είναι η κα- θαριότητα κι απολύμανση των χώρων των εστιατορίων. Επιστρέφοντας στον οδηγό του ΕΦΕΤ, περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στις αίθουσες των εστιατορίων και την κουζίνα, καθώς και οι ειδικές οδηγίες για το πώς θα πρέπει να παραλαμβάνονται τα τρόφιμα και πώς θα απορρίπτονται τα απορρίμματα. Πέρα, όμως, από τις οδηγίες του ΕΦΕΤ και το κατά πόσον είναι όλες εφαρμόσιμες ή όχι, τα μέτρα για την απολύμανση και την καθαριότητα οφείλουν να είναι αυξη- μένα και αυτό ίσως να μη σταματήσει ούτε και με την ανακάλυψη του εμβολίου για τον Covid-19. Είναι βέβαιο πως η πανδη- μία θα αφήσει πίσω της πολλά σημάδια. Για παράδειγμα, να αναφέρουμε πως στην Ασία, μετά την επιδημία του SARS προ δε- καετίας, άλλαξαν πολλά πράγματα κι εξαι- τίας αυτών των γεγονότων τότε, πολλοί άνθρωποι μέχρι και σήμερα - και προτού ξεσπάσει η πανδημία - κυκλοφορούν με μάσκες. Ο καθαρισμός κι η απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται συχνά από πολλά άτομα πρέπει να γίνεται συνεχώς και με επιμέλεια. Χρήσιμο είναι να περιο- ριστούν όσο το δυνατόν αυτές οι επιφά- νειες και να γίνονται ανέπαφα όσο περισ- σότερες διαδικασίες. Ένα επίσης βασικό θέμα είναι να μην υπάρχουν αντικείμενα πάνω στα τραπέζια που κάθονταν άλλοι πελάτες προηγουμένως. Τα αντικείμενα μίας χρήσης είναι προτιμητέα αυτή την περίοδο, είτε πρόκειται για αλατοπίπερο, είτε για λαδόξιδο και λοιπά. Κάποια εστια- τόρια επιλέγουν να εκτυπώνουν και το μενού σε απλό χαρτί που κατόπιν απορρί- πτεται και δεν το πιάνει άλλος πελάτης. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τα μενού θα πρέπει να απολυμαίνονται ενδελεχώς μετά τη χρήση τους. Επιπλέον, οι τουαλέ- τες θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά, ει δυνατόν μετά από κάθε επίσκεψη. Για να γίνουν σωστά κι επιμελώς όλα τα παραπάνω, το λογικό είναι να υπάρχει μέλος του προσωπικού που ασχολείται αποκλειστικά με την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων και να μην απο- τελεί πάρεργο των υπόλοιπων μελών του προσωπικού. Στις ΗΠΑ, με την επαναλειτουργία των εστιατορίων, εφευρέθηκε μια σειρά από όρους για να περιγράψουν τα καθήκοντα καθαρισμού, από ειδικός υγειονομικής ασφάλειας, επιθεωρητής κορωνοϊού, μέχρι επικεφαλής υγιεινής εστιατορίου. Ο κίνδυνος κρούσματος κι οι συνέπειες Είναι σαφές πως πίσω από τις ευφά- νταστες ταμπέλες κρύβεται το μάρκετινγκ κι η προσπάθεια προσέλκυσης πελατείας και δημιουργίας αισθήματος ασφάλειας. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό κι η απειλή δεν αφορά τυχόν κυρώσεις ή πρόστιμα από το κράτος. Πρωτίστως, η απειλή είναι να υπάρξει όντως κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια. Η πελα- τεία θα είναι άγνωστη λέξη για αυτή την επιχείρηση, ενώ το πιθανότερο είναι πως θα αποψιλωθεί κι από προσωπικό. Ουσια- στικά, ένα κρούσμα ισοδυναμεί με παύση λειτουργίας και δεν συζητάμε για το διά- στημα που απαιτούν οι Αρχές για να γίνει απολύμανση. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα ση- μαντικό, στη δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύουμε, οι επιχειρήσεις εστίασης να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Για αυτό το λόγο, και ιδιαίτερα στις του- ριστικές περιοχές, θα πρέπει να δοθεί σε όλα τα προαναφερθέντα εξαιρετικά μεγά- λη προσοχή. < “Τα μέτρα για την απολύμανση και την καθαριότητα οφείλουν να είναι αυξημένα”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=